Mennyi a valószínűsége annak, hogy a Biblia Isten szava és mennyi a valószínűsége annak, hogy a Bibliában írtak megtörténtek, Jézus élt, létezett és az, hogy igaz eseményeket mond el a Biblia?
"Hogy Jézus élt az nem kétség"
Semmiféle bizonyíték nincs rá.
A "nem keresztény" szerzők szintén a Biblia (őse) alapján írtak.
"A kereszténység igazságát bizonyítják a beteljesült próféciák."
Már mondtam, hogy ezek válogatva lettek.
Tehát nem bizonyíték.
8
"a Biblia túlélt rengeteg korszakot és minden betűje megmaradt azóta is."
A két legrégebbi Újszövetség, a Codex Sinaiticus és a Codex Vaticanus, mindkettő a 4. századból való és 3.036 db szövegbeli eltérés van köztük csak az evangéliumokban!
A mai verziókban több tízezer eltérés van hozzájuk képest.
"Kíváncsi lennék arra, hogy egy Dawkins könyv mennyi ideig marad majd fent"
A trendet figyelembe véve lehet, hogy 100 év múlva többen fogják olvasni, mint a Bibliát.
"A tudomány is folyamatosan változik, akárcsak a világ, de Isten nem."
Isten is változik, minden korban mást gondolnak róla. Akár ma is, ha megnézed a különböző keresztény felekezeteknek sokszor egészen más elképzeléseik vannak Istenről.
"És egy fix: amit Ő megígér, az be fog következni."
Márk 13:26-30
'Akkor majd meglátjátok az Emberfiát, amint eljön a felhőkön, hatalommal és dicsőséggel.
[...]
Bizony mondom nektek, nem múlik el ez a nemzedék, míg mindezek be nem következnek.'
Hát... ez nem jött be.
"a hit a nem látható dolgokról való meggyőződés."
Tévedés. A hit a nem látható és nem igazolható dolgok ELFOGADÁSA.
Az előzőnek:
"A két legrégebbi Újszövetség, a Codex Sinaiticus és a Codex Vaticanus, mindkettő a 4. századból való és 3.036 db szövegbeli eltérés van köztük csak az evangéliumokban!
A mai verziókban több tízezer eltérés van hozzájuk képest."
Mégha van eltérés is, nem olyan hatalmas eltérések. Amúgy is minden titokra fény derül, nem igaz? :D
Szerinted Isten hagyná, hogy teljesen meghamisítsák a szavait? Akihez képest az ember csak egy kis porszem. Én hiszem, hogy a lényeg megmaradt.
"A trendet figyelembe véve lehet, hogy 100 év múlva többen fogják olvasni, mint a Bibliát."
Hát igen.. . Tudom, manapság már nem trendi hinni, hanem az a divat, hogy mindenre kötelezően kell lennie magyarázatnak, szemmel látható, kézzel fogható bizonyítéknak, szóval őszintén szólva nem vagyok ezen meglepődve.
" Isten is változik, minden korban mást gondolnak róla. Akár ma is, ha megnézed a különböző keresztény felekezeteknek sokszor egészen más elképzeléseik vannak Istenről."
Kérlek ne az ember véleménye alapján mondd ezt!
Hatalmas probléma, hogy az emberek az adott keresztény gyülekezetek, felekezetek tanításai alapján nézik Istent és nem a Biblia szerint. Lehet, hogy az ember szerint Isten változik, amiért minden korszaknak megvan a maga teológiai álláspontja, de a Biblia nem mondja azt, hogy Isten az ítéletén (legyen az jó vagy rossz ítélet), a megígért dolgokon vagy a parancsolatain változtatna. Ez megintcsak emberi elképzelés.
"Márk 13:26-30
'Akkor majd meglátjátok az Emberfiát, amint eljön a felhőkön, hatalommal és dicsőséggel.
[...]
Bizony mondom nektek, nem múlik el ez a nemzedék, míg mindezek be nem következnek.'
Hát... ez nem jött be."
Nos, az, hogy Jézus Krisztus még nem jött vissza, az nem jelenti azt, hogy nem fog megtörténni :D
Mt 24:36-37: ""Azt a napot viszont, vagy azt az órát senki nem tudja: sem az ég angyalai, sem a Fiú, hanem csak az Atya egyedül. Ahogyan Nóé napjaiban történt, úgy lesz az Emberfia eljövetele is.
"Tévedés. A hit a nem látható és nem igazolható dolgok ELFOGADÁSA."
Zsid 11:1: "A hit pedig a remélt dolgokban való bizalom, és a nem látható dolgok létéről való meggyőződés."
Nem kívánok senkit sem meggyőzni, mert a hit amúgy is hallásból van. A hallás pedig Isten Igéje által :D
Szabad akarata van mindenkinek, hogy higgyen Jézusban vagy pedig nem. Én csupán a kérdésre válaszoltam és pár érvet elmondtam a Biblia hitelessége mellett, nem pedig vitát akartam kirobbantani a hívők és a nem hívők között.
Az érveid egytöl egyig azon alapulnak,hogy elhiszed a biblia szövegeit.
Jézus "istenfiúsága" a niceai zsinaton merült föl, és ott is fogadták el egy viszonylag szoros szavazás eredményeként.Az őskeresztény egyház lényegében ellopta Jézust eredeti híveitől, eltérítette emberi üzenetét, ráborítva az istenség megközelíthetetlenné tévő palástját, és tette mindezt a saját hatalma kiterjesztéséért.
A hit mindig arról szól,hogy úgy akarjuk látni a dolgokat ahogy azok nincsenek.
"A "nem keresztény" szerzők szintén a Biblia (őse) alapján írtak."
Nem az alapján írták
"Már mondtam, hogy ezek válogatva lettek.
Tehát nem bizonyíték."
Nem lettek válogatva. Tehát bizonyíték
13
"Mégha van eltérés is, nem olyan hatalmas eltérések. Amúgy is minden titokra fény derül, nem igaz?"
De igaz. Tényleg fény derült elég nagy titkokra, például, hogy vannak elég nagy eltérések a szövegek között.
Márk evangéliumának legrégebbi példányai a 16:8-cal végződnek! A 16:9-20 szakaszokat valamikor a 3-4. században írták hozzá utólag. Az eredeti befejezés szerint a nők találkoznak Jézus sírjában egy fehér ruhás férfival, aki közli velük, hogy Jézus feltámadt. A nők megijednek, elszaladnak és nem szólnak róla senkinek. VÉGE.
Ez az eredeti befejezés.
Nem szólnak róla senkinek, vagyis a tanítványok nemhogy nem találkoznak a feltámadt Jézussal, de soha nem is értesülnek a feltámadásról!!! És ez a legkorábban keletkezett evangélium a négy közül, kb. i.u. 70 körül! Kicsit ellentmond a mai hivatalos dogmáknak, nem? Annyira zavarta az egyházat, hogy utólag hozzátoldottak egy bekezdést.
És nem ez az egyetlen. János evangéliuma is hasonlóan problémás, a legrégebbi példányokból egész bekezdések, sőt teljes jelenetek hiányoznak a mai verziókhoz képest, vagyis ehhez is utólag hozzáírtak dolgokat.
"Szerinted Isten hagyná, hogy teljesen meghamisítsák a szavait?"
A fentiek tükrében, úgy látszik hagyta. :)
"Tudom, manapság már nem trendi hinni"
Hinni mindig is trendi volt és valószínűleg az is marad, viszont a hit tárgya és formája változik korszakonként.
"Hatalmas probléma, hogy az emberek az adott keresztény gyülekezetek, felekezetek tanításai alapján nézik Istent és nem a Biblia szerint."
A Biblia is emberi alkotás, ezáltal emberek tanításai Istenről. Semmivel sem igazabbak, mint bármely más vallás szentnek mondott iratai, amelyek szintén emberek tanításai Istenről.
"Nos, az, hogy Jézus Krisztus még nem jött vissza, az nem jelenti azt, hogy nem fog megtörténni :D"
Csakhogy Jézus az akkor élő nemzedék idejére ígérte a visszatérést, legalábbis Márk szerint, ami ugye nem jött be.
Aztán Máté, aki 10-15 évvel Márk után írt (i.u. 80-85 körül) már változtatott ezen, mert addigra túl sok idő telt el és nyilvánvalóvá vált, hogy jött be, amit Jézus ígért.
"Zsid 11:1: "A hit pedig a remélt dolgokban való bizalom, és a nem látható dolgok létéről való meggyőződés."
"
Annyira imádom, mikor valaki annyira Biblia-függő, hogy még egy fogalom definiálására is a Bibliából vesz idézetet.
Lehet, hogy 2000 éve ezt értette egy Pál nevű ember hit alatt, de ma már nem ezt értjük. Ha bizonyítékok nélkül hiszel el valamit, akkor az nem meggyőződés, hanem elfogadás.
"nem pedig vitát akartam kirobbantani a hívők és a nem hívők között."
Pedig a vita, az érvek ütköztetése nagyon is hasznos dolog.
Szia
Igen, ahogyan többen írták, 100%.
De te ezt miért hinnéd el? mert én, vagy más írja?? Ha így tennél, akkor igaza lenne annak a válaszolónak, aki ezt (a valótlanságot) írta:"A hit mindig arról szól,hogy úgy akarjuk látni a dolgokat ahogy azok nincsenek."
Mert ezt az állítását soha nem tudná bizonyítani!
Viszont arra vonatkozó bizonyíték, hogy a Biblia Isten Szava magában a Bibliában nagyon sokféle van.De erről magadnak kell meggyőződnöd, és nem mások meggyőződésében hinni.
Az Istenbe vetett hitet a tudásra, ismeretre építheted.
A hit olyasmi, amit Isten szent szelleme segít kifejleszteni bennünk a Galata 5:22 szerint, hiszen a hit része a szellem gyümölcsének, tehát akkor lehet hitünk, ha isten szelleme működik rajtunk.
A Zsidókhoz írott levél 11:1 elmondja mi hit. Itt a hit meghatározása két részből áll.
1. A hit egyfajta meggyőződés arról, hogy amit remélünk, meg fog történni, a vers első szavai szerint.
2. A nem látható dolgokról való meggyőződés. Szemléltetésül: nem látod a rádióhullámokat de minden egyes alkalommal amikor felhívsz valakit, láthatod a nyilvánvaló bizonyítékát annak, hogy a rádióhullám létezik, noha nem látjuk őket.
Ha van hitünk.
A hit a Biblia szerint olyasmi, ami nem egyezik meg a hiszékenységgel, nem megalapozatlan, nem ésszerűtlen, nem a valóságtól elrugaszkodott és nem megkérdőjelezhető.
Ezért írtam az elején, hogy minderről személyesen kell meggyőződni a Biblia alpos kutatásával.
Tupikus jehovás agymenésed már megint...
Legalább 100x leírták már,hogy ha a biblia igazát csak a biblia igazolja au nem jelent semmit.
A többi egyszerű mindhack,te ezeket elhiszed de attól nem lesz tény.
Zitussal fölösleges vitatkozni. Nem érti a dolgokat.
Ha az idézet, amit hozott, nem stimmel, azt sem veszi észre, és nem is érti, hogy mi vele a probléma.
Hiszen az Őrtoronyból vette, azzal baj nem lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!