Miért van az, hogy akik Yahuah-ban hisznek YHWH-t írnak mikor ez nem lehet Yahuah rövidítése?
#10 De akkor mivan az értelmi sérültekkel akik még beszélni se tudnak??? ők hogy fognak megtérni???
Meg ha jól hallottam a Yahuah útja csatornán hogy az is üdvözülhet aki az atya akaratát cselekszi
10-es
Azért ezt az "úr" dolgot át kéne még gondolni:
""Mi Urunk Istenünk (YHVH adonai), mily felséges a te neved az egész földön!""
""A mi Urunké Istenünké (adonai elohenu) az irgalmasság és a bocsánat, mert pártot ütöttünk ellene""
""Ezek pedig mikor hallották, egy szívvel-lélekkel felemelék szavokat az Istenhez, és mondának: Urunk (despota), te teremtetted a mennyet és a földet, a tengert és minden azokban levő dolgot.""
""Hálát adok Istennek a mi Urunk (Kyrios) Jézus Krisztus által.""
""A békesség Istene pedig, a ki kihozta a halálból a juhoknak nagy pásztorát, örök szövetség vére által, a mi Urunkat (Kyrion) Jézust"
""Mint a ki tudom, hogy hamar leteszem sátoromat, a miképen a mi Urunk (Kyrios) Jézus Krisztus is megjelentette nékem.""
""Ti azonban, szeretteim, emlékezzetek meg azokról a beszédekről, a melyeket a mi Urunk (Kyrion) Jézus Krisztus apostolai mondottak.""
""A mi Urunk (Kyrion) Jézus Krisztusnak kegyelme legyen mindnyájan ti veletek. Ámen.""
Szia
Ézsaiás 42:8 "Én vagyok Jehova. Ez a nevem.
Senki másnak nem adom dicsőségemet,
sem dicséretemet a faragott bálványoknak."
JEHOVA = (a ’válik, lesz [valamivé]’ jelentésű héb. há·wáʹ ige befejezetlen cselekvésű, műveltető alakja; jel.: ’előidézi, hogy legyen’):
Isten személyneve (Ézsaiás 42:8; 54:5). Bár a Szentírás olyan leíró címekkel is utal Jehovára, mint az „Isten”, „legfőbb Úr”, „Teremtő”, „Atya”, „Mindenható” és „Legfelségesebb”, csakis a „Jehova” személynév foglalja össze és fejezi ki teljesen az egyéniségét és tulajdonságait, vagyis azt, hogy ki és mi ő tulajdonképpen (Zsoltár 83:18).
Magyar nyelvterületen Isten nevének a legismertebb kiejtési formája a „Jehova”, bár a héber nyelv tudósainak többsége a „Jahve” alakot részesíti előnyben. A legrégebbi héber kéziratokban a név négy mássalhangzó formájában jelenik meg, amely tetragram (a gör. te·tra- [négy] és gramʹma [betű] szóból) néven ismeretes. Ez a négy betű jobbról balra írva: יהוה, amely JHWH (v. JHVH) formában írható át magyarra.
A név héber mássalhangzói tehát ismeretesek. Kérdés, hogy milyen magánhangzókat kellene beilleszteni a mássalhangzók közé. A héberben a magánhangzókat csak az i. sz. első évezred második felében kezdték jelölni. Mindamellett a héber kéziratokban található pontozásos magánhangzó-jelölés nem segít megállapítani, milyen magánhangzóknak kellene szerepelniük Isten nevében. Ennek oka egy több évszázaddal korábban kialakult vallási babona.
....még ezt találtam, talán érdekel:
A héber ábécé 22 mássalhangzóból állt. Ezek közül némelyik nyilván két hangot is jelöl, így összesen mintegy 28 hangról beszélhetünk. Az olvasó a szövegkörnyezet alapján egészítette ki magánhangzókkal a szavakat, ahogy a magyarul beszélők is be tudják tenni a hiányzó magánhangzókat a következő rövidítésekbe: pl. (például), stb. (és a többi), kb. (körülbelül). Úgy vélik, hogy a nép tanítói, azok, akik jártasak voltak a Törvény, a Próféták és a Zsoltárok olvasásában, megőrizték és továbbadták a Héber Iratok hagyományos kiejtését. Majd az i. sz. I. évezred második felében a maszoréták a magánhangzók jelölésére létrehoztak egy pontokból és vonalkákból álló rendszert, és ezekkel a jelekkel kiegészítették a mássalhangzókból álló szöveget. Ezenkívül betettek még úgynevezett akcentusokat is, amelyek a hangsúlyt, a szünetet, valamint a szavak és a mondatrészek közötti kapcsolatot jelölték, illetve hangjegyekként is szolgáltak.
Az ismert legkorábbi héber feliratok egy olyan régi írással íródtak, amely alakilag jelentősen eltér a későbbi dokumentumokban található héber betűk kvadrátírásától (ez olyan írásmód, amelynek során a betűk egy képzeletbeli négyzetbe, azaz kvadrátba rajzolhatóak), ilyenek például az időszámításunk szerinti első évszázadokból való dokumentumok. A kvadrátírást gyakran „arámi” vagy „asszír” írásnak nevezik. Úgy vélik, hogy a babiloni száműzetés során váltottak át az óhéber írásról a kvadrátírásra.
Kedves 11-es!
100%-lekos választ erre most nem tudok adni, de ha jól következtetek akkor a súlyos értelmi fogyatékosok , akik még beszélni sem tudnak , sem értelmük, sem felfogó képességük nincsen, azok majd a végén megtartatnak! Miel így ilyenbdk születtek , nem tehetnek róla!
Kedves 12-es munyamunya ajánlom ugyanazt neked is amit KZitusnak is alább, lapozattok vissza az első oldalra és ott olvassátok el amit a névről beraktam ide!
"Mi Urunk Istenünk (YHVH adonai)"
Az Urunk vagy az Uram az égy hetkőznapi megszolítás mint adonáj, de az adonáj jelenti azt is hogy Gazdám es az Atya megszólítasanal vagy említésénél ezt jelenti Gazdám Elohim!!!
A YHVH meg pontatlan, ezt már kifejtetettem.
Kedves KZitus sem a J sem a V betű a 14-dik századig nem létezett!!! Tehát a Jehova név elég pontatlan!!! Nem kellene egy vallás megtévesztő filozófiáját követni és akkor talán meg tudnád az igazságot, egy teljes esszét tettem ide be a névről , el kellene olvasni!
És csak megjegyzés képpen újra,
Aki a világ vallásainak filozofiájának tükrében akarja megérteni az Írást(biblia) akkor SOHA nem fog eljutni az igazságra!
Mindegy hogy itt vagy bárhol mennyire akarja azt bizonyítani, az Atya YAHUAH előtt ezek mind hiábavalóság!!!
Kedves barátaim, ajánlom figyelmetekbe a Jubileumok könyvből ezt a pár fejezetet,ha valaki ebből sem ért meg semmit, akkor én azt sajnálom, egyértrlműrn kifejti hogy a valasztott nép, nemzet az Izrael, nekünk nem vallásokba kell beállni,hanem az Atya választott nemzetéhez kell csatlakozni:
Ez a törvény és tanúbizonyság napjainak története, az évek eseményei, a hetedévek eseményei és a jubileumok eseményei szerinti elosztásuk alapján, a világ minden évének számai szerint, ahogyan YAHUAH beszélte Mózesnek a Sínai-hegyén, amikor felment oda, hogy ott átvegye a Tora és parancsolatok tábláit, Elohim utasítására, amikor azt mondta neki: ‘Menj fel a Sínai-hegy tetejére!’
1 1. És lőn, Izrael gyermekeinek Egyiptomból való kivonulásának első évében, a harmadik hónapban, a hónap tizenhatodik napján, hogy Elohim Mózeshez szólt, mondva neki: ‘Jöjj fel hozzám a hegyre, és én átadom neked két kőtáblán a törvényt és parancsolatot, amelyeket írtam, hogy taníthasd azt nekik.’
2. És Mózes felment az Elohim hegyére, és YAHUAH dicsősége töltötte be a Sínai-hegyét, és felhő takarta be hat napon át.
3. És szólította Mózest a hetedik napon a felhő sűrűjéből, és YAHUAH dicsőségének megjelenése olyan volt, mint a lángoló tűz a hegy csúcsán.
4. És Mózes negyven napon és negyven éjjen át volt a hegyen, és Elohim átadta neki a törvény és bizonyságtétel minden napjainak korábbi és későbbi leosztásait.
5. És ezt mondta: Vedd szívedbe minden szavamat, amelyet hozzád szólok ezen a hegyen, és írd azokat könyvbe, rend szerint, hogy láthassák nemzedékeiken át, nem hagytam el őket mindazokért a gonoszságokért, amelyekkel áthágták a szövetséget, amit megkötöttem Köztem és nemzedékeitek között a mai napon a Sínai-hegyén.
6. És eljön az idő, hogy amikor mindezek a dolgok eljönnek rájuk, felismerik majd, hogy én igazabb vagyok, mint ők, minden ítéletükben, és minden cselekedetükben, és felismerik majd, hogy igazul viselkedtem velük szemben.
7. És írd le magadnak mindezeket a szavakat, amelyeket kijelentek neked a mai napon, - mert tudom, lázongóak és keménynyakúak -, mielőtt beviszem őket a földre, amelyet esküvel ígértem atyáiknak, Ábrahámnak, Izsáknak, és Jákobnak, mondván: „A te magodnak adom a tejjel és mézzel folyó földet.”
8. És enni fognak, és megelégszenek, és idegen istenek felé hajlanak, azok felé, akik nem tudják megszabadítani őket úgy, mint én a nyomorúságaikból: és ez a bizonyság lesz tanúként ellenük.
9. Mert el fogják felejteni minden parancsolataimat, mindazt, amit megparancsolok nekik, és a pogányok után járnak majd, a tisztátalanságaik után, és szégyenük után, és isteneiknek szolgálnak majd, és ez vétkükké válik, és nyomorúságukká és szenvedéssé és csapdává.
10. És sokan elpusztulnak majd és rabságba mennek, és az ellenségeik kezébe esnek, mert elhagyták rendeleteimet és parancsolataimat, ünnepeimet, a szövetségemet és a szombatjaimat, és a helyet, amelyet megszenteltem Magamnak közöttük, a sátramat és a szentélyemet, melyet megszenteltem közöttük a földön, hogy nevem oda helyezzem, és az ott lakhasson.
11. És magaslatokat fognak csinálni maguknak és emelkedéseket, és faragott képeket, és imádják majd, mindegyik a magáét (faragott képét), hogy eltévelyegjenek, és démonoknak áldozzák fel gyermekeiket, és szívük vétkeinek hibáiban járjanak.
12. És elküldöm majd tanúimat hozzájuk, hogy bizonyságot tegyek ellenük, de nem fogják meghallgatni, és megölik tanúimat is, és üldözni fogják mindazokat, akik keresik a törvényt, és elvetnek és megváltoztatnak majd mindent, hogy gonoszságokat tegyenek színem előtt.
13. És elrejtem majd orcámat előlük, és a pogányok kezébe adom őket rabságba, és áldozatul, és a pusztulásra, és eltávolítom őket a földről, és szétszórom őket a pogányok közé.
14. És megfeledkeznek majd minden törvényeimről, minden parancsolataimról, minden rendeleteimről, és tévutakra térnek az újhónapjaimat, szombatjaimat, fesztiváljaimat, jubileumaimat és határozataimat illetően.
15. És ezek után felém fordulnak majd a pogányoktól teljes szívükből és teljes lelkükből és minden erejükből, és egybegyűjtöm őket minden pogányok közül, és keresni fognak és megtalálnak engem, amikor teljes szívükből és teljes lelkükből keresnek.
16. És feltárom előttük a békesség bőségeit igazságban, és elvetem tőlük az igazságtalanságot, teljes szívemből és teljes lelkemből, hogy áldássá legyenek, ne átokká, és fejjé lesznek, nem pedig farokká.
17. És felépítem majd szentélyemet közöttük, és velük lakom majd, és Elohimük leszek, ők pedig népemmé lesznek igazságban és tisztán.
18. És nem hagyom el őket, és nem vetem el őket; mert én vagyok YAHUAH, a ti Elohimetek.’ - És Mózes imádkozva arcra borult és ezt mondta:
19. 'Ó Gazdám, Elohimem, ne hagyd el népedet és örökségedet, nehogy szívük hibái szerint eltévelyegjenek, és ne add őket ellenségeik kezébe, a pogányokéba, nehogy azok fölöttük uralkodva az ellened való bűnökbe sodorják őket.
20. Ó Gazdánk, legyen a te kegyelmed néped fölött, és teremts bennük igaz szellemet, és ne uralja őket Béliál szelleme, hogy megvádolja őket előtted és csapdába essenek, hogy letévedjenek az igazságosság ösvényéről, s miatta elpusztuljanak színed előtt.
21. Mert a Te néped ők, a Te örökséged, amelyet hatalmas erőddel váltottál meg az egyiptomiak kezéből: Teremts bennük tiszta szívet és szent szellemet, és ne engedd, hogy a bűn csapdájába essenek mostantól és mindörökké.’
22. És YAHUAH így szólt Mózeshez: ‘Ismerem az ellenszegülésüket, gondolataikat, keménynyakúságukat, és hogy nem lesznek engedelmesek addig, amíg megvallják bűneiket és atyáik bűneit.
23. Csak azután fognak majd felém fordulni teljes igazságosságban, teljes szívükből, teljes lelkükből, és körülmetélem majd a szívük előbőrét, és utódaik szívének előbőrét is, és szent szellemet fogok bennük teremteni, és megtisztítom őket, hogy többé nem fordulnak el tőlem, akkortól mindörökké.
24. És a lelkük ragaszkodni fog majd hozzám és minden parancsolatomhoz, és beteljesítik majd parancsolataimat, és Atyjuk leszek nekik akkor, ők pedig az én gyermekeim.
25. És az élő Elohim gyermekeinek fogják őket hívni, és minden angyal, minden szellem tudni fogja, igen, tudni fogják azt, hogy ezek az én gyermekeim, és én az Atyjuk vagyok nekik igazul és igazságosságban, és hogy szeretem őket.
26. Te pedig írd le magadnak ezeket a szavakat, amelyeket kijelentettem neked ezen a hegyen, az elsőtől az utolsóig, mert ezek beteljesednek a törvényben meghatározott napok leosztásaiban, és a tanúbizonyságban és az adott hetekben és a jubileumokban mindörökké, amíg közéjük ereszkedem és velük lakom majd az örökkévalóságon át.’
27. És szólt a Jelenlét Angyalának: ‘Írj le mindent Mózesnek a teremtés kezdetétől addig, amíg szentélyem felépül közöttük mindörökké.
28. És YAHUAH megjelenik majd mindenki szeme láttára, és mindannyian tudni fogják, hogy én vagyok Izrael Elohima és Jákob minden fiának Atyja, és Sion Hegyének Királya mindörökké, és a Sion és Jeruzsálem szentté lesz.’
29. És a Jelenlét Angyala, aki Izrael tábora előtt járt, fogta az évek leosztásainak tábláit – a teremtés kezdete óta –, és a törvényét és tanúbizonyságét, a jubileumok heteiét, azok különálló évei szerint, a meghatározott számú jubileumok alapján, a [új] teremtésig, amikor a menny és föld újjá lesz téve, és bennük minden teremtmény, a mennyei erőket illetően és a föld minden teremtményét illetően, amíg YAHUAH Szentélye elkészül Jeruzsálemben a Sion Hegyén, és az égitestek megújulnak Izrael választottainak gyógyulásért és békéjéért és áldásáért, és hogy úgy legyen attól a naptól fogva a föld minden további napjain át.
Vagyis örökké!!
15 Blackice
Te magad írtad, hogy az "Úr Isten" kifejezés borzalmas. Holott az Írásokban hadználva van. Én csak erre mutattam rá.
Azt meg tudnád határozni, hogy mi különbség van magyar nyelvűként nevelkedett személyek esetében a "j" és az "y" kiejtése között? (Amúgy ez utóbbit önmagában nem is használjuk, kimondva ipszilonnak nevezzük.)
Az is érdekelne, hogy a héber "he" betűt milyen okból kellene "ah"nak ejteni?
Kedves munyamunya az Írásokat keresztények forditották ezt tartsuk nagyon szem előtt.
Amikor az Atya nevét az Úrral helyetesítették, azt hazudták azert teszik hogy az Teremtő nevét senki hiába a szájára ne vegye! A helyzet az hogy az Atya ilyenre soha nem engedélyt. A másik meg, hogy azt "elfelejtették" közölni, hogy az Úr valójában Sátán egyik neve a rengeteg neve közül! A megtévesztés akkora intellingenciával van végrehajtva, hogy aki felismeri az igazságot, azt az embert egyszerűen sokkolhatja annak hatása! Sátan mindenhol megvannak a maga emberei akik által a vilagot formálja, mert a világ most teljesen ra van hagyva a Megváltó YAHUSHA eljőveteléig!
Minden ami ebben a világban létezik, az oktatasi rendszeren es a médián keresztül a vallásosokon át a politikáig és onnan a tudományig mind Sátán szellemiségében működnek!!!
Sok fogalommal rendelkező szót lecseréltek, hogy a bibliát keresztényire faragják!
A lényege az lenne hogy a Torat , a parancsolatokat semmisé tegyék, es tudod miért? - mert az visz a halálból az életre!- aki nem a Tora vagyis nem az Atya szava szerint él , az halottnak számít!
A Megváltó volt az Atya szava, az örök életet adó ige aki megszületett emberként, és az ige volt a legelső amit a Teremtő megalkatott mielőtt megteremtett mindent! Mindenkiél előbb volt a Megváltó, utána következett minden más!
De itt abban is hagyom és majd folytatom holnap, mert külömben újra egy teljes regényt kell írnom.
Nekem megvan a teljes paleo és modern héber ABC, nem neten találtam meg, de ha adsz privátban esetleg egy email elérhetőséget, akkor lefényképezem es elküldöm neked örömmel!
Jubileumok könyve itt is elérhető:
További szép estét mindenkinek
18 Blackice
Oké, tehát nincs válaszod a kérdéseimre.
A Jubileumok könyvét testvéreim fordították abban a formában, ahogy az általad linkelt oldalon megtalálható, csak kíváncsi voltam, neked van-e valamilyen más elérhető változatod. Ezek szerint ez sincs, csak belejavítasz a szövegbe itt-ott saját belátásod szerint, és még forrást sem adsz az eredetihez. Nem valami egyenes hozzáálás...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!