Jehova Tanúi miért nem tartatok szülinapot, névnapot?
Pogány ünnepnek tartják. A régi rómaiak megünnepelték a név és születésnapját. A Biblia pedig azt írja hogy a keresztények semmit ne vegyenek az a pogány szokásokról és ne legyenek a világ dolgai ám részesei. Ezért nem lehetnek katonák, politikusok, se semmi mások ami ennek a bűnös világnak a működésének a vezetésében közreműködik.
Én református vagyok de ismerem Jehova tanúi hitét meg tanításait úgy mint a saját vallásom.
Amúgy a névnapot valahol még megértem. Ennek az ünneplése alapvetően a szentek tiszteletével és a saját védőszentünkkel van összefüggésben. Sok országban (elsősorban protestáns országokban) nincs is ez szokásban, míg pl. a szintén katolikus Lengyelországban igen, Magyarországhoz hasonlóan
(oké, Franciaország is katolikus, és még sincs névnap náluk sem, szóval a párhuzam azért nem ilyen egyértelmű.)
„Korunk születésnappal kapcsolatos különböző szokásainak hosszú történetük van. Eredetük a vallás és a mágia birodalmában keresendő. A jókívánságok, az ajándékozás és az ünnepség, amelyeknek égő gyertyák is a tartozékai, az ókori időkben arra szolgáltak, hogy megóvják a születésnapi ünnepeltet a démonoktól, és biztonságát garantálják az eljövendő évre . . . A kereszténység egészen a negyedik századig elutasította a születésnap megünneplését mint pogány szokást” (Schwäbische Zeitung [a Zeit und Welt című magazin melléklete] 1981. április 3/4, 4. o.).
Láthatod, hogy a születésnappal kapcsolatban még a világi forrás is azt írja, hogy pogány szokás. Sőt elutasították a IV. századig, a kereszténység nem ünnepelte ezeket.
"A süteményre helyezett égő gyertyákat a görögök kezdték használni . . . A kerek, hold formájú mézessüteményre vékony égő gyertyákat állítottak, s így helyezték [Artemisz] templomi oltáraira . . . A népi hiedelem szerint a születésnapi gyertyáknak a kívánságok beteljesedésével kapcsolatban van mágikus szerepük . . . Amióta az ember első ízben oltárt állított az isteneinek, azóta az égő gyertyáknak és az áldozati tüzeknek különleges, misztikus jelentőségük van. A születésnapi gyertyák ily módon amolyan tiszteletkinyilvánítás és hódolat a születésnapját ünneplő gyermek számára, és jó szerencsét hoznak . . . Ennek az ünnepnek lényeges része, hogy felköszöntik az embert, és sok boldogságot kívánnak neki . . . Eredetileg a szokás a mágiában gyökerezett . . . A születésnapi köszöntőknek hatalmuk van, jót vagy rosszat eredményeznek, mivel ezen a napon az embernek szorosabb kapcsolata van a szellemvilággal” (The Lore of Birthdays. [New York, 1952] Ralph és Adelin Linton, 8, 18—20. o.).
Tanulsága: mivel a Biblia rossz színben tünteti fel a születésnapot, ezért érdemes elgondolkodni, hogy milyen érzést vált ki Istenből ennek gyakorlása, ha ez az eredete.
Ha szeretnénk kedveskedni családtagunknak, barátunknak ahhoz nem kell bizonyos napnak lennie, megtehetjük bármikor.
Prédikátor 2:24 "Nincs jobb az embernek, mint hogy egyen, igyon és élvezze az ő lelke a fáradságos munkájából fakadó jót. Láttam én azt is, hogy ez az igaz Isten kezéből van."
Figyeld meg a Biblia Istene milyen kedves, nem tiltja ezeket a alkalmakat, de fontos, hogy ne keveredjünk olyan dolgokba melyek az Ő szemében tisztátalanok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!