Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért van az, hogy Nagy-Magyar...

Miért van az, hogy Nagy-Magyarország népei közül főleg a magyarok protestánsok?

Figyelt kérdés
Például a szlovákok mondták nekem, hogyha náluk valaki református, akkor tuti magyar (vagy valamelyik őse az volt). Az istentiszteletek is magyarul mennek. Sőt, Szlovákiában a metodista, evangélikus is azt jelenti, hogy magyar. Erdély és az unitárius vallás kapcsolatát nem kell részleteznem, persze ott aztán minden felekezet megtalálható, a katolicizmus is erős. De csak a magyarok ilyen diverzek, a román tuti ortodox. Ha még tévedtem is valamennyire az arányokat illetően, és a többi országban is vannak protestáns kisebbségek, úgy vélem, megállapítható, hogy igazán csak a magyarok között aratott sikert. Egy szlovák katolikus, a román ortodox, egy szerb is, egy horvát is katolikus. Minden "más" náluk azt jelenti, hogy magyar.
2021. okt. 24. 17:42
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Azért a szlovákság közt elég erős az evangélikus felekezet is, az, hogy az ev.=magyar, nem tudom, honnan jött.

Az erdélyi szászok is evangélikusok voltak.

Az ok, hogy a protestantizmus a polgárság között terjedt inkább, ezek pedig magyarok, németek és északon szlávok (szlovákok) voltak zömmel.

A románok később polgárosodnak, ill. náluk a vallási elkülönülés nemzetmegtartó is. Hasonlóan a szerb-horvát különbözőségnél.

2021. okt. 24. 17:56
 2/8 anonim ***** válasza:
90%
A magyarok jelentős többsége is katolikus, a magyarok között a protestánsok inkább csak néhány tájegységen jelentek meg nagyobb számban (de itt is kisebbségben), illetve néhány nemzetiségben voltak jelen. Például a tótok egy jelentős része evangélikus.
2021. okt. 24. 18:10
 3/8 anonim ***** válasza:
13%

Lehet a őket tudta Kálvin bedumálni. Tényleg érdekes hogy Bihar, Szatmár, Békés, Szólnom, stb magyarolszagi és romániai része reformátusok. A székelyek meg a palócok katolikusok.

Nem tudom miért van így....lehet azokon a helyeken vagy kukakok vagy szegények voltak amelyik egyik sem volt tanult és azokat rá tudták venni a kálvinista simára illetve vallásra.

2021. okt. 24. 19:12
 4/8 anonim ***** válasza:
73%

Jol tudod, kerdezo.

Abban javitanam a cimet, hogy "... a magyarok reformatusok?"

Az 1550-as evektol, reformacio idejen elterjedt ez a mondas, hogy "aki magyar, kálomista [kálvinista=reformatus] lesz". Ez foleg amiatt volt, mert a magyar reformatorok a svajci egyetemekkel voltak kapcsolatban, ahonnan a kalvinista (reformatus) hitet hoztak Magyarorszagra es magyar nyelven ez terjedt.

Mig az evangelikus (lutheri) valtozatot nemet (szasz) hitteritok terjesztettek nemetul, foleg a nemet ajku varosokban, ahol a lakossag zome nemet vagy szlovak nemzetisegu volt. Tehat a Felvideken, es Erdelyben.

Akkor tobbe-kevesbe a teljes magyar ajku lakossag reformatus lett, es kb. 100 evig allt fenn az az egyedulallo helyzet a 3 reszre szakadt Nagy-Magyarorszagon, hogy a felekezetbol lehetett kovetkeztetni az illeto nemzetisegere es viszont. Tehat aki reformatus volt, az magyar volt, aki evangelikus, az nemet vagy szlovak, aki szerb vagy roman, az ortodox, aki muszlim, az torok, es katolikusok Habsburg parti magyarok (kevesen).

A torok hodoltsag vegen az osztrakok rekatolizaltak a magyar lakossag tulnyomo reszet (ez volt az ellenreformacio), de tombokben megmaradt reformatussag. A mai Magyarorszag kulonbozo videkein, illetve a hataron tul (de ott sem mindenhol, vannak Romaniaban is magyar katolikusok). Ma a mai Magyarorszag keresztenyeinek nagyjabol 80%-a romai katolikus, 16 % reformatus es 3% evangelikus.

Azzal az eggyel nem ertek egyet, hogy az evangelikusok magyarok lennenek Szlovakiaban - sok szlovak evangelikus (nem reformatus). A mai magyar evangelikusokra is azt mondjuk, hogy valamelyik ose szlovak vagy nemet ajku volt. Mar evszazadok ota hazasodnak magyar reformatusokkal, de meg igy is sok szlovak vegy nemet nevu van koztuk (Füller, Fabiny). A Del-Kelet Magyarorszagra (azt hiszem Bekes megyebe) kesobb telepitett szlovakok es leszarmazottaik is evangelikusok.

Tehat alapvetoen a hitujitasi folyamat nyelve miatt alakult igy.

2021. okt. 24. 21:16
 5/8 anonim ***** válasza:
9%

Rekatolizálták.......gyönyörű....arról meselhetnék hány papot kényszerítettek misén résztvételére meg börtönbe meg gályákra. És ne kísérték bejevhogy lelkész....lelkész csak a neoprotenstáns szektákban van, Nagyváradon még a román Bihar megyében a református pap az pap. Úgy mondjuk.

Azt nem értem ha rekatolizálták az embereket miért vagyunk mégis reformátusok? Hogy nem tért át mindenki? Vagy jött a türelmi rendelet és akkor visszafogták református vallásban vagy mi? Milyen az már hogy áttetsző a katolikzsba aztán visszatért reformátusba....Én át se térnék.

2021. okt. 24. 21:21
 6/8 anonim ***** válasza:
62%

5. Nem rekatolizáltak mindenkit. Minimális mértékben megmaradhatott a református vallás, akik aztán Mária Terézia alatt titokban tartották, és igen, jott II. József, a turelmi rendelet, és újra nyiltan gyakorolták a vallast.

"Az 1681-es soproni országgyűlésen korlátozott mértékben engedélyezték a protestáns vallásgyakorlást (megyénként két artikuláris helyen, de azokon kívül sehol).

Mária Terézia alatt (1740-1780) csak “titkos protestantizmus” létezett. A protestáns egyházak hívei névlegesen ugyan a római katolikus egyházban maradtak, és éltek a szentségeivel, de összejöveteleiket titokban tartották.[...]

1781-ben II. József kiadta türelmi rendeletét: a felvilágosult abszolutizmus szellemében – szabad vallásgyakorlást és hivatalviselést biztosított egyes felekezeteknek." (Wikipedia)

2021. okt. 25. 01:20
 7/8 anonim ***** válasza:
7%

Higyjétek.el.bem.rwndes emberek.a római katolikusok. Számba vesszük az inkvizíciót kezdve az ellenreformaciót az összes bűnöket hatva világon ők a kegbunisebbek és az utódaik. Főleg az ellenreformációért.

Hát gondoljatok már bele....ártatlan református papokat börtönbe, szentmisére meg galyára rakni. Mondjuk meg a gálya volt a legjobb mert a lelked nem kínozták hogy szentmisére kényszerítenek de a börtönből vittek. De a református papok se voltak normálisak mert olvastam hogy sokan vagy áttértek vagy megcsókolták a keresztet.

Én inkább meghaltam volna vagy megyek gályarabnak de nem térdelnék leva Szentmisen.

2021. okt. 25. 04:23
 8/8 anonim ***** válasza:
77%
Te nem vagy normális.
2021. okt. 25. 15:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!