Miért rózsafüzér a rózsafüzér? Eredetileg rózsafából készült fagolyókból állt és azért vagy miért?
Eredetileg, még mielőtt a római katolikusok 1054-ben kiszakadtak Jézus Egyházából, a szerzetesek legismertebb imája a "Jézus-ima" volt. Az ortodox hívők számára ma is ez az egyik legkedvesebb ima.
A Jézus-ima mondásához használtak, és az ortodoxok használnak ma is egy pamutfonalakból csomózott csomósort, aminek a neve Jézus-imafüzér, más néven "csotki". Ez lehet 10 szemes, 33 szemes, 50 szemes, 100 szemes vagy 150 szemes is.
Általában nem ipari mennyiségben állítják elő, hanem személyre szólóan csomózza egyik hívő, vagy szerzetes a másik hívőnek, és közben imádkozik.
Ennek a csotkinak a római katolikus változata a rózsafüzér.
Érdemes utánanézni a Jézus-imának, és azt gyakorolni. Római katolikusok is mondhatják. Végtelenül egyszerű, ha valaki megtanulta a mikéntjét, nagyon el lehet mélyülni benne éppen azért, mert nincs úgy túlcifrázva, mint a rózsafüzér ima.
4-es
Pontosan így tudom én is.
Ugy tudom, minden egyes csomóba 3 keresztet kotnek, vagyis 3 keresztbol áll egy csomó.
Anjutca
"Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul."
"Uram Jézus Krisztus, Isten fia, könyörülj rajtam, bunösön"
sajnos, romanul csak ezt talaltam, ez nem a Jezus ima ismetelgetve, de lehet, hogy benne van
https://www.youtube.com/watch?v=A_i7Wd07-1k&t=38s&ab_channel..
viszont a finn ortodoxoknal van olyan, hogy semmi mas nem tortenik a templomban, csak a Jezus imat mondjak, keresztet vetnek, meghajolnak es ujra meg ujra, 30 percen keresztul
lehet, hogy a roman ortodoxoknal is igy van, hogy egy kulon "alkalom"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!