A pap mennyit szokott kérni kb egy temetésért?
Az extrákon múlik mint pl. Kell-e és mennyi harangszó,virágok a misén stb.
Szerintem ingyen lenne ez kötelességük.
Nagyban függ, hogy melyik egyházmegye (a temetés stóladíját egyházmegyénként szabályozzák), illetve hogy pontosan milyen temetés? "Temetős" vagy a templom saját urnatemetője? Lesz-e kántor? Akartok-e külön oltárdíszítést?
A gyászmise maga ingyen szokott lenni, a temetésért kérhetnek. Sajnos túl sokat nem fogok tudni segíteni: nálunk anno nagymamám gyászmiséje ingyen volt (kertbe temettük, így azért sem fizettünk külön). Nagyapám gyászmiséje és maga a temetés szintén ingyen volt, de ott meg az urnafülke a templomban volt, azt fizettük ki.
Itt a környékünkön rákerestem néhány templomra (Pest mellett) 15-25 ezret írnak temetésre.
Anyámat temettük, de úgy megérintett, hogy inkább rábíztam 500e ért egy temetési vállalkozóra, vagy mi a szösz..
Fasság amit előzőleg írtak, SEMMI, sincs ingyen, láttam a számlán 40et hagytam ott a papnál...
"Fasság amit előzőleg írtak, SEMMI, sincs ingyen"
Jól van, biztos ott voltál, ezért tudod jobban nálam. :))
Tudod, kicsit máshogy működnek a dolgok, ha valaki mondjuk heti szinten, rendszeresen kiveszi a részét a plébánia életéből, mintha más az utcáról beesik és szolgáltatást vár el... Teljesen jogos, hogy ez utóbbi fizessen csak.
Igen, a harangozás nem olcsó dolog. Az viszont nem igaz, hogy minden egyes "kondulás" 7000 lenne. Megnéztem kedvedért több helyen is, általában 1500 /harangozás, egy harangozásban pedig azért van jó néhány "kondulás". Ráadásul alig pár harangozás szokott lenni manapság. Szóval lehet, hogy a kamu 7000 inkább 700 forint volt 20 éve.
Amúgy a harang egyrészt használódik, másrészt sok áramost is felvesz. Természetesen nincs ingyen.
5ös, saját tapasztalatot írtam le, a legtöbb ember nem ismeri a papot.
4es voltam....
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!