Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Csak nekem ilyen nehéz olvasmá...

Csak nekem ilyen nehéz olvasmány a Biblia?

Figyelt kérdés
Jelenleg a Példabeszédek könyvénél tartok, de meg kell mondanom, nem épp könnyű olvasmány a Biblia, nem bírom 1-2 óránál tovább olvasni, gyakran elvesztem a fókuszt, vagy újra el kell olvasnom egy fejezetet mert nem emlékszem mit is olvastam. Egy barátom azt mondta, hogy 17 évesen elolvasta, nekem meg 24 évesen gondot okoz, hogy van ez?

2021. júl. 21. 18:16
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
71%

Mi a célod az olvasással? Műveltség szerzése; arról való megbizonyosodás hogy a kereszténység bullshit mert miket összeírnak az Ószöv.ben; vagy szellemi keresés?

Ha szellemi keresés, akkor az Újszövetséget olvasd el először, hiszen ott ismerkedünk meg a főszereplővel Jézussal.

A Biblia, mint nevében is benne van, nem egy könyv, hanem "könyvEK", egy 66 írásból álló könyvtár. Nem feltétlenül a legjobb stratégia első könyvtől utolsóig olvasni.

Ha elolvastad az Újszövetséget, utána Ószövetségből ajánlom a bölcsességi irodalmat, Zsoltárok, Prédikátor, Példabeszédek, Jób.

Jónás könyve is nagyon üdítő olvasmány, azt már most is ajánlom.

Fontos még Mózes 1, 2, a nagyobb próféták, Jeremiás, Dániel, Ésaiás. Józsue, Bírák, Ruth könyve. Ószövetséghez ajánlok segédirodalmat, Ursula Struppe: Bevezetés az Ószövetségbe (JEL Kiadó), ne teológus számára is érthető, tanulságos könyv.

Egyébként lehet, hogy maga az Újszövetség se könnyű olvasmány, elég képletes beszéd, egy ismerőssel épp Mátét olvassuk végig, és panaszkodik, hogy nem érti. Nekem fel se tűnt, hogy az ilyen képletes beszédet esetleg valakinek nehéz érteni.

Egyébként a megértésben kell Isten segítsége, a Szentlélek segítségével értünk meg egyre többet és többet. Csak nyitott szívvel kell olvasni.

2021. júl. 21. 21:02
 12/17 uyscuti ***** válasza:
100%
A bibliaolvasásnál nem a mennyiség , hanem a minőség számít elsősorban. Hiába olvassa napi 1-2 órát valaki, ha semmi nem marad meg belőle. Jobb inkább egy rövidebb részt olvasni , és azon elgondolkozni. Az elmélkedés kicsit olyan , mint amikor evés után megemésztjük az ételt. Persze az indíték sem mindegy , hogy MIÉRT olvassa az ember és az sem , hogy milyen a szíve annak aki olvassa. Erre is utal Jézus példázata , amit a Máté 13. fejezetében találsz.
2021. júl. 21. 21:46
 13/17 anonim ***** válasza:
76%

Nem. A Biblia nehéz olvasmány. Nagyon naiv elképzelés amikor valaki azt hiszi, hogy a Biblia olyan, mint valami regény, amit leül és egy ültő helyében végigolvas és akkor ki is van pipálva. Mindent meg is értett stb.

"Egy barátom azt mondta, hogy 17 évesen elolvasta, nekem meg 24 évesen gondot okoz, hogy van ez?" Attól függ milyen minőségben olvasta és mennyi idő alatt. El lehet olvasni egy könyvet belőle 2-3 óra alatt, csak abból valószínűleg a negyede sem fog megmaradni.

Unom magamat ismételni, de az ilyen Biblia olvasós dologhoz tényleg a Biblia Projektet ajánlom. Nézd meg az áttekintő videókat, hogy legalább valamihez tudd kapcsolni amit olvasol. (5-8 percesek) https://www.youtube.com/c/ABibliaProjekt/videos

Az angol oldal: https://www.youtube.com/c/bibleproject/playlists

Van egy kifejezetten olyan sorozatuk is, hogy How to Read the Bible vagyis "Hogyan olvasd a Bibliát?"

2021. júl. 21. 22:54
 14/17 anonim ***** válasza:
0%

"A Szentírásban rangsorolni kell! Csak azokban a sorokban él a Szentlélek lángja, amelyek hozzáigazíthatók az evangéliumaimhoz! A keresztények közötti meg nem értés egyik legsúlyosabb forrása az, hogy nem evangéliumaimhoz igazítjátok a Biblia többi részét, hanem azonos szintűnek tartjátok minden sorát. Pedig könnyen beláthatnátok, hogy így a Bibliából mindent ki lehet olvasni, és az ellenkezőjét is! Tehát érdemben használhatatlan!

Arra kérlek benneteket, hogy az evangéliumaimat olvassátok nagy buzgósággal, és a Szentírás többi részével csak annyiban foglalkozzatok, amennyiben össze tudjátok egyezteti evangéliumaimmal." (Jézus/A Hang: 21/2092)

2021. júl. 22. 08:03
 15/17 anonim ***** válasza:
100%

"Egy barátom azt mondta, hogy 17 évesen elolvasta, nekem meg 24 évesen gondot okoz, hogy van ez?"

Az ok, de olvasás és olvasás közt van különbség. TE értelmezni is szeretnéd, így nem javasolt 1 óránál többet olvasni egyszerre. Ideális a 45 perc olvasás egyszerre

2021. júl. 22. 08:57
 16/17 anonim ***** válasza:

A Biblia alapból nehéz olvasmány. Aki mást állít az valamit rosszul csinál. ( Pl: Nem érti mit olvas csak olvassa és ezzel megelégszik. Így olyan mintha regényt olvasna. Pedig a Biblia nem egy regény hanem egy útmutató az élet minden területén és bölcs tanácsot ad mi szerint hogyan élhetünk boldog életet(

1-2órát olvasod naponta? :O

Én nagyon szerettem olvasni a Bibliát, de napi 30 percnél többet nem tudnák olvasni úgy hogy hasznomra is váljon. +persze az elmélkedés.

És ahogy tanácsolták fontos elötte imádkozni. És érdemes evangéliumokkal kezdeni. Nekem van olvasási ütemtervem ami abba segít 1 nap alatt menyit olvasak úgy hogy az javamra váljon. Ha érdekkel írj privát üzenetet.

Az is jó ha van akivel együtt olvasod/elmélkedsz. Hisz ha így teszel még jobban eltud mélyedni a szeretetted a Biblia iránt. És utána olvasni és megérteni is könnyebb lesz.

2021. júl. 23. 01:20
 17/17 A kérdező kommentje:
Nem olvasom minden nap csak ha itthon vagyok.
2021. júl. 23. 10:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!