Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A keresztényeknek be kell...

A keresztényeknek be kell tartaniuk Mózes törvényeit?

Figyelt kérdés

https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__..

Ez alatt a kérdés alatt egy válaszoló nagyon kardoskodik mellette. Sabbatot kell tartani? Szabad disznót enni? Körül kell metélkedni?

2021. szept. 26. 16:25
1 2 3 4 5 6
 21/51 anonim ***** válasza:
95%

Kolosszeieknek írt levél 2. fejezet

II. A TÉVTANÍTÓK ELLEN

Megváltásunk Krisztusban.

8 Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson. 9 Mert benne lakik testi formában az istenség egész teljessége, s benne lettetek ennek a teljességnek részesei. 10 Ő minden fejedelemségnek és hatalmasságnak feje. 11 Benne vagytok körülmetélve, nem kézzel, hanem az érzékies test levetésével, a krisztusi körülmetéléssel.

EFO - (egyszerű fordítás)

16 Ezért ne engedjétek, hogy bárki is elítéljen benneteket amiatt, hogy mit esztek, vagy isztok, vagy a zsidó vallási ünnepekkel kapcsolatban. Ilyenek például az Újhold ünnepe, vagy a Szombat ünnepe. 17 Mindezek a vallási ünnepek és szokások csak árnyékai a közeledő valódi dolgoknak, amelyek Jézus Krisztusban vannak. 18 Ne veszítsétek el a győztesnek járó jutalmatokat olyanok miatt, akik élvezik az alázatoskodást, az angyalokat imádják, és mindig a látomásaikról beszélnek. Ezek minden ok nélkül többnek mutatják magukat, mint amik, mert régi emberi természetük szerint gondolkodnak. 19 Az ilyenek nem ragaszkodnak a „Fejhez”, vagyis Krisztushoz. Pedig Krisztus kapcsolja és tartja össze a „Test” részeit az izületek és inak által.

20 Mivel Krisztussal együtt ti is meghaltatok, ezért felszabadultatok ennek a világnak a haszontalan tanításai alól.

Akkor miért viselkedtek úgy, mintha még mindig ehhez a világhoz tartoznátok? Miért követtek olyan szabályokat, 21 amelyek ezt mondják: „Ne vedd a kezedbe!” „Ne egyél ilyet!” „Még csak hozzá se érj!” 22 Hiszen ezek olyan dolgokra vonatkoznak, amik elhasználásra valók és nem maradnak meg sokáig. Ha ilyen szabályokat akartok betartani, akkor csak emberek tanításait és parancsait követitek, és nem Isten gondolatait. 23 Ezek a szabályok bölcs dolgoknak látszanak, de csak a vallásoskodást szolgálják, amelyre a hamis alázatosság és a test gyötrése jellemző. De valójában semmi hasznuk sincs, mert csak a régi emberi természet kívánságainak kielégítését szolgálják.

3. fejezet (EFO)

Új élet Krisztusban

1 Mivel Krisztussal együtt feltámadtatok a halálból, a mennyei dolgokra törekedjetek, hiszen Krisztus is ott ül most Isten jobb oldalán! 2 A mennyei dolgokon gondolkozzatok, ne a földieken járjon az eszetek! 3 Hiszen meghaltatok, az új életetek pedig Krisztussal együtt Istenben van elrejtve. 4 Krisztus a mi életünk. Amikor ő majd megjelenik, akkor vele együtt ti is dicsőségesen megjelentek.

5 Ezért öljétek meg magatokban a régi emberi természetet, és annak minden megnyilvánulását: a szexuális bűnöket, minden gonosz kívánságot és szenvedélyt, meg a gazdagság után való vágyakozást, hiszen az a bálványimádás egyik fajtája. 6 Ilyen bűnök miatt sújt le Isten haragja az engedetlenekre. 7 Régen ti is így éltetek, és ilyen gonosz dolgokat tettetek.

8 Most azonban már ne haragudjatok többé senkire, ne dühöngjetek, ne mondjatok, vagy tegyetek semmi olyat, amivel valakit megbántanátok, ne mondjatok rosszat a másikról, se ne káromkodjatok! 9 Többé ne hazudjatok egymásnak, hiszen mindez a „régi ember” szokása volt. Ti azonban már levetkőztétek azt a régi természetet, és annak szokásait. 10 Viszont felöltöztétek az „új embert”, aki állandóan megújul, és így egyre inkább hasonlít Teremtőjéhez, Istenhez, és egyre jobban megismeri őt. 11 Ebben az új állapotban már nem fontos, hogy valaki eredetileg zsidó, vagy nem zsidó, körülmetélt vagy körülmetéletlen, más népből származó idegen, tanulatlan, rabszolga vagy szabad volt. Csak maga Krisztus a fontos, csak ő a lényeges a hívőkben, bárhonnan származnak is.

12 Ezért legyetek mindenki iránt együttérzők, kedvesek, alázatosak, türelmesek! Hiszen Isten kiválasztott benneteket a maga számára, és szeret titeket! 13 Viseljétek hát el egymást, és bocsássatok meg egymásnak, ha valami panaszotok van a másikra! Ahogyan az Úr megbocsátott nektek, ti is úgy bocsássatok meg egymásnak! 14 Legfőképpen pedig szeressétek egymást, mert az isteni szeretet teszi az egységeteket teljessé.

Pál levele a Rómaiakhoz 13. fejezet

A törvény betöltése a szeretet

8 Senkinek se tartozzatok semmivel, csak azzal, hogy egymást szeressétek, mert aki a másikat szereti, betöltötte a törvényt. 9 Mert ez a parancsolat: „ne paráználkodj, ne ölj, ne lopj, ne kívánd a másét”, és bármi más parancsolat ebben az igében foglalható össze: „Szeresd felebarátodat, mint magadat!” 10 A szeretet nem tesz rosszat a felebarátnak. A szeretet tehát a törvény betöltése.

Lukács evangéliuma 6:27-36 EFO

„Nektek mondom, akik hallgattok rám: szeressétek ellenségeiteket! Tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek benneteket!Áldjátok azokat, akik átkoznak, és imádkozzatok azokért, akik bántanak titeket!Ha valaki arcul üt az egyik oldalról, annak tartsd oda arcod másik oldalát is! Aki el akarja venni a kabátodat, annak az ingedet is add oda!Mindenkinek adj, aki kér tőled! Ha valaki elveszi, ami a tiéd, ne követeld vissza!Úgy bánjatok másokkal, ahogyan ti is szeretnétek, hogy bánjanak veletek!Ha csak azokat szeretitek, akik titeket szeretnek, vajon jár-e valami különleges köszönet érte? Hiszen még a bűnösök is szeretik azokat, akik őket szeretik.Ha csak azokkal tesztek jót, akik veletek jót tesznek, vajon jár-e valami különleges köszönet érte? Hiszen ezt még a bűnösök is megteszik.Ha csak azoknak adtok kölcsön, akiktől remélitek, hogy vissza is fogják fizetni, vajon jár-e valami különleges köszönet érte? Bűnösök is adnak kölcsön bűnösöknek, hogy visszakapják.De ti szeressétek ellenségeiteket, és tegyetek jót velük! Adjatok kölcsön, és ne várjátok, hogy visszaadják! Akkor Isten bőségesen meg fog jutalmazni titeket, és a Magasságos Isten fiai lesztek. Mert Isten jóságos a gonosz és hálátlan emberekhez is.Legyetek ezért ti is irgalmasak és könyörületesek, ahogyan Atyátok is irgalmas és könyörületes!”

2021. szept. 26. 18:13
 22/51 anonim ***** válasza:
45%

"Mindezek a vallási ünnepek és szokások csak árnyékai a közeledő"

Igen ha ezeket betartod csak árnyékai lesznek, erről fog majd téged felismerni a Messiás ha visszatér az angyalaival hogy hozzá tartozol hogy ezeket betartod.

Ennyi erővel a vasárnap miért is nem az árnyéka?

2021. szept. 26. 18:35
 23/51 anonim ***** válasza:
45%

"20 Mivel Krisztussal együtt ti is meghaltatok, ezért felszabadultatok ennek a világnak a haszontalan tanításai alól.

Akkor miért viselkedtek úgy, mintha még mindig ehhez a világhoz tartoznátok? "

Mózes öt törvénykönyve szeronted világi? Mózes könyveiben nem Isten gondolatai vannak leírva?

2021. szept. 26. 18:40
 24/51 anonim ***** válasza:

21-es vagyok.

22. Itt Pál az árnyékot arra érti hogy mielőtt Krisztus megszületett a földön, nem a 2. eljöveteléig árnyék, hanem az első eljöveteléről való próféciák beteljesedéséig.

(Márk 2:23-27)Mért akarta Jézus is meg értetni az emberekkel hogy nem az ember van a szombatért hanem a szombat az emberért. Ha az egyik bárányod épp szombaton esik a verembe nem húzod ki? Vagy ha szombaton tehetsz valami jót, (gyógyítás) akkor nem teszed meg? Jézus pont ezeket az árnyékokat tüntette el az Ő valóságával, azzal hogy példát mutattot, a mindenki iránt való szeretetre, a parancsolatoktól meg törvényektől roskadozó embereknek azt mondta: Máté evangéliuma 11. fejezet

28 Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek. 29 Vegyétek magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok, és alázatos szívű, és megnyugvást találtok lelketeknek. 30 Mert az én igám boldogító, és az én terhem könnyű.”

Ha a szombatra ezt mondta Jézus akkor szerinted a vasárnap milyen különbséget képvisel?

2021. szept. 26. 18:46
 25/51 anonim ***** válasza:
0%

#24 A szombat nem lett eltörölve...

Az egész Bibliâban a Szombat vagyis Shabbat van kiemelve amit szinte mindenki betartott akkor hogy lett ebből Vasárnap? Vasárnapról nem találok semmit.

Záchór et-jóm hassabbát ləqaddəsó.

Emlékezz meg a szombat napjáról,[j 10] hogy megszenteld azt.

Séset jámím taavód vəá`szítá kol-məlach`techá,

Hat nap dolgozz és végezd minden munkádat,[j 11]

vəjóm hassəvíí sabbát lAdonáj Elo`hechá.

a hetedik nap azonban az Örökkévaló, a te Istened szombatja.

Ló-taasze chol-məláchá

Ne végezz semmilyen munkát

atá, úvinchá, úvi`ttechá, avdəchá vaamátəchá,

te, se a fiad, se a lányod, szolgád és szolgálólányod,

úvəhem`techá, vəgér(ə)chá aser bisá`rechá,

se barmod, se a jövevény,[j 12] aki a kapuidon belül van,

kí `séset-jámím ászá Adonáj et-hassá`majim vəet-há`árec,

mert hat nap alkotta az Örökkévaló az egeket és a földet,

et-hajjám vəet-kol-aser-bám, va`jjánach bajjóm hassəvíí –

a tengert és mindazt, ami azokban van, de megnyugodott[j 13] a 7. napon –

al-kén bérach Adonáj et-jóm hassabbát vajəqaddə`séhú.

ezért megáldotta az Örökkévaló a szombat napját és megszentelte azt.

Máté 5:17 Ne gondoljátok, hogy jöttem a törvénynek vagy a prófétának eltörlésére. Nem jöttem, hogy eltöröljem, hanem inkább, hogy betöltsem.

Máté 5:18 Mert bizony mondom néktek, míg az ég és a föld elmúlik, a törvényből egy jóta vagy egyetlen pontocska el nem múlik, a míg minden be nem teljesedik.

Nem szűnt meg mai napig érvényben van.

Jézus is betartotta amit Mózes írt sőt itt meg is erősíti:

Lukács evangéliuma 16. fejezet

29Ábrahám így válaszolt: Van Mózesük, és vannak prófétáik, hallgassanak azokra! 30De az erre ezt mondta: Nem úgy, atyám, Ábrahám, hanem ha a halottak közül megy valaki hozzájuk, akkor megtérnek. 31Ábrahám ezt felelte: Ha Mózesre és a prófétákra nem hallgatnak, az sem győzi meg őket, ha valaki feltámad a halottak közül.”

2021. szept. 26. 18:59
 26/51 anonim ***** válasza:
Hogyan értelmezzük azt, hogy a szombat van az emberért, nem az ember a szombatért?
2021. szept. 26. 19:28
 27/51 anonim ***** válasza:
0%
#26 Annyi biztos hogy nem azt jelenti hogy elvan törölve hisz mai napig érvényben van de aki ezt megtartsa az tudja is
2021. szept. 26. 19:33
 28/51 anonim ***** válasza:
13%

Én nem gondolom hogy bármi is el lenne törölve, annyi bizonyos hogy néhány felekezet meghamisította

Katolikus

1. Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj!

2. Isten nevét hiába ne vedd!

3. Az Úr napját szenteld meg!

4. Atyádat és anyádat tiszteld!

5. Ne ölj!

6. Ne paráználkodj!

7. Ne lopj!

8. Ne hazudj, mások becsületében kárt ne tégy!

9. Felebarátod házastársát ne kívánd!

10. Mások tulajdonát ne kívánd!

Evangélikus

1. Én vagyok az Úr, a te Istened. Ne legyen más istened!

2. Ne vedd hiába Istened nevét!

3. Szenteld meg az ünnepnapot!

4. Tiszteld atyádat és anyádat!

5. Ne ölj!

6. Ne paráználkodj!

7. Ne lopj!

8. Ne tégy felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot!

9. Ne kívánd felebarátod házát!

10. Ne kívánd felebarátod házastársát vagy bármiféle tulajdonát!

Eredeti

És szólá Isten mindezeket az igéket, mondván:

(I.) Én, az Úr, vagyok a te Istened, a ki kihoztalak téged Égyiptomnak földéről, a szolgálat házából.

Ne legyenek néked idegen isteneid én előttem.

(II.) Ne csinálj magadnak faragott képet, és semmi hasonlót azokhoz, a melyek fenn az égben, vagy a melyek alant a földön, vagy a melyek a vizekben a föld alatt vannak.

Ne imádd és ne tiszteld azokat; mert én, az Úr a te Istened, féltőnszerető Isten vagyok, a ki megbüntetem az atyák vétkét a fiakban, harmad és negyediziglen, a kik engem gyűlölnek.

De irgalmasságot cselekszem ezeriziglen azokkal, a kik engem szeretnek, és az én parancsolatimat megtartják.

(III.) Az Úrnak a te Istenednek nevét hiába fel ne vedd; mert nem hagyja azt az Úr büntetés nélkül, a ki az ő nevét hiába felveszi.

(IV.) Megemlékezzél a szombatról, hogy megszenteljed azt.

Hat napon át munkálkodjál, és végezd minden dolgodat;

De a hetedik nap az Úrnak a te Istenednek szombatja: semmi dolgot se tégy azon se magad, se fiad, se leányod, [se] szolgád, se szolgálóleányod, se barmod, se jövevényed, a ki a te kapuidon belől van;

Mert hat napon teremté az Úr az eget és a földet, a tengert és mindent, ami azokban van, a hetedik napon pedig megnyugovék. Azért megáldá az Úr a szombat napját, és megszentelé azt.

(V.) Tiszteld atyádat és anyádat, hogy hosszú ideig élj azon a földön, amelyet az Úr a te Istened ád te néked.

(VI.) Ne ölj.

(VII.) Ne paráználkodjál. (Az eredetiben: Ne légy házasságtörő.)

(VIII.) Ne lopj.

(IX.) Ne tégy a te felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot.

(X.) Ne kívánd a te felebarátodnak házát. Ne kívánd a te felebarátodnak feleségét, se szolgáját, se szolgálóleányát, se ökrét, se szamarát, és semmit, a mi a te felebarátodé.

2021. szept. 26. 20:02
 29/51 anonim ***** válasza:
4%

És szerinted melyik könnyebben megjegyezhető, mindenki által könnyebben érthető, ezáltal jobban betartható? Mert lényegük nem változott egyik esetben sem.

Amúgy tudtommal a Bibliában nem szerepel számozás, tehát ez is hamisítás és nem eredeti, mint írod, ha logikádat követjük.

2021. szept. 26. 20:23
 30/51 anonim ***** válasza:
60%

https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__..

A 17,25,29,35,37 az én válaszaim.

Kb. egy hónapja egymás után voltak az ilyen típusú kérdések. Nincs kedvem megint leírni a véleményem, kérlek olvasd el a válaszaimat, a szombatról is esik szó bennük.

2021. szept. 26. 20:51
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!