Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Tti hisztek az eleve elrendelé...

Tti hisztek az eleve elrendelésben?

Figyelt kérdés
Ugyebár újszövetség is megemlíti hogy valakit kárhozatra teremtett isten valakit pedig üdvözülésre
2021. jún. 8. 09:23
1 2 3
 11/29 A kérdező kommentje:
#9 Nem kérdeztem semmit, csak emlékeznék rá ember... Aljas rágalmakkal illetsz. Linkeld be és a moderátor majd leellenőrzi hogy én írtam ki vagy sem. (Valószínűleg nem mert múlt héten rohadtul nem itt kérdezgettem)
2021. jún. 8. 10:49
 12/29 A kérdező kommentje:

"Júdás levele semmit nem említ az eleve elrendelésről. Isten előrelátásáról van szó. Írja is, hogy istentelenek. Ő örökkön tudta, hogy ki az, aki üdvözülni fog szabad akaratból és ki nem. Tényleg arra az egy igére alapozod a teológiádat? Inkább Pál leveleire kellene"

Ezek szerint mégis van eleve elrendelés, ha tudta hogy ki fog udvozülni akkor úgy is rendelte el a sorsukat.

Ha mindenki üdvözül akkor ki lesz a bűnbak, ki lesz a gonosz? Ha mindenki a mennybe jut akkor isten hazuggá válik és azt nem engedheti meg magának

2021. jún. 8. 11:01
 13/29 anonim ***** válasza:
69%
Nem hiszek az eleve elrendelésben.Minden ember szabad akarattal születik,eldöntheti hogyan éli az életét.Amikor eljön az idő,megítéltetik(azaz nem üdvözül mindenki)
2021. jún. 8. 11:11
 14/29 A kérdező kommentje:
Szóval a kérdés még mindig áll. Ezek szerint júdás levelében azok az emberek arra lettek teremtve hogy el legyenek ítélve egy könyvben tehát elkárhoznak különben a júdás levele hazugság lenne
2021. jún. 8. 11:11
 15/29 anonim ***** válasza:
89%

13+

"Ugyebár újszövetség is megemlíti hogy valakit kárhozatra teremtett isten valakit pedig üdvözülésre"

Az előbb kimaradt a lényeg,amiröl írni szerettem volna.Ha mindenki sorsa előre meg van írva nincs értelme a kereszthalálnak,márpedig az a kereszténység kulcsa.Hiszen nem változtat(na) meg semmit,a kárhozatra ítéltek továbbra is azok maradnának.

2021. jún. 8. 11:27
 16/29 anonim ***** válasza:
59%

Szia,

Minden ember az üdvösségre lett teremtve:

"Ez jó és kedves a mi üdvözítő Istenünk színe előtt, aki azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön, és eljusson az igazság megismerésére." (I.Tim 2:4)

És minden embernek szabad akarata van arra nézve, hogy mit választ.

Helytelen „eleve elrendelés”-nek fordítani a predesztináció fogalmát, illetve a mögötte álló újszövetségi kifejezéseket. Az „eleve” kifejezést – amely Istent egyéni, emberi döntésektől független szuverén akaratára utal – a kálvini predesztináció-tan sugallta. Az Újszövetség eredeti szövegében a pro prepozició jelentése egyszerűen: előre. Károli Gáspár eredeti fordításában sem szerepel „eleve elrendelés”, a fordítás-reviziók révén került csak bele a Károli fordítású Bibliákba az „eleve” szó.

Isten predesztinációja, azaz előre tervezése vagy rendelkezése azonos az egész történelmet átfogó, nagy megváltási tervvel. Az Ef 1,9-11-ben foglalt kijelentés tanúsítja, hogy Isten megváltási terve magában foglalja a megváltás történelmi eseményeinek időpontjára és körülményeire vonatkozóan hozott végzéseit, de ugyanúgy az egyénre, a terv emberi szereplőire vonatkozó isteni végzéseket is. Úgy próbáljuk elképzelni Isten megváltási tervét, mint egy monumentális mozaikképet, amelyben a nagy mintát rengeteg apró mozaikkocka alakítja ki. Nincs külön terv a megváltás nagy eseményeire és ezek idejére vonatkozóan, és külön predesztinációs terv (népszerű kifejezéssel: „sors könyve”) az egyénekre vonatkozóan. Csak egy megváltási terv létezik, amely mindent magában foglal, a legnagyobb eseményektől a legkisebbekig, és mindezek mögött egyedül és kizárólag csak az üdvözíteni, megmenteni akaró isteni szándék áll, amit a hozzászólásom elején idéztem.

Üdv. Péter

2021. jún. 8. 12:11
 17/29 anonim ***** válasza:
100%

2

Nem konkrét személyekről beszél, hogy eleve így van elrendezve.

Hanem arról, hogy akik ilyeneket tesznek, azoknak ez a jövőjük.

A következmény van eleve elrendelve, nem az, hogy kik fogják ezt megtenni.

2021. jún. 8. 12:35
 18/29 anonim ***** válasza:
89%

"Aljas rágalmakkal illetsz. Linkeld be és a moderátor majd leellenőrzi hogy én írtam ki vagy sem. "

Egyrészt távolról sem aljas rágolom, másrészt a 9-es hozzászólásom 99,9%-a a kérdésről szólt, neked sikerült leragadni a 0,1%-nál. Lépj túl rajta, ha nem te voltál (eleve gyanús, hogy ennyire izgat, tehát te voltál...)

De hagyjuk, amikre írtam nem reagáltál semmit. Nem érdekel a saját kérdésed?

"Ezek szerint júdás levelében azok az emberek arra lettek teremtve hogy el legyenek ítélve egy könyvben tehát elkárhoznak különben a júdás levele hazugság lenne"

Már többen megválaszoltuk, h mit értesz félre. Mindent félredobsz és újra leírod ugyanazt? írd azt, hogy ok, köszi a válaszokat, nem értünk egyet és zárd a kérdésed.

A 17-es ismét megválaszolta. Előtte Péter a 16-ban. Mit akarsz még?

Az egész Bibliát is figyelembe kell venned, ha egy igét értelmezni akarsz. Nem ragadhatod ki a szövegkörnyezetből, mert úgy teljesen félreérthető

2021. jún. 8. 12:58
 19/29 anonim ***** válasza:
68%

"Aljas rágalmakkal illetsz. Linkeld be és a moderátor majd leellenőrzi hogy én írtam ki vagy sem. (Valószínűleg nem mert múlt héten rohadtul nem itt kérdezgettem)"

Én nem jelentgetek senkit. De a múlt héten az a valaki pont ezt az igét ragadta ki és pont így érvelt és nem vette figyelembe a válaszokat, ahogy te.

2021. jún. 8. 12:59
 20/29 Prókátor ***** válasza:
87%

Nem lehet, hogy azért van ez, mert egyetlen kiragadott igére alapozták az egész teológiát? Nem ez lenne az egyetlen eset!

Eleve elrendelés: elismerem, valóban furcsa tud lenni az élet, néha valóban úgy követik egymást a dolgok, hogy az embernek nehezen fér a fejébe, hogy nem egy előre megírt játékban vesz részt. De ez még nem azt jelenti, hogy valóban előre meg lenne írva minden egyes percünk, netán az üdvözülés választása/elutasjtása!

2021. jún. 8. 13:54
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!