Ferenc pápa támogatja a homoszexuális embereket vagy nem?
Azt mondja, hogy a homoszexuális embereknek joguk van családban élni ezért engedélyezni kell számukra a bejegyzett élettársi kapcsolatot, ugyanakkor ellenzi a melegházasságot.
Tehát nyomást akar gyakorolni az országok kormányaira, hogy törvényesen engedélyezzék a dolgot, de a saját intézménye (az egyház) továbbra sem fog lépést tenni azért, hogy a homoszexuális emberek családban éljenek.
Nekem ez kicsit úgy hangzik mintha erre mondanák azt, hogy fotelliberális: "Valaki csináljon már valamit! Jaaaa, de nem én leszek az!"
A homoszexualis embereket igen, de a homoszexualis nemi eletet nem. Mivel a katolikusoknal szex csak a hazassagban lehet, igy eleg megtagadni a katolikus egyhazi hazassagot toluk, es maris megszunik a homoszexualis aktus lehetosege.
Tehat ugy kepzeli, hogy polgari elettarsi kapcsolatot letesithetnek, ami elettarsi jogokat (orokles stb.) biztosit nekik, es egyutt elhetnek, ketten ugymond csaladot alkotvan. Kozos lakas, kozos macska es kozos ebedloasztal lehet. De szerelmi aktusrol, szerelmeskedesrol szo sem lehet.
Itt tart ma a romai katolikus egyhaz.
Nem látom, hogy mi ezzel a probléma. A homoszexuális emberek is pont olyan emberek, mint bárki más. Tőlük sem lehet megtagadni az alapvető ember, polgári jogokat, mint próbálják sok országban. Amikor a pápa ezek mellett szól, akkor helyesen, jól teszi.
Az Egyház pedig megint egy más közösség, saját vallási szabályokkal. Ahogy a házasság is egy Isten által elrendelt földi életre szóló emberi kötelék. Erre a pápa szintén helyesen mondja a Biblia alapján, hogy nem jöhet létre azonos neműek között. Sőt sokszor heterok között sem (lásd újraházasodás kérdését). Ha már ezt hoztam fel, sokkal több embert érint az újraházasodás kérdése, mint a melegházasság. S ettől függetlenül se lehet, mert a házasság halálig szól.
6
Hat igen.
Csak egy vallas nem irhatja felul az allam torvenyeit semmilyen demokratikus orszagban.
Ez az "ahol lehet, eljenek elettarsi kozossegben, hogy ne kelljen egyedul elniuk, de NE szexeljenek", egy ketsegbeesett kiserlet arra, hogy mentse a boret a katolikus egyhaz, amiert NEM fogadja el a megelt homoszexualitast.
A heterok ujrahazasodasa is joggal vitatott dolog es sokakat erint, de megsem ugyanaz, hiszen nekik legalabb egy hazassagra eselyt ad az egyhaz. Tehat engedelyt ad a nemi eletre, amig azzal az egy emberrel, hazassagban tortenik.
A melegek ezt sem kapjak meg.
Nem vagyok katolikus, de a pápa gondolom állást foglalt, hogy mivel a mai tudásunk több a homoszexualitásról, mint évszázadokkal ezelőtt, már ne kezeljék hátrányosan a meleg embereket. Senkinek sem ártanak ha élettársi kapcsolatban élnek, ez támogatja a lelki jólétét ennek a csoportnak.
A kereszténység ugyanakkor nem arról szól, hogy mindenki maximális jogokat kapjon ebben az éltben. A melegség egy fogyatékosság, amiről nem tehet az illető. Fogyatékos, mert nem képes a saját nemi szerepének megfelelni és gyermek sem születik az azonos nemű kapcsolatból. De ettől még nem nyilváníthatunk értéktelennek egy embert, hasonlóan a szellemi fogyatékoshoz, vagy mozgássérülthöz.
Nem kell házasság szintjére emelni, két azonos nemű kapcsolatát. Tökéletesen megfelel az élettársi kapcsolat.
Na, biztos le leszek húzva, mint gyűlölködő, pedig érintett vagyok a kérdésben és keresztény.
5
Nem, szerintem o azt mondja, hogy ott, ahol erre a vilagi torvenyek lehetoseget adnak, ott ezt mostantol "megengedi".
Nem is írja felül, viszont az Egyháznak lehetnek saját törvényei, amibe pedig az állam nem szólhat bele. Sőt még különböző aktivista, lobbi csoportok sem.
Az Egyháznak nem kell menteni a bőrét ebben a kérdésben és magyarázkodni sem, mert elég egyértelmű, a megélt homoszexualitás bűnnek számít, ahogy az újraházasodás is. Nem véletlenül ezt hoztam másik példának.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!