A keresztényeknek meg kell tartani a mózesi törvényt? Szabad-e disznót enni? Miért?
Legfőképpen arra vagyok kíváncsi, hogy mit is jelent a Rómaiakhoz írt levélben, amikor Pál Lélek és testről beszél. Van egy testi és egy lelki törvény és a lélek törvényének szolgálata felváltotta a test törvényének szolgálatát vagy pedig egy törvény van, amit lehet Szent Lélekkel vagy testtel szolgálni?
Ha nem kell megtartani, akkor mért mondja Pál a törvényre, hogy jó, mért mondja János, hogy aki egyet megszeg, az az összeset megszegi, mért említi az Apsotolok cslekedetei 15. része a pogányoknak küldött levél végén, hogy "mert a Mózes hirdetői ott vannak minden szombaton a zsinagógákban" és mért mondja Jézus, hogy "fogadjatok szót az írástudóknak, mert Mózes székébe ültek"?
Ha meg kell tartani, akkor mire mondja azt Pál a Galatákhoz írt levélben (ha jól emlékszem), hogy senki ne itéljen meg szombat, ünnepek vagy étkezés tekintetében, mert ezek csak árnyékai az eljövendőknek? És mért nem kell körülmetélkedni, de minden más parancsolatot megtartani?
Jézus azt mondta, hogy nem az tesz tisztátalanná, amit megeszel, hanem sokkal inkább szavaid, tetteid. Az újszövetségi levelekben is olvashatjuk, hogy már nincsenek olyan tisztátalan állatok, amiket ne lehetne enni. Egedül a vér kérdéses, ennek fogyasztását adott felekezetek másként értelmezik.
A mózesi törvényeket Isten a zsidóknak adta, ezek nem terjednek ki a keresztényekre.
Én nem vagyok keresztény, hiszen semmilyen gyülekezetbe vagy egyházba nem járok, ráadásul szerintem a keresztény elnevezés talán nem teljesen pontosan jó, esetleg félrevezető. Másrészt, ha azt is mondjuk, hogy a keresztény Jézus követőt jelent, én akkor sem hívom magam annak, hiszen nem vagyok rá méltó.
Viszont ezt tévesen írtad. A legtöbb keresztény egyház vagy gyülekezet nem vallja, hogy szabadon lehet bűnözni, mert Jézus úgy is megbocsájt. Azt mondják, hogy megbocsájt mindent, ha valaki valóban megtér. De még ha így is van és tényleg ezt mondják a keresztények, a Biblia mást állít. János apostol mondja az első levelében, hogy arról ismerkszik meg, hogy cselekszi, amit Jézus mondott. Jézus is azt mondja, hogy a fát a gyümölcsiről lehet megismerni, a gyümölcs pedig a cselekedet.
Viszont ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy Jézus parancsolatai azonosak a Torah-al (nem is lehetnek 100%-ban azonosak, hiszen a teljes Torah-nak a megtartásának egy fontos feltétele a temmplom létezése, másrészt Pál is leírja, hogy az állatáldozatok nem képesek eltörölni a bűnöket.) Lehet, hogy azonosak, de az is lehet, hogy Jézus a beteljesedett törvényől tanított.
Én elfogadom akárhogy is legyen, csak erre szeretnék találni egy jó indoklást.
#3 Hm, végül is ebben van valami, viszont akkor csak azt nem értem még, hogyha Pál azt mondja, hogy a törvény jó, akkor azt cselekednünk kellene nem? Hiszen János azt mondja "aki nem cselekszi a jót, bűne az annak". Meg a szombatost részt nem értem még.
Bár az is igaz, hogy a János evangéliuma valószínűleg pogányoknak íródott, hiszen a szombatról úgy ír, mint egy zsidó ünnep, nem mint egy kötelező megtartandó dolog a pogányoknak
A zsidók pedig, hogy a testek szombaton át a keresztfán ne maradjanak, miután péntek vala, (mert annak a szombatnak napja nagy [nap] vala) kérék Pilátust, hogy törjék meg azoknak lábszárait és vegyék le [õket.] János 19:31
Szia,
Egy törvény van, amit lehet Szent Lélekkel vagy testtel szolgálni. A testi szolgálat előbb-utóbb a farizeussághoz vezet…
Üdv. Péter
Szia Péter,
Ha ez így van, akkor mért mondja Pál, hogy annak, aki körülmetélkedik Jézus semmit sem használ?
#9 Gondolom erre gondolsz: Mert ha szándékosan vétkezünk, az igazság megismerésére való eljutás után, akkor többé nincs bûnökért való áldozat Zsidók 10:26
Ennek a versnek még keresem az értelmét, mint ahogy nagyon sok másiknak is. Viszont valószínű, hogy itt nem a mózesi törvényekre gondol. Lehet pont arra gondol, mint amit te írtál, hogy ha valaki úgy áll hozzá, hogy meg lesz bocsájtva a bűne, ezért nyugodtan lop és paráználkodik, viszont ez így nem lesz megbocsájtva. De ez csak egy értelmezés a sok közül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!