Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Jehova Tanúi miért nem tartato...

Jehova Tanúi miért nem tartatok szülinapot, névnapot?

Figyelt kérdés
A Hitgyüli, katolikus, református mindenki rajtatok kívül megtartja. Miért bűn? Mi benne a bűn? Amiért esztek isztok együtt , beszélgettek, táncoltok, énekeltek egy picit? Meg meg esztek egy tortát? Mi rossz van ebben? Anyukám szombaton lesz 47 éves majd főzünk bográcsban pacalpörköltet, lesz rántott hús, francia saláta, húsleves torta, süti, együtt imádkozunk beszélgetünk picit bulizunk jönnek katolikus hit testvérek is.
2021. júl. 1. 14:08
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Pogány ünnepnek tartják. A régi rómaiak megünnepelték a név és születésnapját. A Biblia pedig azt írja hogy a keresztények semmit ne vegyenek az a pogány szokásokról és ne legyenek a világ dolgai ám részesei. Ezért nem lehetnek katonák, politikusok, se semmi mások ami ennek a bűnös világnak a működésének a vezetésében közreműködik.

Én református vagyok de ismerem Jehova tanúi hitét meg tanításait úgy mint a saját vallásom.

2021. júl. 1. 14:15
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Akar a jehova tanuja lenni? Mii. Még a balesetet sem láttam.
2021. júl. 1. 14:38
 3/10 lilla64 ***** válasza:
91%
Mert Heródes a születésnapi ünnepségen fejeztette le Keresztelő Jánost.Ők ezt mondják.Amúgy meg nem tartanak ezek semmit,se Anyák napját,se gyereknapot,szerintük minden pogány vallással hozható össze.Érdekes azonban,hogy karikagyűrűt viselnek,pedig az tényleg egy pogány hagyományra vezethető vissza.
2021. júl. 1. 14:51
 4/10 anonim ***** válasza:
82%
1es. Akkor mi jogon ünnepeljük Jézus születését amúgy?
2021. júl. 1. 14:57
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Azt 8s pogány ünnepnek tartják. Régen a Napisten születését ünnepelték a rómaiak és mikor bejött a kereszténység akkor jött a hitehagyás. A keresztények sok mindent átvették a pogány szokásokból. Mielőtt a húsvétot megkérdezném, régen a tavasz istenét meg a tavasz megérkezését ünnepelték és a keresztények azt is átvették. A Jehova tanúi így gondolják.
2021. júl. 1. 16:02
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

Amúgy a névnapot valahol még megértem. Ennek az ünneplése alapvetően a szentek tiszteletével és a saját védőszentünkkel van összefüggésben. Sok országban (elsősorban protestáns országokban) nincs is ez szokásban, míg pl. a szintén katolikus Lengyelországban igen, Magyarországhoz hasonlóan

(oké, Franciaország is katolikus, és még sincs névnap náluk sem, szóval a párhuzam azért nem ilyen egyértelmű.)

2021. júl. 2. 09:50
 7/10 Dorkász06 ***** válasza:
54%

„Korunk születésnappal kapcsolatos különböző szokásainak hosszú történetük van. Eredetük a vallás és a mágia birodalmában keresendő. A jókívánságok, az ajándékozás és az ünnepség, amelyeknek égő gyertyák is a tartozékai, az ókori időkben arra szolgáltak, hogy megóvják a születésnapi ünnepeltet a démonoktól, és biztonságát garantálják az eljövendő évre . . . A kereszténység egészen a negyedik századig elutasította a születésnap megünneplését mint pogány szokást” (Schwäbische Zeitung [a Zeit und Welt című magazin melléklete] 1981. április 3/4, 4. o.).

Láthatod, hogy a születésnappal kapcsolatban még a világi forrás is azt írja, hogy pogány szokás. Sőt elutasították a IV. századig, a kereszténység nem ünnepelte ezeket.

"A süteményre helyezett égő gyertyákat a görögök kezdték használni . . . A kerek, hold formájú mézessüteményre vékony égő gyertyákat állítottak, s így helyezték [Artemisz] templomi oltáraira . . . A népi hiedelem szerint a születésnapi gyertyáknak a kívánságok beteljesedésével kapcsolatban van mágikus szerepük . . . Amióta az ember első ízben oltárt állított az isteneinek, azóta az égő gyertyáknak és az áldozati tüzeknek különleges, misztikus jelentőségük van. A születésnapi gyertyák ily módon amolyan tiszteletkinyilvánítás és hódolat a születésnapját ünneplő gyermek számára, és jó szerencsét hoznak . . . Ennek az ünnepnek lényeges része, hogy felköszöntik az embert, és sok boldogságot kívánnak neki . . . Eredetileg a szokás a mágiában gyökerezett . . . A születésnapi köszöntőknek hatalmuk van, jót vagy rosszat eredményeznek, mivel ezen a napon az embernek szorosabb kapcsolata van a szellemvilággal” (The Lore of Birthdays. [New York, 1952] Ralph és Adelin Linton, 8, 18—20. o.).

Tanulsága: mivel a Biblia rossz színben tünteti fel a születésnapot, ezért érdemes elgondolkodni, hogy milyen érzést vált ki Istenből ennek gyakorlása, ha ez az eredete.

Ha szeretnénk kedveskedni családtagunknak, barátunknak ahhoz nem kell bizonyos napnak lennie, megtehetjük bármikor.

Prédikátor 2:24 "Nincs jobb az embernek, mint hogy egyen, igyon és élvezze az ő lelke a fáradságos munkájából fakadó jót. Láttam én azt is, hogy ez az igaz Isten kezéből van."

Figyeld meg a Biblia Istene milyen kedves, nem tiltja ezeket a alkalmakat, de fontos, hogy ne keveredjünk olyan dolgokba melyek az Ő szemében tisztátalanok.

2021. júl. 9. 10:16
 8/10 anonim ***** válasza:
65%
Jó hülyék azok a protenstáns országok. Én Hajnalka Aurelia vagyok ( igaz hogy Alexandriai Szent Aurelia vértanú létezett de nem arról vagyok elnevezve mert református vagyok) és olyan nevű szent mint az én nevem, csak az Alex. Szent Aurelia. Jól is néznénk ki ha a bevnapomkor nem kapnék semmit.
2021. júl. 16. 20:37
 9/10 anonim ***** válasza:
65%
BNévnapomkor. A szülinapom is szoktam keresztanyutol kapni meg anyutol. Mindegy hogy Jehova Tanúi mit csinálnak, saját magukat fosztják meg az ünnepléstől. A Névnap még jobb mint a szülinap mert mindenki tudja naptárból és mondom csak az egyik nevem olyan hogy vedőszent neve legyen, a másik nem.
2021. júl. 16. 20:40
 10/10 Tantételbeli ***** válasza:
100%
Valójában bibnliailag nem lehet megindokolni, mivel nincs rá kimondott/közvetlen tiltó parancs, JT inkább vallástörténetileg tagadják, kérdés ez mennyire lehet jogos/evidens? Tény hogy az első keresztények nem ünnepelték, mert az a római - nyilván a keresztények számára ilymódon pogány - vallásban volt honos. gyakorlatilag innen vezetik le. a legegszerúbb érv tehát: ha Jézus első követői nem ünnepelték (erre dokumentumok vannak), akkor Jézus modern követői se tegyék. Döntse el mindenki, ez az érvelés kinek mennyire logikus.
2021. júl. 22. 05:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!