Amikor nem imdákoztok, akkor a rózsafüzért hol tartjátok?
Nekem pl. a ballagási tarisznyám van felakasztva és még pluszban azon lóg. De anyukám simán az éjjeliszekrényen tartja. Ő mondjuk többet használja, mert ha nem tud elaludni, akkor imádkozza.
"Templomba mikor szükséges elvinni magammal? Csak gyónás alkalmával?"
Nem, gyónáshoz meg pláne nem szokták... Persze viheted, ha szeretnéd. Általában akkor érdemes, ha külön rózsafüzér-imaórára mész a templomba, ez sok helyen mise előtt van kb. 3/4 órával.
Voltam a román görögkatolikus templomban többször ahol mondták a rózsafüzért és az embereknek a kezében volt és a szemeket pergették. Ott mindennap mondanak Szentolvasót délután 5 órától 6 óráig és 5 misztérium van. Ezt nem tudom magyarul, amikre gondolni kell. Az ötödik misztérium amikor Szűz Máriát megkoronázzák.
Ha nem láttam volna nem hiszem el hogy a román görögkatolikusok rózsafüzéreznek meg mondanak Udvozlégyet. Én azt hittem hogy olyanok mint az ortodoxok de nem. Keverik az ortodox és a katolikus dolgokat és inkább a katolikus felé hajlanak. Ezek a román nyelvű görögkatolikusok, és ott is egyik templomban tömjéneznek a másikban egyáltalán nem és szobrok is vannak. Se nem katolikusok se nem ortodoxok.
Nekem van rózsafüzérem, reformátusként nem használom hanem felakasztottam az előszobában a falra.
"Gyónás alkalmával van, hogy az elégtétel egytized stb. amit ott helyben kell elimádkozni."
Tudom, de mondjuk én ennyit el szoktam tudni mondani rózsafüzér nélkül is. A rózsafüzér igazából egy segítség, hogy tudd számolni.
De mint írtam, viheted, ha akarod, de a többség nem szokta.
Van egy díszes fadobozom, abban tartom.
Olyan viszont nincs, hogy az elégtételt ott helyben KELL elimádkozni. Max ha mise közben gyóntál, és már egyből szeretnél áldozni is. De akkor is, a 10-et az ujjadon is számolhatod akár. :)
Én mindig magamnál hordom, alváskor is a zsebemben vagy mellettem van. Furán hangzik, de védelmet ad, érzem.
Isten áldjon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!