Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ha a nagyobb vallásoknak két...

Ha a nagyobb vallásoknak két nagy csoportja van: nyugati (ábrahámi) vallások és keleti vallások, akkor az alábbi vallások hova tartoznak?

Figyelt kérdés

Például az ősi európai pogány vallások (például: görög, római, kelta, germán stb.), illetve a mai újpogányságok (például a wicca) nem ábrahámi vallások, nem is egyistenhitűek, nem hittek olyan tanokban, mint mondjuk a buddhizmus, taoizmus, hinduizmus, sintoizmus stb., földrajzilag is a nyugathoz tartoznak inkább. Akkor ezeket a vallásokat hova sorolják? Illetve ott van például a zoroasztrianizmus, ami teológiájában szinte mindenhol hasonlít mind a három fő "nyugati" vallás, azon kívül, hogy nem tekinti ősatyjának Ábrahámot, de azon kívül egyistenhitű, hisz egy gonoszban/"Sátánban", hasonló a túlvilágképe stb., szinte semmilyen "keleti" vallásokra jellemző vonása nincs. Ott vannak még a rengeteg filozófiai és teológiai tanán kívül a szinkretizmust is magának tudó, vagy részben magáénak tudó vallások (például régebben nagyon népszerű, ma már igencsak haldoklik a manicheizmus, manapság ilyen a bahá’í hit, aminek van eléggé sok követője stb.), amelyek közül sokban megtalálhatóak "nyugati" és "keleti" elemek is.

Ezek a vallások akkor most hova tartoznak? Szerintem eléggé zavaros így ez a definiálás...

2021. szept. 17. 19:59
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

10-est folytatva (ua.) szerintem jól ki van dolgozva a magyar Wiki vallási téren, bár itt-ott belekerülhettek hülyeségek, mint pl. egy olyan terjedelmes cikknél, minta Jézusé. De ha az angol Wikit veszed, az pl. nemcsak jóval kidolgozattabb mint bármely más lexikon, de zömmel megbízható, legalább annyira mint a Britannica vagy más komoly emciklopédia.

[link]

2021. szept. 18. 07:46
 12/20 A kérdező kommentje:

Itt van tessék!

[link]

Előbb nézz körül, mielőtt zöldségnek minősítesz valamit! A taoizmus már ott díszeleg a 4. bekezdésben. A sintoizmusról meg van szó a cikkben.

A zoroasztrianizmus Perzsiában, mai nevén Iránban az iszlám egyik legnagyobb riválisa, olyan mint Indiában és Pakisztánban volt/van a hindu-muszlim ellentét. Mind a kettő azt hiszi, hogy megtalálta a bölcsek kövét. Pogánynak semmiképpen nem mondható, mert nem hisz természeti hitekben, nem politeista, újnak semmiképpen sem mondható, a maga kb. 4500 éves történelmével, ami alatt soha nem halt ki és több ábrahámi vallás tekinthetne rá az egyik "szülőjeként" a többi közül, például a kereszténység vagy az iszlám.

A bahá'í hitet pedig nem értem hogy lehet ábraháminak nevezni, amikor nem tekinti Ábrahámot ősatyjának, csupán egy nevesebb prófétának, illetve vannak buddhista, sintó, taoista és hindu, tehát keleti vallásokból vett elemei is, legalább annyi, mint a nyugatiakból.

Én is írtam már a Wikipédiára, egyszer próbáltam egy jó nagy hülyeséget is kiírni, hogy teszteljem az algoritmust és simán kitudtam, kint is maradt (persze utána leszedtem). A szerkesztőket elnézve bármelyik hétköznapi ember is csinálhatná, sőt azok csinálják.

2021. szept. 18. 10:15
 13/20 anonim ***** válasza:
100%

A taoizmus nincs világvallásként kiemelve, csak a kínai univerzizmusból van külön kiszedve, hogy ők is hisznek egy olyan természeti és erkölcsi világtörvényben, amely a kezdet és vég nélküli kozmikus folyamatot irányítja.

A bahai lénygtelen kinek veszi Ábrahámot, mivel egyistenhívő vallás, és azokkal is mutat elsősorban hasonlóságot, ezért az ábrahámi vallások közé sorolják. A zoroasztrizmusnak kevés hívője van, de a nézeteik alapján ők is ebbe a csoportba sorolhatók.

Vannak persze olyan vallások is, amelyek a két, alapvetően ellentétes felfogás között különböző átmeneteket képeznek, de a nagyobbakat, az első 10 legnagyobbat mindet be lehet sorolni valamelyik két fő kategóriába. És ők adják az összes hívő jóval több mint 90%-át.

2021. szept. 18. 10:40
 14/20 A kérdező kommentje:

"A taoizmus nincs világvallásként kiemelve, csak a kínai univerzizmusból van külön kiszedve, hogy ők is hisznek egy olyan természeti és erkölcsi világtörvényben, amely a kezdet és vég nélküli kozmikus folyamatot irányítja."

Lehet akárhogy fogalmazni, ennél nagyobb vallásokról semmit nem írtak.

"A bahai lénygtelen kinek veszi Ábrahámot, mivel egyistenhívő vallás, és azokkal is mutat elsősorban hasonlóságot, ezért az ábrahámi vallások közé sorolják. A zoroasztrizmusnak kevés hívője van, de a nézeteik alapján ők is ebbe a csoportba sorolhatók."

Tényleg? Akkor a Krisna-tudat is ábrahámi vallás, mert egyistenhitű? A bahá'í hit pedig épp annyira keleti vallás, mint nyugati. A zoroasztrianizmus már jóval Ábrahám előtt létezett, de Ábrahám után is független maradt.

"Vannak persze olyan vallások is, amelyek a két, alapvetően ellentétes felfogás között különböző átmeneteket képeznek, de a nagyobbakat, az első 10 legnagyobbat mindet be lehet sorolni valamelyik két fő kategóriába. És ők adják az összes hívő jóval több mint 90%-át."

Kivéve, ha annyira figyelmen kívül hagyjuk a teológiát, hogy olyan vallásokat veszünk ábraháminak, amiben egy hót szó nem esik Ábrahámról, sőt még régebbi annál, illetve olyanokat, amikor a keleti filozófiák és vallásgyakorlatokat is hozták magukkal.

2021. szept. 18. 10:57
 15/20 anonim ***** válasza:
59%

Tisztázásul, a Krisna-tudat nem világvallás, hanem a hinduizmus egy ága.

A hinduizmusnak van olyan jellegzetessége, hogy átvesz más vallásoktól nézeteket, de valamennyi irányzata a lélekvándorlást és a karmát tanítja.

Hiába egyistenhitű a Krisna-tudat, soha nem fogják az ábrahámi vallások közé sorolni.

A baháit ezzel szemben mindig oda sorolják. De szólj a vallással foglalkozó akadémikusoknak, hogy szerinted nem ott a helye.

2021. szept. 18. 18:07
 16/20 A kérdező kommentje:
Mintha ez ilyen egyértelmű dolog lenne... Komolyan... Sok ember azt hiszi, hogy minden tudományos kérdést csak úgy ugyanazon a véleményen követnek a tudósok. Nevetséges. Vannak, akik a keleti vallásokhoz sorolják, sőt olyanok is, akik szerint van egy "harmadik út" itt is, a filozófiában, teológiában, vallástudományban, mint a politikatudományban, szociológiában és a közgazdaságtanban.
2021. szept. 18. 18:29
 17/20 A kérdező kommentje:
Példának hoztam fel a krishnásokat, hogy abszurd lenne, ha ezért az is ábrahámi lenne.
2021. szept. 18. 18:31
 18/20 anonim ***** válasza:

Sehol nem láttam még, hogy bárki is, aki a vallástudományban elismert személy, a baháit a keleti vallások közé sorolta volna.

Miért is kellene oda sorolni?

Azok közös fő jellemzője a dharma, náluk pedig nincs ilyen tantétel.

2021. szept. 18. 19:03
 19/20 A kérdező kommentje:
A dharma csak az indiai vallásokban van jelen (hinduizmus, buddhizmus). A taoizmusban, sintoizmusban nem is ismerik. Vagy te is vallástudósnak határozod meg magad? :-D Azok után nehéz, hogy ábrahámi vallásnak nevezted a zoroasztrianizmust, ami öregebb Ábrahámnál...
2021. szept. 18. 20:49
 20/20 A kérdező kommentje:
Egyébként a bahá'í is elismeri a dharmát, csakúgy mint a legtöbb keleti tant (pl. karma) szóval 1-1.
2021. szept. 18. 20:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!