Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Az egész világra kiterjedt az...

Az egész világra kiterjedt az özönvíz Noé idejében, vagy csak helyi volt? Mit kell tudni a történetről?

Figyelt kérdés
2021. aug. 10. 22:39
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
10: Sajnos nem tudok héberül sem arámi nyelven, így nem olvastam eredetiben. De gyakorlatilag nincs lényeges különbség a mai olvasatban. És nálad is keveredik a "világ" és a "bolygó". Gyakorlatban nincs jelentősége, hogy mekkora területen pusztított, egy népcsoportról van szó, akik élnek x ezer km2-en, ha ezt a területet egy tornádó elpusztítja "elpusztult a földünk" (ugyanígy beszél ma is ha valakinek elveri a jég a "földjét" /birtokát/). De ebből az időtávlatból és a történet "kereksége" szempontjából indifferens, hogy "jó nagy kiterjedésű" az most egy földrészt jelent, vagy az egész bolygót. Mert midnkettő "ember számára beláthatatlanul nagy" terület. Ld. pl. egy átlag amerikai ember számára Európa már felfoghatatlanul messze van. De még én is beszéltem olyan idős emberrel vidéki magyarországon, aki úgy gondolkodott, hogy "van X város, ahova lánykoromba jártunk a heti vásárba eladni a kis portékánkat; meg egyszer voltunk Y nagyvárosban; Hát Pest az már nagyon messze van, ott nem voltam soha". X város kb. 40km, Y nagyváros kb. 60km-re volt az adott településről. És egy jóravaló idősebb nénivel beszélgettünk a helytörténeti dolgokról. Az ő szemszögéből (és ez a "lépték" lehet itt is mértékadó) már a 60km is a beláthatatlaunl messze. Kb. 1, 2, sok... Mára a távolság fogalma, meg a "belátható távolság" egészen megváltozott, ma amikor "rutinszerű", hogy reggel beülünk az autóba elmegyünk pl. Pestről Gyulára elvégezzük a munkát és még aznap visszajövünk a távolság és a "messze" az egészen mást jelent. És az, hogy a globális világról mit tudunk az megint egészen más mint a Biblia keletkezési idejében. OK, hogy volt nagytávolságú kereskedelem (pl. Kína-Róma között) de ritkán lehetett Európában Kínaival találkozni, több apróbb lépésben jutott el idáig az árú. Ugyanez volt a Közel-Kelet-Európa viszonylatban is. Ahol kiterjedt kereskedelem volt az a Földközi-tenger partvidéke, mert hajózni jól tudtak. És a kereskedelem az ment ezerrel. De max. ez volt a belátható távolság. Kb. a "világ" = "Földközi-tenger medencéje" és pár 100km-es környezete simán elképzelhető mint "ismert kiterjedés".
2021. aug. 11. 13:29
 12/25 KZitus ***** válasza:

szia

Vedd kérlek a fáradságot, és olvasd el a Bibliából a 1Mózes 6-8 fejezeteit, ott olvashatod el hogyan történt a Vízözön.

De közben gondolkodj is el az olvasottakon, próbáld meg értelmezni, pl, amit idéztem: 1Mózes 7:19,20 "A víz pedig annyira ELÁRASZTOTTA a FÖLDET, hogy ellepett minden magas hegyet az EGÉSZ ÉG ALATT. A víz 15 könyökkel (1 könyök 44,5 cm.) emelkedett a hegyek fölé."

2021. aug. 11. 13:38
 13/25 A kérdező kommentje:
Hamár globális árvíz volt, miért nincs semmi bizonyíték rá? Valaki téved.
2021. aug. 11. 13:41
 14/25 anonim ***** válasza:
12 Kzitus: Ez nem fog neki menni. Csak ír, de nem olvas...
2021. aug. 11. 13:42
 15/25 anonim ***** válasza:
13: Milyen bizonyítékra vágysz?
2021. aug. 11. 13:42
 16/25 A kérdező kommentje:
ez hazugság. olvasok, nem csak írok. tudományos, régészeti bizonyítékokra.
2021. aug. 11. 13:45
 17/25 KZitus ***** válasza:

"sajnos" igazad van. Kórházi eset szegény. De miért nem kezelteti magát, a saját érdekében? Látszik, hogy nem jól érzi magát. nem értem miért kell ezt az oldalt ilyenekkel szennyezni? ezt a kategóriát lealacsonyítani, minősíthetetlenné tenni?

2021. aug. 11. 14:20
 18/25 A kérdező kommentje:
A jehovisták pedig zaklatják a kórházi betegeket is, pedig nem kérnek belőle. Ráadásul megtiltják az életmentő véreket is.
2021. aug. 11. 14:30
 19/25 anonim ***** válasza:
18: és hogyan jönnek ide a Jehovisták?
2021. aug. 11. 15:21
 20/25 A kérdező kommentje:
Ők jöttek maguktól. Mint a kórházba. Olvastam már ilyen sztorikat.
2021. aug. 11. 15:22
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!