Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Van abban igazság, hogy a...

Van abban igazság, hogy a vallásokat a halálfélelem szüli?

Figyelt kérdés

2021. jún. 14. 21:25
 1/10 anonim válasza:
26%
Félelem biztos, de nem a halálfelelem. A büntetés barmilyen
2021. jún. 14. 21:35
 2/10 anonim válasza:
40%
Inkább pokoltól való félelmet kelt.
2021. jún. 14. 22:57
 3/10 anonim ***** válasza:
55%

Nem teljesen.

Isten nem akar halálfélelemben tartani senkit. Mindössze elmondja, hogy bizonyos dolgok törvények áthágása, az élet megvonásával jár.

A szülő is elmondja a gyermeknek, hogy mikor mihez tartsa magát, és annak következményeit. Ezzel nem félelmet akar kelteni a gyermekben, hanem azt szeretnék nevelő célzattal, hogy elkerülje a rossz dolgok cselekvését.

Hogy némely "vallások" ezt félelem keltésre használják, azzal Istent gyalázzák, és rossz képet festenek Róla.

2021. jún. 15. 01:20
 4/10 anonim ***** válasza:
27%

Szerintem van, én úgy gondolom, hogy a vallásos emberek közül sokan félnek a haláltól. Nem akarják elfogadni,* hogy lehet, tényleg nincs semmi a halál után, hanem megsemmisülnek mindenestül. Feltehetően ezért is hihetnek abban, hogy ha jól viselkednek, akkor majd a Túlvilágon/újjáteremtett Földön/Mennyben örök életre, és örök boldogságra lelnek.

Az örök élet egyébként szerintem teljesen értelmetlen: nincs értelme semminek, ha úgyis örökké él az ember, mert akkor bizonyos dolgokat a végtelenségig tud húzni, halasztani. Az örök boldogság megint nem szimpatikus, túl meseszerű. Engem zavarnának az örökké mosolygós emberek, olyan félelmetesnek tűnne az egész. Az élet arról szól, hogy vannak benne nehézségek is, és szerintem az ember akkor tud mosolyogni igazán, ha legyőzte a nehézségeket.

A félreértések elkerülése végett: nem tudom, mi van a halál után. Lehet van valami, lehet nincs. Sima agnosztikus gondolkodó vagyok. Nem vagyok sem teista, sem ateista.

Üdv, Light

*kivéve talán az agnosztikus teistákat, akiknek a gondolkodásában a vallás mellett ott van a szkepticizmus is.

2021. jún. 15. 01:45
 5/10 anonim ***** válasza:
47%

"Van abban igazság, hogy a vallásokat a halálfélelem szüli?"

Nincs, mert akkor mindenki hívő lenne. De sok öreg ateista is van

2021. jún. 15. 10:18
 6/10 Rothadó Narancs ***** válasza:
51%
Meg a pénzszerzés lehetősége -> szekták
2021. jún. 15. 13:05
 7/10 anonim ***** válasza:
87%

Szerintem a régi időkben pont ezért alakultak ki a vallások, mert sok volt a nagyon szegény ember, akinek semmi más nem jelentett reményt, csak az, hogy a túlvilágon majd jobb lesz nekik. Ezen kívül némi vigaszt jelentett nekik, hogy az elhunyt családtagjaikat még láthatják a túlvilágon.

Szerintem jelentős szerepe van ennek a vallások kialakulásában, meg vannak olyan megmagyarázhatatlan dolgok, amikre csak az volt a válasszuk, hogy azt valami természetfeletti erő, Isten okozza.

2021. jún. 24. 09:43
 8/10 anonim ***** válasza:
De az újabb vallások kialakulását egyértelműen a pénz szüli, azt már nem, hogy valaki tagja lesz-e.
2021. jún. 24. 09:45
 9/10 anonim ***** válasza:
A vallásokat az ismeretlen megmagyarázásának szándéka, az emberi kreativitás és az emberi együttélés szabályozásának igénye teremtette meg.
2021. jún. 27. 06:30
 10/10 anonim ***** válasza:
Nincs.
2021. júl. 22. 19:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!