Miért vagytok arról meggyőződve , hogy Isten igenis létezik?
Elsőnek is keresztény vallású vagyok.
Őszinte leszek. Tavaly érettségiztem és amikor történelemből tanultam a vallást akkor merült fel életem során legelsőnek, hogy talán mégse létezik az a személy akiben mindig is hittem. Most emelt történelem érettségire készülök és itt a tananyag jobban belemerül a vallásokba. Most ott tartok, hogy szinte már semennyire nem hiszek. Annyi kérdésem lenne ezzel kapcsolatban. Mondjuk elsőnek is a többistenhit ,,alakult ki”, de a többistenhitben is a vallások könnyen vesznek át istenalakokat más vallásokból. Ebből arra tudok következtetni, hogy az emberek kitaláltak dolgokat, hogy csak terjedjen el az adott vallás és ezáltal hírnevet vagy pénzt keressenek. Lehet hülyeségeket beszélek, de ne kövezzetek meg érte. Hogy meg a többistenhitnél maradjunk. Eleinte a brahmanizmus és a buddhizmus egy vallás volt vagyis ugyanaz, de mivel Buddha nem hitt egyes dolgokban ezért a két vallás elvált egymástól. Most csak így egy ember ezt közli és máris kialakul egy világvallás amiben az emberek hisznek? Dehogy a keresztenysegnél maradjunk, ez a vallás a zsidó vallásból alakult ki. Jézus ugye a zsidó vallás előírásait magyarázta és értelmezte, azt állította hogy nem változtatja meg azokat csak tartalommal tölti meg. Tehát akkor a keresztényeknek ugyanúgy be kellett volna tartania a szigorú zsidó vallás előírásokat is. De mivel Pál apostol végül elfogadta azt, hogy nem zsidó is lehet keresztény éppen ezért született meg a pogánykereszténység. És mivel a zsidók elutasítottak Jézust ezért a két vallás elvált egymástól. Összeségében nem az Isten vagy Jézus vagy az Istenek változtatták meg a dolgokat hanem az emberek cselekedetei miatt alakultak így a vallások és legfőképpen ezért is nem tudok hinni.
"Hiszen ebből alakult ki a"
A zsidó vallás sem a semmiből született, ez is egy másik vallásból alakult ki.
#11 Igazad van tényleg. Azt úgy írtam, hogy én a kereszténységbe hittem vagy hiszek és engem ez ami foglalkoztat és ez a vallás a zsidóból alakult ki ami persze meg más vallásból. De ha már az emberek akik Jezusba hisznek akkor nem kéne hinniük a zsidó vallásban is?
Jézus mondta, hogy nem egy új vallást akar létrehozni hanem csak ezt a vallást akarja továbbadni és értelmezni.
Okos es jogos kerdes.
Szerintem segit, ha megerted, hogy a hit (istenhit), a vallas es az egyhaz 3 kulonbozo dolog.
A hit egy erzes, egy intuicio, osztonos. Erzel-e a vilagban egy isteni jelenletet, tapasztalsz-e termeszetfelettit, ugy erzed-e, hogy tobb van a vilagban, mint ami anyag es energia - vagy nem. Ez még nem vallas, semmilyen ertelemben.
A vallasok mar ember altal letrehozott rendszerek: liturgiak, szabalyok, ritusok, doktrinak. Arra szolgal a vallas, hogy ha valaki a hitet valamilyen keretbe szeretne foglalni es gyakorolni, annak egy rendszert ad. Lehetoseg arra, hogy az ugyanabban az istenben hivok kozossegbe rendezodhessenek es kozossegben teremtsenek kapcsolatot azzal, akiben hisznek. A hit formaba ontese tulajdonkeppen, ami lehet barmilyen vallas, sot, akar valami New Age-es, ezoterikus dolog.
Az egyhazak pedig intezmenyek, emberek altal letrehozott emberi szervezodesek, az emberi esendosegnek minden jellemzojevel (hatalomvagy,penzehseg, korrupcio stb).
Lenyeg az, hogy az emberisegnek, illetve egyes tagjainak szukseguk van a hitre es sokuknak szukseguk van a vallasokra is. Lenyegeben sajat dontesed, melyiket fogadod el, persze, sokszor pont azt, ami a kulturankban dominans, vagy PONT az ELLENKEZOJE. Vagy ami a lelkedre legjobban rezonal. Az is teljesen oke, ha valaki eddig vallasos volt vagy hitt vmilyen Istenben,es egy ido utan nem. Vagy forditva.
Ez az egesz persze bonyolultabb, hiszen mondjuk az okori Keleten teljesen mas volt a vallas szerepe - amikor nem volt jogallam, a vallas eloirasai szbalyoztak az emberi egyuttelest. Kulonbozo nepek az isteneiket versenyeztettek is egymassal ("mi viragzo nep vagyunk, nekunk jobb istenunk van, mint nektek"), ami nemzeti identitast, osszetartozast adott. Es valoban keveredtek is a vallasok, atvettek egy-egy dolgot innen is, onnan is, vagy vallast valtott egy nep. Adott esetben egy ujfajta, fejlettebb kulturat hordozo kapszula is volt, pl. a keresztenyseg felvetele Europa kulonbozo nepeinel.
Ha hinni akarsz Istenben, ne riasszon el a HIT-tol az, hogy mennyi vallas van, es mennyire hasonlitanak, vagy hogy hogyan terjedtek, inspiraltak egymast. En ugy latom legalabbis, hogy itt nem az a lenyeg, hogy kideruljon, melyik az egyetlen IGAZ vallas.
14 vagyok
Es hogy a legelso kerdesedre valaszoljak: osztonbol es megerzesbol vagyok meggyozodve, hogy Isten van. Az, hogy a kereszteny vallas egy adott felekezetenek vagyok tagja, az majdnem a korulmenyek kovetkezmenye (es reszben en valasztottam).
14-es vagyok
Nem is ritkasag ez. Manapsag nagyon sokan vannak, akik nem kovetnek egy vallast sem, de ateistanak sem mondjak magukat. Minel fiatalabbak, a vizsgalatok szerint, annal inkabb vonakodnak azt mondani, hogy ateistak. Valami "felsobb" dologban hisznek, de egy konkret vallas / egyhaz mellett nem kotelezodnek el teljesen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!