Milyen szagokat, illatokat szoktatok érezni a templomban, ahová többé-kevésbé rendszeresen jártok?
és milyen az az öregségszag?
én molyirtó azaz naftalin szagot szoktam érezni, ami a nagyszüleim téli kabátjáról ismerős.
7-nek: a templom tömjénillatú legyen. A keresztények életmódját az egyszerűség és a természetesség kell, hogy jellemezze.
A tömjén égetése Istennek bemutatott áldozatnak számít. Nem azért égetik a tömjént a templomban, hogy illatosítsanak vele.
Ugyanúgy a gyertyák égetése sem a hangulat javítása miatt van, hanem amiatt, hogy az égő gyertya fénye a "világ Világosságát" jelképezi, vagyis Jézust, aki a megszületésével világosságot hozott a Sötétségbe.
János Evangéliuma is ezzel kezdődik:
"Kezdetben volt az Ige, és az Ige Istennél volt, és Isten volt az Ige. Ő volt kezdetben Istennél. Minden általa lett, és nála nélkül semmi sem lett, ami lett. Benne élet volt, és az élet volt az emberek világossága. A világosság a sötétségben világít, de a sötétség azt nem fogta föl." (János 1, 1-5)
Régen a templomi gyertyák csakis méhviaszból készülhettek. A méhek a keresztény világban a szorgalomnak, éberségnek, a kicsiben való hűségnek, a tisztaságnak, önfeláldozásnak, szolgálatkészségnek a jelképei.
A méhviaszból készített gyertyák illatosak. Sajnos a mai, paraffin templomi gyertyák tudnak büdösek is lenni.
Nálunk nem szokott semmilyen szag lenni. Tömjén, ha épp használják, de az nem marad ott napok múlva.
A virágnak szoktam néha az illatát érezni, ha épp közel ülök és olyan virág van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!