Nem szentségtörés, vagy legalábbis a halott megsértése, ha a régészek a sírokat kiássák?
Ahol ezeket megtalálják, ott előszeretettel pusztítják el a régészeti leleteket a vallás nevében. Amikor Moszult visszafoglalták a szélsőségesek 2014 környékén, szisztematikusan kezdték rombolni a helyi kulturális örökség még megmaradt értékeit. Afrikában ugyanez, csak ott maximum ellopják a nagy részét, aztán megy magánkézbe.
Sokan azt követelik pl Egyiptomban, hogy a British Museum adja vissza a gyarmati időkben ellopott régészeti leleteket. Azt viszont már nem tudják garantálni, hogy a visszaadott tárgyakat nem lopnák szét azonnal.
A British Museum-ban legalább mindenki láthatja és biztonságban vannak.
Ha tudomány nem lenne, az asszonyok esténként a fonóban vernyákolnának, a férfiak pedig kaszával csapkodnának aratás címén. Ezt ne feledd kérlek.
Egyébként konkrét kérdésedre természetesen minden tudósnak vannak vannak erkölcsi fenntartásai minden tevékenységükkel kapcsolatban, és a pro, kontra érveket mérlegre is teszik.
Ám valahogy úgy van, hogy a megismerés mindig fontosabb, mint az álszent ájtatosság.
Igen, azt hiszem, az ájtatosság itt a helyes szó.
"A tudomány legalább megőrzi. Ellenben ha vallásfundik találják meg és az nem illik valamelyik szent könyvükbe, akkor porig rombolják."
A materialista evóbiológusokra gondolsz? Hány millió leletet semmisítettek már meg, mert cáfolta az evolúciót...
HA nem lenne az idióta materializmus, sokkal előrébb tartana a világ erkölcsileg és technikában is
"A 6-os válaszadó felállította a gyakorikérdések negatív IQ ekordját. Pedig alacsony a léc, de sikerült a baromjának mínuszba vinni."
Te ezzel a hozzászólásoddal szerencsére csak emelted a GYAK fényét, kiskutyusom. Mostanában elkezdtél csúnyán beszélni, nagyon kinyílt a csipád így a virtuális térben, kis gyávám.
Szerintem ez úgy van, hogy sok sírt rendszerint úgyis feltúrnának, mert pl. építkeznek. A talált leleteket pedig az emberiség közös örökségének tekintik. Tehát ilyen címen viszik el őket.
A 4-esnek nincs igaza. Ugyanis fontos az elhunyt végakarata. Fontosnak kellene lennie. Teljesen mindegy, hogy tegnap halt meg vagy 5000 éve, mivel ember-ember. Én személy szerint mindig visszásnak tartom a múzeumok viselkedését, pl. amikor kitesznek egy múmiát, mintha egy tárgy lenne, nem egy halott ember.
Az, hogy a tudomány megőrzi őket...hát, igazából elég kérdéses. Igazából nincs rá hatalmuk. A leleteket össze-vissza hurcolják szerte szét a világban. (Az is megkérdőjelezhető, hogy pl. a 19. században volt-e joguk egyiptomi és kínai leleteket az európaiknak csak úgy eltulajdonítani a tudomány nevében.) Ha egyszer jön egy nagy háború rengeteg minden fog megsemmisülni és az utókornak totál rekonstruálhatatlan lesz, hogy az a pár lelet, ami fennmaradt azt tulajdonképpen honnan származik és mikor találták stb. A Múzeumokra rádobnak egy bombát és kész vége. A II. vh-ban is rengeteg műkincs megsemmisült vagy eltünt és sosem került elő.
Én nem vagyok tudomány ellenes, mert szerintem is fontos, hogy minél többet megtudjunk a múltról, de egyébként elég szomorú ez az egész és van amikor meg kifejezetten tiszteletlenek szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!