Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Keresztelhető így egyáltalán?

Keresztelhető így egyáltalán?

Figyelt kérdés

Leszögezendő, nekem nulla kapcsolatom van a vallásokkal, nem vagyok megkeresztelve még csak keresztelőn sem voltam soha, a mi családunkban ez valahol elmaradt. A párom és a családja viszont valamiért nagyon ragaszkodik ehhez az egész hercehurcához.

Fél füllel valahol azt hallottam, hogy csak akkor keresztelhető egy gyerek, ha a nevét egy szentről kapta pl. László... amennyiben nem, akkor kell adni egy második keresztnevet neki.

Na már most az az egy szem név ami nekünk a "listán" van nem szent név vagy micsoda, és a 2. keresztnévnek mind a ketten ellene vagyunk. Apropója lehet, hogy meg legyen úszva a keresztelő, ha csak azért sem erőszakolunk rá egy 2. nevet a gyerekre? (párom tippem sincs, hogy ezt tudja e, egyelőre nem szándékozom beavatni, mert ragaszkodom ahhoz a névhez, és emiatt biztos nem fogok másikat választani)

2021. máj. 30. 17:47
1 2
 1/19 Prókátor ***** válasza:
85%

Nem írtad, hogy milyen keresztelőről van szó!

Katolikus kersztelőnél valóban van egy védőszent is a kesresztelendőhöz rendelve, viszont ennek semmi hatása nincs a polgári névadáshoz. Tehát pl X. Tramtram lesz a polgári neve, és csak az egyházi nyilvántartásba fog bekerülni X. Tramtram László néven.

2021. máj. 30. 18:01
 2/19 A kérdező kommentje:
Oh köszönöm! Azt hiszem katolikus igaziból fogalmam sincs mert merőben nem foglalkoztat a téma ':D
2021. máj. 30. 18:18
 3/19 anonim ***** válasza:
Protestánsoknál biztos nincs ilyen.
2021. máj. 30. 18:22
 4/19 anonim ***** válasza:
40%
A jó hír, ha a keresztelöne adsz neki második nevet, az sehol nem fog szerepelni hivatalosan, csak az egyházi keresztlevélen, azaz ettöl nem lesz második neve.
2021. máj. 30. 18:44
 5/19 anonim ***** válasza:
0%
Én ilyenkor csak azt nem értem, egy vallásos nő mit látott meg benned. Ha meg nem vallásos, miért ragaszkodik ennyire a keresztelőhöz.
2021. máj. 30. 19:25
 6/19 A kérdező kommentje:

Én vagyok a nő. :D

A párom nem vallásos, ahogy a család sem, szimplán ezt a keresztelőt tartják nagyra valamiért. Mindig mondom is neki, hogy képmutatás lenne a részünkről, hiszen még egy épkézláb miatyánkot vagy üdvözlégyet sem tud elmondani egyik sem a családjából, de a keresztelő az kva fontos.

2021. máj. 30. 19:29
 7/19 A kérdező kommentje:
Ahogy a sógornőm felelt a miértemre: mert az buli!
2021. máj. 30. 19:30
 8/19 anonim ***** válasza:

Akkor a "párodat" nem értem, mit látott benned. Na jó, sejtem.

A sógornőd meg idióta.

2021. máj. 30. 19:37
 9/19 A kérdező kommentje:

nekik olyan a keresztelő mint ahogy nagyjából én ragaszkodom hozzá, hogy ha lány lesz akkor rózsaszín legyen a szobája, szóval egy ilyen teljesen átlagos dolog mint ahogy mondtam is hogy nem vallás gyakorlók egyszerűen bulinak tekintik és rámondják, hogy kell csak mert ők is megvannak keresztelve de egyébként hittannak a közelében nem jártak, mint ahogy én is azt mondom, hogy rózsaszínnek kell lennie a szobának csak mert lány és kész.

Úgyhogy abszolút nem játszik az, hogy mit látunk egymásban. Kezdve azzal hogy én nem jöttem volna vele össze hogyha ilyen elvetemült vallásgyakorló lenne :D A szent élettől meg ő messzebb van mint a csillagok oda meg vissza de ebbe itt biztos nem fogok belemenni.

2021. máj. 30. 19:45
 10/19 anonim ***** válasza:
67%

Két dolog jutott az eszembe:

Az egyik az, hogy bár nem tudom, manapság hogy megy ez, de pár évtizede a a keresztelőnek előfeltétele volt (legalábbis a katolikusoknál biztosan) a szülők egyházi esküvője. Az meg nem megy (ment) hittan, stb. nélkül.

A másik az, hogy a történelemben volt már olyan, hogy nagyon jól jött, ha volt valakinek egy keresztlevele. Lehet, hogy ők hasonló idők visszajövetelére számítanak.

2021. máj. 30. 19:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!