A kereszténység erről hogy vélekedik? Keresztény vagyok, de nem értem.
Szerintem sokan azt gondolják, hogy nem kell emberként tökéletesnek lenni, meg úgysem leszünk azok, de azért törekednünk kell rá.
Jézus egyszer azt hiszem azt mondta, hogy legyünk tökéletesek, ahogy az Atyánk is az. Ez alapján meg muszáj lenne tökéletesnek lenni, nem?
Elvileg akkor tudnánk igazán teljesíteni, amit Jézus mondott.
Viszont ha meg az ember tökéletesnek kellene legyen, miért lenne szükség Jézus áldozatára meg a gyónásokra és ilyenekre?
A házasságtörő nőnek viszont mikor megbocsátott, Jézus azt mondta, hogy többé ne vétkezzen. Ez is mintha arra utalna, hogy meg van bocsájtva a bűne, de most már tökéletesnek kell lennie.
A napokban viszont valahol azt hallottam, egy videóban volt erről szó, hogy Jézus akkor is szeret ha nem vagyunk tökéletesek és az volt a videó lényege, hogy az embernek ugyan próbálkoznia kell, de az ember nem kell tökéletes legyen.
Én eddig úgy gondoltam, hogy nem kell mindenképp tökéletesnek lennie az embernek és amúgy az egy külön kérdés lenne, hogy lehet-e egyáltalán, de azért ez eléggé zavaros.
És, mondom, az természetes, hogy törekedni kell rá, igyekezni kell minél jobb kereszténynek lenni, de most mennyire baj az ha valaki nem tökéletes? Azért a törekvés meg igyekszem jó keresztény lenni, de nem mindig sikerül, és a teljes tökéletesség között van különbség.
Most akkor mi a helyzet?
Olyat hallottam a bisericaban hogy az embernek azon kell igyekezzen hogy közel olyan tökéletes legyen mint az Isten és azért vannak a gyonások hogy elérje. Mert Usten a saját képére teremtette az embert ami azt jelenti hogy az ember tökéletesség én az Ő képmása kell legyen. De mivel vetkezett azért volt szükség a Megvaltora hogy ne jussanak a pokolra ha megternek is az örökletes bűn miatt.
Mert ahhoz hogy a mennyországba kerülj közel olyan kell légy mint Isten.
Ha a tökéletesség elérése lenne a cél akkor nem jött volna el Jézus megváltani a bűnösöket, hiszen ez nem teljesíthető.
De a Bibliát nem is szabad úgy értelmezni, hogy kiragadsz egy-egy versszakot, egyben kell nézni az egészet. Mert csak akkor tudod az üzenetet teljesen átvenni. És az üzenet teljesen egyszerű: szeresd az Urat és szeresd az embertársaidat. Ez a szeretet nem arra vonatkozik, amit mondjuk a közeli családtagjaid felé érzel, hanem egy általános szeretet az emberek felé. Vedd észre a világot magad körül és segíts az embereknek. Ne ítéld el őket, mert ha megítélsz embereket, akkor nincs időd szeretni őket.
Ha belegondosz ez az emberi élet hiábavaló. Aki csak önmagáért él, annak szinte felesleges az élete, a másokért való élet a lényeg. Én mindig, és mindenkinek azt mondom, hogy ha meg tudom akadályozni, hogy egy szív összetörjön, nem élek hiába.
Jézus ezt mondta pontosan ezzel kapcsolatban:
Máté5.44. Én pedig (azt) mondom nektek: szeressétek ellenségeiteket és imádkozzatok azokért, akik üldöznek titeket,
Máté5.45. hogy fiai legyetek égi Atyátoknak, aki a napját kelti (fölhozza) gonoszokra és jókra egyaránt, esőt ad igaz(ságos)aknak is, igaz(ság)talanoknak is.
Máté5.46. Mert ha azokat szeretitek, akik titeket szeretnek, mi a jutalmatok ? Nemde a vámszedők is ugyanezt teszik ?
Máté5.47. És ha csak testvéreiteket köszöntitek, milyen rendkívüli (különös) dolgot tesztek ? Nemde a (pogány) nemzetekből valók is ugyanezt teszik ?
Máté5.48. Ti tehát tökéletesek (célba érkezők) lesztek, amint égi Atyátok tökéletes (a célban van).
A tökéletes szó ebben az értelemben célba érkezettet jelent.
De végül is jól látod, hogy igazából a törekvés a fontos elsősorban, és nem az, hogy mennyire vagyunk tökéletesek (célba érkezettek)!
Aki látja a célt, és tudja hogyan lehet oda eljutni, és szándékában is áll eljutni oda, az furcsa mód már célba érkezett is egyúttal!
Igen, mivel ez szellemi/lelki út, és aki ezt komolyan elhatározta, szándékában áll, az már ott is van, attól függetlenül is így van ez, hogy akadályba ütközik, elesik, mert a szándékában ez van, az Isten pedig mindig segíteni fogja az elesőket!
Szia
E a hegyi beszéd része. A 48-as versig elmagyarázza a hallgatóságának, minek megfelelően kell tökéletesnek lenni: „Legyetek ennek megfelelően tökéletesek, mint a ti mennyei Atyátok tökéletes.” — Máté 5:48
Ez nem parancsolja meg Jézus tanítványainak, hogy fizikailag és erkölcsileg legyenek tökéletesek, mert jelenleg ez lehetetlen az öröklött bűn miatt. (Róma 3:23 "Hiszen mindnyájan bűnösök....."; 5:12 "...így a halál minden emberre átterjedt, mivel mindnyájan vétkeztek..." ) Inkább arra buzdítják e szavak az embert, hogy utánozza a „mennyei Atyát”, Jehovát, tökéletesítve szeretetét, tökéletes mértékűvé emelve, amely magában foglalja az ellenséget is. Ezen a vonalon Lukács párhuzamos beszámolója így szól: „Legyetek irgalmasok továbbra is, mint Atyátok irgalmas.” — Lukács 6:36.
A tökéletesség egyrészt cél, amire folyamatosan törekedni kell:
"Ti tehát legyetek tökéletesek(teleion), mint ahogy a ti mennyei Atyátok tökéletes!" (Mt 5,48)
"Az állhatatosság pedig tökéletességre viszi a tetteket, hogy minden fogyatkozás nélkül tökéletesek és hibátlanok legyetek." (Jak 1,4)
Másrészt már Krisztusban megkapott állapot:
"Mi őt hirdetjük, amikor minden embert intünk és tanítunk teljes bölcsességgel, hogy minden embert tökéletessé tegyünk Krisztusban." (Kol 1,28)
"Mi, a tökéletesek, gondolkodjunk így!" (Fil 3,15)
Végül egy ténylegesen megvalósult állapot:
"amíg mindnyájan eljutunk a hitnek és Isten Fia megismerésének egységére, és azzá a tökéletes emberré leszünk, aki megvalósította Krisztus teljességét;" (Ef 4,13)
Tehát bár külsőleg még nem vagyunk tökéletesek, de szellemben már azok vagyunk Krisztus által, így bár még csak törekedünk a tökéletességre, de végül igenis elérjük azt. Vagyis bár nem vagyunk tökéletesek, és még csak törekszünk rá, de Isten már látja bennünk azt a tökéletességet, amire Krisztus által egyszer biztosan el is érünk.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!