A bibliai teremtés a Föld bolygótertaformálását írja le?
Egyetértek összességében a kommenteddel, amit írtál.
Nem. A teremtéstörténet annak leírása, hogy az egész világot, univerzumot, mindent Isten teremtett, az akaratával.
A modern korig szó szerint értelmezték, manapság az egyház is elfogadja, hogy szimbólikusan értelmezendő, annak példbeszédszerű bemutatása, aminek gyakorlati megvalósulását a tudósok kezdik a felszínen kapargatni.
Lényegében az ókori kecskepásztorok szintjén értelmezhetően előadott magyarázat arról, amibe beletartozik "kvarkok és bozonok teremtése" is. Nekik ugye kicsit sok lett volna a részecskefizika, így maradt az egyszerű magharázat, hogy "Kezdetkor teremtette Isten az eget és a földet"
Vidiripi
1Mózes 1:1Kezdetkor teremtette Isten az eget és a földet.
"S hol volt előtte ő? Azt ahol volt, mikor teremtette és előtte hol volt...."
Isten téren és időn kívül létezik! Az idő akkor jött létre amikor Isten megteremtette és maga a tér is akkor jött létre. Tehát az anyagi világ!
"S hol volt előtte ő? Azt ahol volt, mikor teremtette és előtte hol volt...."
Ez az a kérdés, ami engem is érdekelne, viszon erre a hívők nem tudják a választ, és mivel nem is érdekli őket, így csak annyit mondanak, hogy ezt mi nem tudjuk felfogni, és, hogy isten örökkévaló.
Ez a válasz azonban számomra nem mondd semmit.
A fizika szerint az Univerzum kezdete 13,8 milliárd évvel ezelőtt indult, egy forró Ősrobbanásból. Azelőtt nem létezik sem tér, sem idő - erre mondhatják egyes hívők, hogy ez a teremtés pillanata (most tegyük félre azt a nézetet, hogy az Univerzum a semmiből is megjelenhetett a fizikai törvények által, figyelembe véve, hogy az Univerzum létrejötte kvantummechanikai esemény volt).
Hol van isten, amikor nem létezik még az Univerzum? Ha isten egy személy, akkor valahol létezne kell, ami már önmagában feltételezi, hogy neki van egy saját birodalma.
Hol volt azonban isten akkor, amikor még SEMMI sem létezett, csak ő? Nincs Univerzum, nincs meg a menny, sem az angyalai (ha JHVH-ról beszélünk). Az égvilágon semmi sem letezik!
Még azt sem tudom mondani hogy a tökéletes sötétségben ült, mert a sötétség már valami. Meg ahhoz, hogy le tudjon ülni, kell egy hely, na de az sincs.
Akkor isten ott lebegett a tökéletes semmiben - ha esetleg át tudnánk konvertálni földi időszámításra azt az állapotot akkor kb. 1 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 évig?
Ennek az egésznek semmi értelme nincs. Tehát a hagyományos istenkép számomra elfogadhatatlan.
"Nem szószerint értendő mű, inkább szellemi mondani valója van mint fizikai."
Ez valóban így van. (véletlenül félre nyomtam, nem akartalak lepontozni).
Bár véleményem szerint ha van a világnak teremtője, akkor az nem a bibliai isten. Mert az alapján, ahogy vélekednek róla, számomra elképzelheteten, amint a 14-es kommentben kifejtettem. Bár a bibliai istennel nem csak az a problémám, hogy nem tudom értelmezni az Univerzum "előtti" állapotait.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!