A kereszténységen kívül létezik más Isten vagy csak a Bibliában levő Isten az egyetlen a világon (nem Buddhára, Krisnára gondolok, mert ők emberek voltak)?
Én értem, de a kérdésem Ábrahámról szólt? A muszlimok elfogadják Ábrahámot mint ősatyjukat. Az Ő leszármazottjainak tartják magukat.
A neki szóló Istentől jövő ígéretet szerint valaki által áldásban részesül a Földön levők. Kiről szólhat ez az ígéret?
#11: A Bibliából idézel nekem. Mihez kezdjek ezzel ? Honnan tudhatnám, hogy az idézett bibliai vers hiteles-e ?
Nem szeretnék hitvitába bonyolódni senkivel sem, mert kicsit van olyan érzésem, hogy erre megy ki a dolog :) Tévedek ?
Abdullah
Komolyan nem értem. Miről szól ez a kérdés voltaképpen? Keresztény vagyok, szóval azt mondom: Nem, nincs más isten, csak Isten, akiről a Biblia szól. Ez keresztény alaptanítás. Véleményem szerint, akiket mások istenítenek, azok vagy korábbi emberek vagy emberek fantázia szüleményei, téves megismerései az egy igaz Istennek, vagy esetleg más szellemi lények, akiket nem nevezhetünk és tehetünk egyenlővé az Istennel.
De, léteznek más vallások is, akik elfogadnak istenségeket, olyanokat, akiket én nem tekintek isteneknek. pl. Thor, Zeusz, Minerva, Ganesha, Kali, Marduk, stb. Ők a saját történetük szerint nem emberek, akik istenekké váltak, hanem eleve istenek voltak. Esetleg az a kérdés, hogy létezik még a bibliai Istennel összevethető és hasonló hatalmú más istenség?
"Más vallások nem sima embereket istenítenek, úgy mint Buddha, Krisna, Modamed-próféta?" Nem. Buddhát nem istenítik tulajdonképpen. Krisnát, igen, mivel Visnu istenség avatárjának tekintik. Mohamedet sem istenítik, mivel prófétának tartják, a tényleges istenüket, Allahnak nevezik, "az Isten"-nek.
"Az egyedüli igaz Istent keresem és remélem nincs a bibliai Istennel összevethető és hasonló hatalmú más istenség."
Hát a politeista vallásokban nincs, még elméleti szinten sem. Akik maradtak, alternatívák, az a zsidó vallás, zoroasztrizmus, iszlám, talán a bahai vallás. Mondhatnám, hogy a hindu vallás egyes monoteistaszerű ága, de a hinduizmust azt inkább hagyjuk. Ha az a kérdés, hogy igaz vallás-e, akkor az én szememben kiesett. De azt azért el lehet mondani, hogy ott Isten elég hatalmas. Mindenben benne van és időnként leszületik és itt él, jár-kell különböző emberekként, harcos malacként, törpeként, teknősként stb. és koronként segít az embereknek. A buddhizmus, meg nem is foglalkozik az istenségekkel. A zsidó ás keresztény vallás lényegében teljesen ugyan abban az istenségben hisz, a kérdéses inkább Jézus személye és az ebből következő és ezzel kapcsolatos dolgok. Az iszlám kicsit más, mint a keresztény, de monoteisták, hasonlít a keresztény istenképhez, hiszen ábrahámi vallás. Bár nekik egy elég távoli, megközelíthetetlen istenképük van. A keresztény istenképhez képest szerintem jóval ridegebb. Náluk nincs: Isten gyermekei vagyunk, meg "Úgy szerette Isten a világot, hogy...". Az iszlámban nincs üngyün-büngyüm, hogy "Jaj szegény kis emberkék, megesik rajuk a szívem, de kár, hogy meghalnak" Isten részéről. Ha aláveted magad Isten akaratában (iszlám=alávetés) teljesítetted a feladatod, akkor jutalom jár, ha nem, mész a levesbe. Nincs semmi körítés. Teljesen egyszerű a képlet: Isten az Úr, te meg a szolga, csináld azt amit mond. Ez amolyan felfogásbeli különbség. Van akinek az tetszik, mert egyszerű és érthető. Csináld ezt, csináld azt, mert ha nem, mész a pokolba. A zoroasztristák dualisták. Van a jó, meg a rossz, akik örök harcban állnak egymással. Itt igazából Isten, hatalma csökken, mert a gonosz önmagában létező, tehát van valami, ami a jó istenen kívül is önmagábna létezik, vagyis korlátolt a hatalma ez által. A bahai egy iszlám gyökerekkel rendelkező, szinkretista vallás. Felfogása hasonlít az iszláméhoz, talán még azon is túl megy. Isten nagyon távoli, felfoghatatlan, megismerhetetlen. Annyit tudunk, hogy Ő teremtette a világot. Nem is kommunikál közvetlenül az emberrel, a próféták tanításaira kell figyelni, abban benne van, hogy mit akar Isten.
Kb. ez a választék. Szerintem ezek jöhetnek szóba, mint "vetélytársak" a keresztény Istennel szemben.
#15: A véleménnyílvànítàshoz természetesen jogod van, de mégis sajnàlatos hogy úgy mutatod be az Iszlàmot hogy egyàltalán nem érted a lényegét.
Szerintem a mi istenképünk az emberközelibb. És Allahnak minden ember élete fontos, különben meg sem születtünk volna.
Abdullah
Kedves Abdullah
Nem szeretnék vitába bonyolódni. Egyszerűen közös alapot kerestem a nézeteinkben. Hiszen Ábrahám Istenét imádjátok Ti is, ahogy Mi Jehova Tanúi is.
Vajon mi alapján döntöd el, mi az igaz, és mi nem?
Hiszen azzal talán egyetértesz, hogy fontos nekünk Isten, Ábrahámnak tett ígérete.
Krisna ember volt? Ezt nem tudtam.
De a Biblia szerint nincs más istenség csak Ábrahám és Izsák Istene, aki kinyilatkoztatta Mózesnek, hogy küldeni fog egy prófétát, aki olyan mint ő. Ez a valaki a Názáreti Jézus volt. Minden más istenség csak bálvány, élettelen faragott szobor, nem tudnak segíteni senkin, nem én mondom ezt, ezt írja a Biblia.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!