Szerintetek is vihar a biliben a Halloween vs. mindenszentek/halottak napja balhé?
Itt van az a része az évnek, amikor újra tele van a Facebook-idővonalam a felháborodott "Magyarországon halottak napja van, nem Halloween" posztokkal.
Nos adott egy eredeti halotti kultuszos pogány ünnep (ahogy a karácsony is eredetileg pogány ünnep volt ugyebár). Ebből kialakult keresztényiesített ünnep november elsején és másodikán, illetve egy nagyjából gyerekeknek való, tökfaragós, beöltözős ünnep október 31-én. A kettő más időpontban is van, teljesen más jellegű, így nem látom, hogy hogyan ütné egymás.
Ha már a nem keresztény szokásokat akarjuk üldözni, akkor miért nem a konkrétan szentesti karácsonyfa alatti ajándékozást vagy a konkrétan húsvéti locsolás / tojásfestést üldözik? Van egy gyanúm, hogy a valóság ezzel szemben az, hogy a Halloween a keltáktól az amerikaikon át jutott vissza Európába, és ez berögződéseik szerint ezt kombinálják össze a liberálisokkal, Sorossal, külföldi befolyással, függetlenségünk feladásával. Én mindenesetre az Amerikából begyűrűző ünnepekből a Valentin-napot hülyeségnek tartom, a Halloweent pedig egy jópofa gyerekbulinak, amit nem kell halálosan komolyan venni, de üldözni még nagyobb butaság szerintem.
A ti véleményetekre vagyok kíváncsi, nem pontozlak le, ha nem egyezik a véleményünk!
Ez a téma azoknak jó, akik valamin - AKÁRMIN - veszekedni akarnak, a "régen minden jobb volt" meg a "mai fiatalok" meg a "begyepesedett öregek" címszavak alatt.
Eredetileg mindegyik ünnep tényleg a halottakról való megemlékezésröl szólt, mégha más formában is - a keltáknál az élö emberre emlékeztek, az életéböl hoztak fel megtörtént eseményeket, és örültek annak, hogy X ideig együtt éltek ezzel az emberrel -, meg a kereszténység által generált változat - a saját veszteségünkön való siránkozás - volt a központi téma.
Ez eddig egyszerüen szokás kérdése, mindenkinek magánügye, hogy emlékszik a halottakra vagy hogy megemlékezik-e róluk egyáltalán
Ami negatív mindkét esetben, az az anyagiasság, az üzlet, ami belöle lett. Mert nem csak a Halloween üzlet, hanem a halottak napja is a rengeteg gyertya, koszorú, virág, stb vásárlásával.
Katolikusként semmi balhét nem látok az egészben. Aki problémázik a halloween-en az nem vallási hanem nacionalista okokból teszi ezt, és sajnos sok magyar összemossa a vallást a nacionalizmussal, Jézus viszont pont a nacionalizmuson való felülemelkedést tanította.
A Halloween üzenete nagyon is keresztényi, mert kicsúfoljuk vele a halált, hírdetve Jézus tettét, aki alászállt a Pokolba és megrontotta a halált.
Mi is már évek óta tartunk itthon Halloween bulit, tavaly pont én voltam beöltözve élőhalott papnak :D, Halottak Napján pedig megemlékzünk elhunyt szeretteinkről komolyabb hangulatban.
Ott van pl. Mexikó. Náluk a Dia de los Muertos, a helyi hagyományokom alapuló hallottak napja is Halloween-szerű hangulatban telik, mulatsággal, cukorkoponyákkal, és azzal, hogy lélekben együtt buliznak elhunyt szeretteikkel, mert hiszik, hogy a Feltámadáskor majd újra viszontlátják egymást.
Nekem sosem tetszett más kultúrák ilyen fokú majmolása, főleg ilyesmiben nem. Amúgy azért annyi köze van a kettőnek egymáshoz, hogy a Halloween jelentése magyarul, Mindenszentek előestéje. Ennek azonban szinte semmi köze nincs az eredeti pogány kelta ünnephez. Hanem sokkal inkább a keresztény ünnepre rakódtak egyes helyeken pogány népi elemek, amik később megjelentek kereskedelemben, stb...
Egyébként Mindenszentek eredetileg májusban volt ünnepelve, nem novemberben, később tették át őszre, az egyházi év utolsó napjaira.
A helovén a Diabol ünnepe. Holnap az ortodixoknál lesz halottak megemlékezése atemplomban. Azok mennek akiknek a pap temette el.a halittjait és visznek Ida tésztát, tömjéneznek, imádkoznak, meg mit tudom én.
Nálunk, Keresztény Reformátusojbál november elsején van halottak napja, akkor megyünk a temetőbe és gyűjtünk gyertyát. A férfi hallottak sírjára egy csepp bírt vagy pálinkát is szoktunk önteni mert szerették inni. Megszoktam és volt hogy elfelejtette anyu vagy keresztanyu és mondtam hogy nem kéne önteni a sirra mert mindig csináljuk. Karácsonykor meg viszünk kinszalincujrot, Isten bocsássa meg a vétkemet a zseléset eldugom mert azt szeretem, másik szaloncukor mehet.
Nekem önmagában semmi bajom nincs az ijesztő jelmezekkel és a horror-témával sem. Nem gondolom, hogy démonokat fognak ránk szabadítani. A probléma az egész Halloweennel az, hogy a lényegről veszi el a figyelmet. Oké, értem én, hogy nem halottak napján van, hanem okt. 31-én. 1 nappal előtte. De nálunk ez az ünnepkör egészen másról szól. Ha úgy tetszik, a mi ünnepünk nehezebb. Könnyebb zombi jelmezben rohangálni, mint szembesülni azzal, hogy igen, egyszer én is meghalok, és törékeny a földi lét. Ezért van veszélyben a halottak napja ünnepe: a fogyasztói társadalom a Halloween-nel azt sugallja, hogy ne törődj a halállal, öltözz be boszinak és bulizz egy jót, éld át a "hangulatot". Eszedbe ne jusson megállni egy kicsit és szembesülni azzal vagy komolyan elgondolkodni, hogy mi van a halál után. Eszedbe ne jusson feltenni Verdi, Mozart vagy Liszt Requiemjét, és megemlékezni halottainkról és arról, hogy ez lesz a mi utunk is. Helyette kínálnak egy könnyedebb mókát. És idővel nem fog már kelleni Halloweenkor a gyászmise, a temető és a csend.
Nekem ez a bajom a Halloweennel. Ha halottak napja előtt vagy után pár héttel lenne egy farsang-szerű buli, csak horror témában, az abszolút nem zavarna, lehet, hogy be is öltöznék. Amerikában sem temetőznek Halloweent követően, ők nem ilyenkor és így ünneplik halottak napját.
"A Halloween üzenete nagyon is keresztényi, mert kicsúfoljuk vele a halált, hírdetve Jézus tettét, aki alászállt a Pokolba és megrontotta a halált."
Ez nagyon ötletes, csak az a gond, hogy a halloweenezők rohadtul nem Jézus Krisztusra és a kereszthalálára gondolnak, miközben beöltöznek. Sőt, fogalmuk sincs ezekről. Nekem sokkal szimpatikusabb a zombi pap jelmeznél, amit egyes amerikai egyházközségekben csinálnak ilyenkor: a gyerekek mindenszentek előestéjén szenteknek öltöznek be.
Köszönöm a válaszokat!
Na igen, protestánsoknál a reformáció emléknapja október 31.
Ez jó meglátás!
Na de mi a véleményed a karácsonyfáról és szentesti ajándékozásról? A "szeretet ünnepe" ilyenkor nem arról szól, hogy úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött fiát adta, akinek a születésére emlékezünk. De nem is arról, hogy az ember szeresse a felebarátját. Legfeljebb arról, hogy szereted a nagybácsit az asztal túlsó végén.
Vagy mi a véleményed a húsvéti nyusziról, locsolkodásról, tojásfestésről? Semmi köze Jézus feltámadásához, az örömhöz, a reményhez. Férfiak olcsón berúgnak, gyerekek pedig kapnak egy édességet és zsebpénzt.
Szerintem sokaknak az a problemajuk Magyarorszagon, hogy ez nem tartozik a magyar hagyomanyokhoz, sem a kereszteny, sem a nem kereszteny hagyomanyokhoz. A minden szentek napjat a katolikusok unneplik, a protestansok a reformacio emleknapjat vagy a Bibliat. A nem keresztenyek pedig halottak napjat. A temetoben valo megemlekezes, gyertyagyujtas az a hagyomany, amire mindenki emlekszik gyerekkorabol.
A keresztenyeknek az lehet a bajuk vele, hogy a szellemvilaggal valo kapcsolatteremtes keveredhet bele, amit a keresztenyseg tilt (vagy azt szimbolizalja, hogy a halottak megelevednek, szellemek, boszorkanyok, megtestesul a gonosz).
A pogany hagyomany Europaban az volt, hogy a termenyek betakaritasa kb., ekkor fejezodott be, amit csendben unnepeltek, bekuckozva a hideg telre.
Szerintem osszesen vagy 20 eve ha megindult ez a Halloween a magyaroknal, es mint mindenhol Europaban, ez is Amerikabol jott es a penzkoltesrol szol. Majdnem olyan, mintha a boltok talaltak volna ki, hogy legyen még karacsony elott egy unnep: jelmezeket, dekoraciokat, keszeteleket, edessegeket arulnak (az USA-ban fejenkent valami 75 dollart koltenek el Halloweenra). Ez persze cinikussa teszi az embereket. De ha mar csinaljak, nehez a gyerekeknek nemet mondani, hiszen buli van, jelmezbe oltozni mindenki szeret stb.
Szerintem semmi baj, ha mindketto van, aki nem akar, az nem Hweenezik vagy kolt ra.
En Angliaban elek, es sokan irjak ki ilyenkor az ajtojukra, hogy ne kopogjanak a gyerekek "trick-or-treat"- elni: vagy vallasi okokbol, vagy mert ellenzik az idos emberek ijesztgeteset, akiknek akar a szivuk is megallhat tole... (nem vicc). Tulajdonkeppen az ijesztgetes, csontvaznak, poknak, halott menyasszonynak oltozni pszichesen jo hatassal lehet a gyerekekre, mert a felelmeiket kinevethetik. De mondjuk a felnottekre nem annyira.
Lehet valamit kitalalni helyette, ahogy a finnek pl. a Valentine napot hivatalosan a Baratsag Napjava kereszteltek, hogy ne csak azok unnepelhessenek, akiknek van parjuk.
Igy a briteknel az anglikan egyhaz evek ota "Light Party"-kat (fénybulikat) rendez a templomok gyulekezeti termeben a gyerekeknek. Aminek alapja ugye a temetoi gyertyagyujtas, es az, hogy a Biblia szerint mi vagyunk a vilag vilagossaga. Tehat aki nem akarja a gyerekét elengedni a sotetben, vagy gonosz boszorkanynak oltoztetni, itt lehet pl. hogy hercegnonek vagy superman-nek oltozni inkabb, es mindenfele gyertyakkal, lampakkal vilagitanak, jatszanak, barmit kitalalhatnak. De ezt sem muszaj, lehet barmit.
Szoval a magyarok kitalalhatnanak hozza vagy helyette valami alternativát, ami csak az ovek, ha olyan nagy baj a Halloween - hogy ne csak a panaszkodas meg az szajhuzogatás legyen, hanem valami pozitiv. Lehetne, ha ugyis utaznak vagy latogatoba mennek 1-en, a termenybetakaritasra emlekezve ajandekba vinni olyat, aminek most van szezonja - nem tudom, sutotok, naspolya, gyumolcsok. Vagy ha nem mennek, akkor a raszoruloknak gyujteni ilyesmit, vagy barmilyen elelmiszert. Vagy otthon valami etelt kesziteni 31-en, sutotok kremlevest, meleg sutotok salatat, tokos sutemenyt, retest, stb. Es gyertyat gyujtani hozza. Szoval hozza lehet tenni valamit, vagy helyette.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!