Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Szerintetek is vihar a biliben...

Szerintetek is vihar a biliben a Halloween vs. mindenszentek/halottak napja balhé?

Figyelt kérdés

Itt van az a része az évnek, amikor újra tele van a Facebook-idővonalam a felháborodott "Magyarországon halottak napja van, nem Halloween" posztokkal.

Nos adott egy eredeti halotti kultuszos pogány ünnep (ahogy a karácsony is eredetileg pogány ünnep volt ugyebár). Ebből kialakult keresztényiesített ünnep november elsején és másodikán, illetve egy nagyjából gyerekeknek való, tökfaragós, beöltözős ünnep október 31-én. A kettő más időpontban is van, teljesen más jellegű, így nem látom, hogy hogyan ütné egymás.

Ha már a nem keresztény szokásokat akarjuk üldözni, akkor miért nem a konkrétan szentesti karácsonyfa alatti ajándékozást vagy a konkrétan húsvéti locsolás / tojásfestést üldözik? Van egy gyanúm, hogy a valóság ezzel szemben az, hogy a Halloween a keltáktól az amerikaikon át jutott vissza Európába, és ez berögződéseik szerint ezt kombinálják össze a liberálisokkal, Sorossal, külföldi befolyással, függetlenségünk feladásával. Én mindenesetre az Amerikából begyűrűző ünnepekből a Valentin-napot hülyeségnek tartom, a Halloweent pedig egy jópofa gyerekbulinak, amit nem kell halálosan komolyan venni, de üldözni még nagyobb butaság szerintem.

A ti véleményetekre vagyok kíváncsi, nem pontozlak le, ha nem egyezik a véleményünk!

2021. okt. 29. 07:28
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
70%

A halottak napja egy igazi búvalbszott valami. Kimegyünk a temetőbe, rohadt hideg van, fúj a szél és esetleg az eső is esik. Cipeljük a sok virágot meg a gyertyát aztán futunk egyik sírtól a másikig. Elég idős vagyok ahhoz, hogy az egyik szülőm, az összes nagyszülőm, keresztapám és kollégám is el van már temetve. Ettől függetlenül a temetőben az égvilágon semmi magasztos gondolat nem jár át, csak sírokat látok amikben fekszik valaki akinek semmi köze azokhoz akiket szerettem.

A haloween ezzel szemben legalább vidám. Van elég bajunk, mi az istennek tetézni még egy ilyen mindenszentek nevű össznépi búbánattal?

2021. okt. 29. 18:08
 12/17 anonim ***** válasza:
76%

11

akkor ne csinald: gyujts otthon egy gyertyat mindenkiert, es gondolj rajuk, esetleg tegyel ki fenykepeket, es tartsd meg a Halloweent elozo este

de sokan vannak, akik szeretnek kimenni halottak napjan este, mert gyonyoru a sok vilagito gyertya, akkor nekik legyen az

2021. okt. 29. 18:32
 13/17 anonim ***** válasza:
69%
Ahhoz nekem nem kell gyertyát gyújtani.
2021. okt. 29. 18:47
 14/17 anonim ***** válasza:
10%
Hogy a viharba ne ünnepelnek a keresztény protenstánsok halottak napját. Az egész családom, anyám, mama, dedmana kálvinista volt és mindegyik, vagyis anyu most is mert nincs meghalva Keresztény Kálvinisták vagyunk és mindig November Elsején megyünk ki a temetőbe gyertyát gyújtani. Református munkahelyen dolgoztam, sajnos mert az új vezetés egy rohadék eretnek banda volt. Kitalálták hogy a gyertyagyújtás halottak napján katolikus meg ortodox szokás meg nem engedték hogy húsvétkor adják nekik piros tojást emlékbe. Mocsok pogányok. Mi dtam nekik, te Olga, én keresztény református vagyok és a gyertya nem katolikus szokás, há honnan veszed,a mi családunk Protenstans volt és Mindig Gyűjtöttünk gyertyát és ha húsvét után mész valahova Nagyváradon tojást is szokás vinni és adni emlékbe vagy koccintani vele. Mi magyar reformátusok vagyunk,csak nem kepzejed hogy atvesszuk a bálványimádó vallások szokásait. Voltak ilyen viták is a munkahelyen mert csak névleg voltak reformátussak. Értitek....református vizet kaptak
2021. okt. 29. 19:44
 15/17 anonim ***** válasza:

3-as!

Nem írtam, hogy erőltetik, csak nem szeretném, ha erőltetnék.

2021. okt. 29. 23:14
 16/17 Blackice75 ***** válasza:
2021. nov. 1. 23:25
 17/17 anonim ***** válasza:
35%
Én a halottak napját utálom, a halloween szerintem jó móka.
2022. okt. 29. 11:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!