Szerintetek is vihar a biliben a Halloween vs. mindenszentek/halottak napja balhé?
Itt van az a része az évnek, amikor újra tele van a Facebook-idővonalam a felháborodott "Magyarországon halottak napja van, nem Halloween" posztokkal.
Nos adott egy eredeti halotti kultuszos pogány ünnep (ahogy a karácsony is eredetileg pogány ünnep volt ugyebár). Ebből kialakult keresztényiesített ünnep november elsején és másodikán, illetve egy nagyjából gyerekeknek való, tökfaragós, beöltözős ünnep október 31-én. A kettő más időpontban is van, teljesen más jellegű, így nem látom, hogy hogyan ütné egymás.
Ha már a nem keresztény szokásokat akarjuk üldözni, akkor miért nem a konkrétan szentesti karácsonyfa alatti ajándékozást vagy a konkrétan húsvéti locsolás / tojásfestést üldözik? Van egy gyanúm, hogy a valóság ezzel szemben az, hogy a Halloween a keltáktól az amerikaikon át jutott vissza Európába, és ez berögződéseik szerint ezt kombinálják össze a liberálisokkal, Sorossal, külföldi befolyással, függetlenségünk feladásával. Én mindenesetre az Amerikából begyűrűző ünnepekből a Valentin-napot hülyeségnek tartom, a Halloweent pedig egy jópofa gyerekbulinak, amit nem kell halálosan komolyan venni, de üldözni még nagyobb butaság szerintem.
A ti véleményetekre vagyok kíváncsi, nem pontozlak le, ha nem egyezik a véleményünk!
A halottak napja egy igazi búvalbszott valami. Kimegyünk a temetőbe, rohadt hideg van, fúj a szél és esetleg az eső is esik. Cipeljük a sok virágot meg a gyertyát aztán futunk egyik sírtól a másikig. Elég idős vagyok ahhoz, hogy az egyik szülőm, az összes nagyszülőm, keresztapám és kollégám is el van már temetve. Ettől függetlenül a temetőben az égvilágon semmi magasztos gondolat nem jár át, csak sírokat látok amikben fekszik valaki akinek semmi köze azokhoz akiket szerettem.
A haloween ezzel szemben legalább vidám. Van elég bajunk, mi az istennek tetézni még egy ilyen mindenszentek nevű össznépi búbánattal?
11
akkor ne csinald: gyujts otthon egy gyertyat mindenkiert, es gondolj rajuk, esetleg tegyel ki fenykepeket, es tartsd meg a Halloweent elozo este
de sokan vannak, akik szeretnek kimenni halottak napjan este, mert gyonyoru a sok vilagito gyertya, akkor nekik legyen az
3-as!
Nem írtam, hogy erőltetik, csak nem szeretném, ha erőltetnék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!