Eljönnél velem 200km-t sétálni? Csak úgy.
Máté 5,41 És aki téged egy mértföldútra kényszerít, menj el vele kettőre.
Nem értem. Nem értem, hogy ez miért jó és mi célja lehet Jézus szerint.
Tegyük fel, odaállok a gyülekezetből a testvérhez és mondanám neki, hogy gyere el velem 100km-t sétálni:
- De miért?
- Csak úgy. Mert Jézus mondta hogy ilyet lehet csinálni.
- Oké értem tesó, de nincs kedvem hozzá..
- Az nem számít, kényszerítelek téged. Jézus szerint még kényszeríthetlek is erre téged. Sőt, inkább gyere el velem 200km-t sétálni mert nekem meg olyan kedvem van. Na? Indulunk már?
Miért, római vagy kérdező...?
Na igen, mikor ismerni kéne a történelmi kontextust az egyes szövegek értelmezésénél.
A korabeliek persze értették. Ez itt a császári hírvivő szolgálatra utal. A futárok váltott lovakkal jártak, rendszerint zsidók lovait/szekereit igénybe véve, viszont nem fizettek semmit a lovakért.
Ezt a részt úgy kéne értelmezni, ahogy már az elején mondja Jézus, hogy "ne szálljatok szembe a gonosszal". Szelíd magatartásunkkal válaszoljunk ellenségeinknek, mert ugyanazzal a gyűlölettel semmivel sem leszünk jobbak náluk.
A vers alapján, és a szöveg környezet szerint is, egy ember feladatáról, munkájáról szól.
Ahelyett, hogy csupán annyit tennél, amennyit minimálisan elvárnak tőled, keresd a módját, hogyan tehetnél többet. Tűzz ki célokat! Például, hogy az elvártnál jobban vagy gyorsabban fogod elvégezni a feladatodat. A legapróbb részletekre is figyelj oda.
Például a római katonák arra kötelezték a cirénei születésű Simont, hogy vigye el Jézus kínoszlopát a kivégzés helyére
Nem tudjuk, hogy mekkora távolságra voltak kötelesek elvinni valamilyen terhet. De nehéz elképzelni, hogy az előírtnál egy lépéssel is tovább mentek volna. Tehát amikor Jézus arra ösztönözte a hallgatóit, hogy menjenek el még egy mérföldre, arra gondolt, hogy a törvényesen elvárt munkát minden neheztelés nélkül végezzék el
"Jézus szerint még kényszeríthetlek is erre téged."
ööö... igen?
Szia
A híres hegyi beszédében Jézus tanácsolta ezt: „ha valaki, akinek hatalma van, szolgálatra kényszerít egy mérföldre, menj el vele kettőre” Máté 5:41. A hallgatói valószínűleg tudták, mire gondol: arra, hogy akkoriban a hatóságok képviselői kényszermunkára foghatták az embereket.
Az első században Izrael római fennhatóság alatt volt. A rómaiak minden további nélkül munkára kényszerítették az embereket és az állataikat. Emellett bármit igénybe vettek, amire szükségük volt a hivatalos ügyek gyors lebonyolításához. Például a római katonák arra kötelezték a cirénei születésű Simont, hogy vigye el Jézus kínoszlopát a kivégzés helyére: Máté 27:32. A kimerítő kényszermunka a zsidók közt nagyon népszerűtlen volt, és keserű szájízzel végezték.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!