A skandináv protestáns egyházakban a melegházasság elismerésének teológiai vagy inkább politikai okai voltak?
Tudom ez megosztó téma, de nem igazán értem ezt hogy lehet biblikus alapon alátámasztani. Ebben a kérdésben nagyon egyértelműen fogalmaz a Szentírás.
Arra gondolok, hogy ez inkább társadalmi nyomásra következhetett be, mert a katolikusoknál is vannak ilyen típusú törekvések, csak ott központilag még tiltják.
Németországban is láttam egy leszbikus evangélikus házaspárt, hogy egy vidéki területen egész elfogadta őket a közösség. Az ilyesmit nem igazán tudom értelmezni. Amúgy semmi bajom a melegekkel, polgárilag a házasságot sem tagadnám meg tőlük, de azért ne csináljunk már viccet a keresztény erkölcsiségből és családi értékekből.
"nem igazán értem ezt hogy lehet biblikus alapon alátámasztani."
Úgy lehet, hogy vannak akik nem csak a dogmákat olvassák ki a Bibliából, hanem a szellemiségében rejlő erkölcsi igazságot.
Tudod: azt tedd a másikkal, amit szeretnéd, hogy veled is tegyenek. Ez az erkölcsi igazság.
Az meg a dogma, hogy a homoszexualitás förtelmes és bűn.
Neked pedig el kell döntened, hogy a dogmának hiszel vagy az igazságnak.
Úgy tudom, hogy mivel a protestáns egyházak a már meglevő polgári házasságot áldják meg és nem külön szentség a házasság, mint a Katolikus Egyházban, ezért vannak bizonyos protestáns gyülekezetek, amik úgy gondolják, hogy akkor ők is megáldják ezeket a kapcsolatokat. Más gyülekezetek meg nem. A protestánsok nem hierarchizáltak, úgy mint a Katolikus Egyház, ezért vannak ilyen különbségek. Vannak olyan református vagy evangélikus lelkészek, akik számára ez elfogadhatatlan.
"Arról nem is beszélve hogy a pápa álláspontja megint csak érdekes, elvileg támogatja a meleg párok kapcsolatát, de azért azt nem tartja helyesnek hogy házasodhassanak?"
A Katolikus Katekizmus elég egyértelműen fogalmaz ebben a kérdésben, a pápa meg nem mond mást:
"Az ilyen személyek arra hivatottak, hogy valósítsák meg életükben Isten akaratát, és amennyiben keresztények, egyesítsék az Úr keresztáldozatával az állapotukból adódó esetleges nehézségeket.
A homoszexuális emberek a tisztaságra kaptak meghívást. Az önuralom erényeivel, melyek nevelik a belső szabadságot, olykor az önzetlen barátság segítségével, imádsággal és szentségi kegyelemmel fokozatosan és kitartóan közeledhetnek és kell is közeledniük a keresztény tökéletességhez."
Ha testvérként tudnak egymás mellett élni, akkor semmi gond nincs a kapcsolatukkal. Kérdés, hogy ezt náluk hány százalék tudja megvalósítani. Az biztos, hogy a pride-felvonulások nem segítik őket a krisztusi életforma megvalósításában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!