Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Az Apcsel 20, 28-at hogyan...

Az Apcsel 20, 28-at hogyan magyarázzák ki a tanúk?

Figyelt kérdés

Az említett ige:

Viseljetek gondot tehát magatokra és az egész nyájra, amelynek őrizőivé tett titeket a Szentlélek, hogy legeltessétek az Isten egyházát, amelyet tulajdon vérével szerzett.

ApCsel 20:28 HUNB

[link]

Isten a saját vérével szerezte. Ez egy egyértelmű Ige, hogy Jézus Isten. Ezt hogy szokták kimagyarázni?

2021. szept. 7. 12:24
1 2 3
 11/22 munyamunya ***** válasza:
34%

Nestle szövege:

"προσέχετε ἑαυτοῖς καὶ παντὶ τῷ ποιμνίῳ, ἐν ᾧ ὑμᾶς τὸ πνεῦμα τὸ ἅγιον ἔθετο ἐπισκόπους, ποιμαίνειν τὴν ἐκκλησίαν τοῦ θεοῦ, ἣν περιεποιήσατο διὰ τοῦ αἵματος τοῦ ἰδίου"

Igazolás:

"Ezzel kapcsolatban rá kell mutatnunk arra is, hogy a dia tou aimatos tou idiou kifejezésnek lehet a megszokottól eltérő jelentése is. Ez a másik jelentés, amelyre az Apostolok cselekedetei írója gondolhatott, nem más, mint hogy "az ő sajátjának vérével" (...) Az idios egyes számának ez a tárgyatlan használata, amely máskülönben ismeretlen az Újszövetségben, közeli rokonokra utaló becéző kifejezésként elvétve megtalálható néhány görög nyelvű papiruszban. Lehetséges tehát, hogy "az övé" (ho idios) olyan cím volt amelyet a korai keresztyének adtak Jézusnak, hasonló a "szeretett"-hez (ho agapétos). Hasonlítsuk ezt össze a Róm 8,32-vel, amelyben Pál olyan összefüggésben utal Istenre, hogy ő "tou idiou uiou nem kímélte", amely világosan az 1Móz 22,16-ra utal, ahol a Septuaginta szövegében tou agapetou uiou-t olvashatunk" - Bruce M. Metzger, Bart D. Ehrman: Az Újszövetség szövege

Megjegyzés: Isten Tulajdonának a vére: az Ő Fiának a vére, aki a tulajdona Istennek. Isten Szellem (Ján. 4:24), a Szellemnek pedig nincs vére, a Fiának viszont, aki belépett a test és a vér, közösségébe, részese lett annak (Zsid.2:14), aki testé lett (Jn 1:14) lett vére, akinek a vérén szerezte az Isten a gyülekezetét. (I. Pét. 1:19, I. Pét. 1:2, Róm. 3:25; Zsid. 10:29; 12:24, Jel:7:14) Viszont sehol nem beszél arról az írás, hogy Isten a vérét adta volna, mindenütt a Fiáról, a Bárányról, Jézus Krisztusról beszél, aki meghalt a kereszten.

(forrás: enok.uw.hu)

2021. szept. 7. 18:14
 12/22 A kérdező kommentje:
Tehát akkor ti így tagadjátok ezt az igét? Jó tudni.
2021. szept. 7. 18:18
 13/22 munyamunya ***** válasza:
Ki az a "ti"? Meztger és Ehrman urakra gondolsz? Én nem vagyok egyikük sem.
2021. szept. 7. 18:22
 14/22 A kérdező kommentje:
Akkor ők. Nekem mindegy, hogy kinek a megfogalmazása van ide másolva.
2021. szept. 7. 18:28
 15/22 munyamunya ***** válasza:
34%

Bruce Manning Metzger (February 9, 1914 – February 13, 2007) was an American biblical scholar, Bible translator and textual critic who was a longtime professor at Princeton Theological Seminary and Bible editor who served on the board of the American Bible Society and United Bible Societies. He was a scholar of Greek, New Testament, and New Testament textual criticism, and wrote prolifically on these subjects. Metzger was one of the most influential New Testament scholars of the 20th century.

Bart Denton Ehrman (/bɑːrt ˈɜːrmən/; born October 5, 1955) is an American New Testament scholar focusing on textual criticism of the New Testament, the historical Jesus, and the origins and development of early Christianity. He has written and edited 30 books, including three college textbooks. He has also authored six New York Times bestsellers. He is currently the James A. Gray Distinguished Professor of Religious Studies at the University of North Carolina at Chapel Hill.

(forrás: Wikipedia)

Lehet kezdeni vitatkozni velük...

2021. szept. 7. 18:34
 16/22 A kérdező kommentje:
Minek? Már az elején egyértelmű a tagadási vágy. Engem csak az érdekelt, hogy hogyan magyarázzák ki ezt az egyértelmű dolgot. Megkaptam a választ, köszönöm. Hogy az ő sorsuk mi lesz, az engem nem izgat. Nekem nem feladatom senki téves elképzelésének a helyesbítése. Egyszerűen nem érdekel.
2021. szept. 7. 19:49
 17/22 munyamunya ***** válasza:
52%

Oké, akkor még egyszer: ezek a személyek nem JT-k, semmilyen kötődésük nincs hozzájuk - ahogy egyébként nekem sincs - csak mutattam egy fordítási változatot

bibliai nyelvészetben illetékes tudósoktól, hogy szemléltessem; nem kizárólag egyféle értelmezése létezik ennek az igének. Természetesen te azt kezdesz ezzel az információval, amit jónak látsz.

2021. szept. 7. 20:37
 18/22 anonim ***** válasza:

Ezt hasznaljak a tanuk mert ez illik az elkepzelesükbe, felhasznalak barkitől barmit ha nekik az passzol az elkepzelésbe.

Szeretem mikor katolikus dogmatikaból kiragadott kutatasokbol masolnak be 3 mondatot bizonyitaskent holott szerintuk az a nagy babilon..

A hatterben itt is sok sok penzrol van szó...ne csodalkozzunk a gerinctelenségükön.

2021. szept. 7. 20:56
 19/22 munyamunya ***** válasza:
65%
Oké, csak ezt nem egy tanú írta, sem tanú nem idézte neked. Én írtam ide, mint lehetséges értelmezést. Nem érdekel, hogy a JT-k mit kezdenek ezzel (ha ugyan megtalálják, vagy ismerik netán, bár eddig semelyik nem hozta fel érvként, szóval kétlem, hogy tudnának róla).
2021. szept. 7. 21:18
 20/22 A kérdező kommentje:

17, 19# Igen, igazad van. Hozzátenném azért, hogy a tanúk olyan fordításból kreálták a a saját bibliájukat, akinek a fordítója kijelentette, hogy ő amúgy nem hisz a Bibliában.

Az, hogy valaki fordít, vagy értelmez, még nem jelenti, hogy hívő és kapcsolatban áll Istennel és a Lélek vezeti. Fordítani én is tudok, csak épp nem értek hozzá és még elhívásom sincs rá. Ez kb olyan, mint valaki kizárólag orvosi tankönyvből akar agyat műteni. Nem fog sikerülni neki, pedig a száraz tudás megvan neki.

De köszi az infókat, tőlem ment a zöld kéz, mert valóban értékes dolgot mutattál.

2021. szept. 8. 07:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!