Keresztelhető így egyáltalán?
Leszögezendő, nekem nulla kapcsolatom van a vallásokkal, nem vagyok megkeresztelve még csak keresztelőn sem voltam soha, a mi családunkban ez valahol elmaradt. A párom és a családja viszont valamiért nagyon ragaszkodik ehhez az egész hercehurcához.
Fél füllel valahol azt hallottam, hogy csak akkor keresztelhető egy gyerek, ha a nevét egy szentről kapta pl. László... amennyiben nem, akkor kell adni egy második keresztnevet neki.
Na már most az az egy szem név ami nekünk a "listán" van nem szent név vagy micsoda, és a 2. keresztnévnek mind a ketten ellene vagyunk. Apropója lehet, hogy meg legyen úszva a keresztelő, ha csak azért sem erőszakolunk rá egy 2. nevet a gyerekre? (párom tippem sincs, hogy ezt tudja e, egyelőre nem szándékozom beavatni, mert ragaszkodom ahhoz a névhez, és emiatt biztos nem fogok másikat választani)
Katolikus keresztelőről lehet szó, és az nem második keresztnév, hanem a védőszent neve. Nézzétek meg a szentek listáját, és válasszatok olyat, aki tetszik nektek. Az ő napja lesz a gyerek névnapja.
Bár gőzöm sincs, hogy katolikus, református vagy miegyéb a család /hát na, biztos illenék tudnom, majd holnap megkérdezem a párom ha hazaért/ de az fix, hogy a sógornőm fia úgy lett keresztelve, hogy nem házasok a szülők.
Barátnőmék kisfia szintén, egy katolikus templomban lett keresztelve az esküvő meg csak 3 évre rá volt, az is csak polgári.
Szeretnék azért tisztázni néhány félreértést.
"Fél füllel valahol azt hallottam, hogy csak akkor keresztelhető egy gyerek, ha a nevét egy szentről kapta pl. László... amennyiben nem, akkor kell adni egy második keresztnevet neki."
Ez nincs teljesen így. Illetve ez az egyik lehetőség, hogy választotok mellé szentet. Nekem is így van két keresztnevem, mert olyan nevű szint nincs, mint az első nevem.
De a másik út az, amit a 15. válaszoló linkelt. Az alapján megkeresed, hogy a választott névhez melyik szentet társítják. Tehát pl. a Csaba név elég népszerű, de ilyen nevű szent nincs. A Csabák védőszentje Szt. Sabbas lesz, akiből kettő is van. Ha esetleg olyan új névről van szó, hogy még nincs benne ebben a könyvben, akkor vagy a plébánián mikor amúgy is mentek keresztelési megbeszélésre, akkor lehet hogy ott van újabb kiadás és megnézitek abban. Vagy ilyenkor megnézik, hogy hangzásilag melyik névhez áll legközelebb és akkor az lesz a védőszent.
Olyan előírás van, hogy a név ne legyen a keresztény érzülettel ellentétes. Tehát mondjuk Sátán nem lehet a neve. De ez az eset nem igazán áll fenn, mert ilyen nevek nem is anyakönyvezhetőek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!