Az antropozófia melyik vallási irányzat alapvető elemeit használja fel leginkább ?
Alapjaiban elméletileg keresztény gyökerekkel rendelkezik , ahogy olvastam.
Egyébként mi jellemző erre a filozófiai/ vallási irányzatra.
A Waldorf iskolák ebből átadnak valamit a gyakorlatban?
"Alapjaiban elméletileg keresztény gyökerekkel rendelkezik , ahogy olvastam."
Hát, hogy is mondjam? Azért ne essünk túlzásokba. Rudolf Steiner egy okkultista volt! Még a Teozófiai Társaság német főtitkára is volt egy ideig. [link]
Sőt 1903-ban saját lapot indított Lucifer címen, majd átkeresztelték Lucifer Gnózisára. [link]
Na szerinted? Keresztény alapjai vannak? Már amennyire belevegyültek keresztény néztek az misztikus, ezoterikus felfogásába.
Mivel Blavatsky-val egy gittegyletbe tartoztak, a hindu és buddhista elemeket is keverte. (Találtam is keleti elemet: pl. monizmus és persze az ezoterikusok kedvence: a reinkarnáció és karma tan, rishik)
A „magasabb világok megismerésének útja” megfogalmazás mögött meg gnoszticista nézeteket sejtek így első ránézésre is. Á, nem is kellett sokáig olvasnom, itt is van: "Jézus emberi lényét megkülönböztette az isteni természetű Krisztustól, aki csak három évig élt Jézus emberi testében" Ez gnosztikus eretnekség.
"Az antropozófia ezt a Bibliával is teljes összhangban állónak tekinti és ezoterikus keresztényi felfogásnak nevezi." Persze, persze. Mint a keresztény gnosztikusok.
Mi jellemző rá? [link] Én nem foglakoztam vele behatóan, Rudolf Steiner neve már elég volt nekem, hogy kerüljem. Mint a legtöbb ezoterikus gondolkodó, gondolom kb. mindent belevegyített az elméletébe. A kesztény és nyugatias elemek meg mutatóba van, hogy eladhatóbb és befogadhatóbb legyen a cucc itt nyugaton.
Keress rá, hogy Lucifer és Ahriman Rudolf Steiner előadásai. Egy kis részletet hadd idézek belőle rögtön az elejéről, micsoda "keresztényi" gyökerei voltak ennek a nézetnek: "Jelenleg az Atlantisz utáni ötödik kultúrkorszakban élünk, ami Kr. u. a 15.sz.-ban kezdődött." ? Ha vissza
tudnánk tekinteni a Krisztus előtti harmadik évezredbe, azt találnánk, hogy ezt a régi pogány bölcsességet egy igen nagyjelentőségű lény inspirálta, aki ebben a korban élt Kínában. Ez a lény nem volt más, mint Lucifer földi inkarnációja. Ahogy Krisztus inkarnálódott a Názáreti Jézus testébe időszámításunk kezdetén, ugyanúgy született meg valóságos húsból-vérből való emberi testbe Lucifer is Kr. e. 3000 évvel Ázsia távolkeleti részén. Ő hozta el az embereknek a bölcsességet. Nem szabad azt hinnünk, hogy azért, mert Lucifer hozta, ez valami alacsonyabb rendű bölcsesség volt. Tudnunk kell, hogy nincs többféle bölcsesség: bölcsesség csak egy van, minden azon múlik, hogy kinek a kezében van és mire használja. A luciferi bölcsességet a régi korok nagy beavatottai - köztük a hét szent rishi - az emberiség fejlődésének szolgálatába állították. A luciferi inspiráció egyoldalúságát megszüntette Krisztus inkarnációja, ami impulzust adott az európai kultúra kibontakozására."
De, olvasd el a Magyar Antropozófia Társaság írását és hát ítéld meg magad mennyire keresztényi: [link]
Ahrimán egyébként a zoroasztrizmus gonosza.
Első írja: "Én nem foglakoztam vele behatóan, Rudolf Steiner neve már elég volt nekem, hogy kerüljem."
Ehhez képest a gyakorin ritka hosszúságú válaszban fikázod minden oldalról....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!