Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ez tartalmazza az ószövetséget...

Ez tartalmazza az ószövetséget, teremtést, teljes Bibliát?

Figyelt kérdés
[link]
2021. aug. 1. 12:36
 1/10 anonim ***** válasza:
82%

Nem, ebből 6 könyv hiányzik a teljes 72-ből.

Akkor inkább ezt:

[link]

Vagy a Káldi-féle fordítás is jó és teljes.

2021. aug. 1. 12:54
 2/10 A kérdező kommentje:
Nemértem, hogy egy laikus hogy tud így venni normális Bibliát ha a legtöbből itt ott hiányzik azért valami?
2021. aug. 1. 12:55
 3/10 anonim ***** válasza:
78%
Elismerem, jogos a kérdés. Amúgy a kimaradt könyveket külön kiadásban lehet megvásárolni a Kálvin kiadótól, de az általad linkelt Biblia már így is jóval drágább, mint amit én linkeltem.
2021. aug. 1. 12:58
 4/10 Közveszélyes Kontár ***** válasza:

azert utana jarni erdemes ugyanugy mint barminek

eredeti nyelvu szovegekhez nehezebb hozzajutnod meg elolvasnod

a forditas meg az forditas azert van rengeteg

es a konyvek szama is fugg a kulonbozo egyhazaktol is mit tartanak a reszenek es mit nem

2021. aug. 1. 13:19
 5/10 anonim ***** válasza:
4! "eredeti nyelvu szovegekhez nehezebb hozzajutnod meg elolvasnod" Milyen nyelvröl van szo?????????? EREDETI!!!!!
2021. aug. 1. 14:50
 6/10 anonim ***** válasza:
0%
Nekem is ilyen Bibliám van. Ez teljesen jó. Amiről az első válaszoló beszél, az a katolikusok által használt Biblia, amiben benne vannak azok a részek is, amik nem tartoznak bele.
2021. aug. 1. 15:26
 7/10 anonim ***** válasza:

"Nemértem, hogy egy laikus hogy tud így venni normális Bibliát ha a legtöbből itt ott hiányzik azért valami?"

Nem hiányzik belőle semmi. Ez egy protestáns Biblia és az ószövetségi könyvek listája megegyezik a zsidó kánonnal. A Káldi féle is teljes, csak az egy katolikus Biblia. A katolikusok használnak olyan másod kanonizált könyveket is, amik a zsidó kánonnak nem része. A protestánsok viszont ezeket a másodkanonizált könyveket nem fogadják el. Egyébként a két Biblia megegyezik és tulajdonképpen mind a kettő teljes. Csak a katolikusok figyelembe vesznek olyan könyveket is, amiket a protestánsok nem. (Ezek Ószövetségi könyvek. De nem annyira lényegesek, mint pl. Mózes első 5 könyve, a zsidó Tóra. A Második Templom korabeli írások, lényegében bölcsesség irodalom, meg a Makabeus háború leírása.)

2021. aug. 1. 15:40
 8/10 anonim ***** válasza:
70%

Hogyne tartoznának bele, ugyanazon a zsinaton kanonizálták mind a 72 könyvet. Károlyi is lefordította és beletette saját fordításába, csak sajnos később az ő fordítását is megcsonkították.

2021. aug. 1. 15:44
 9/10 A kérdező kommentje:
Tehát akkor a linkelt is teljes?
2021. aug. 1. 15:45
 10/10 anonim ***** válasza:

"Tehát akkor a linkelt is teljes?"

Tulajdonképpen igen, csak az egy protestáns Biblia. (A 2014-es RÚF)

Ha katolikus vagy ne ezt vedd. De, ha pl. református, vagy evangélikus, baptista, metodista vagy akár Hit gyülis vagy Adventista vagy, akkor nyugodtan megveheted. Én ingyenes mobilappon keresztül a 2014 RÚF-ot szoktam olvasni. Könyvben nekem még a régi Károli (az 1908-as fordítás) van meg, azt otthon olvasom.

A szentírás.hu-n szoktam olvasni a Káldi-Neovulgatát, ha kedvem van hozzá. Az is egy jó fordítás.

2021. aug. 1. 15:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!