Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Zsinagógában megengedett...

Zsinagógában megengedett állat és ember szobrok, képek kihelyezése?

Figyelt kérdés
Az iszlám vallás szerint ez nem megengedett és mecsetekben nincsenek is ilyenek, keresztényeknél viszont nincs akadálya és tele is vannak a templomok állat és ember szobrokkal, képekkel. Mi a helyezet a zsidó vallással? Kérem csak zsidó vallást követők válaszoljanak.

2021. máj. 9. 23:15
1 2 3 4 5
 11/48 anonim ***** válasza:
82%

A 8. hozzászóló pont azt linkelte be, ami nekem is beugrott, amikor írtam a saját hozzászólásomat. De ha megnézed a tóraékszereket, egy halom gyönyörű ezüst tóra pajzs van, amin többek között pl Mózes van megörökítve, ráadásul ezek komoly liturgiai tárgyak. Az hogy mit tilt a Tóra pontosan, nem teljesen világos, ezért némileg értelmezés kérdése. Mivel van egy alapelv, miszerint “kerítést kell vonni a Tóra köré” (értsd, biztosra kell menni, hogy a törvénynek maradéktalanul eleget teszünk), elvileg a legszigorúbb értelmezésből kell kiindulni, de mint látod, voltak és vannak kivételek.

Ami az iszlámot illeti, az eredeti kérdésed általánosan az ember és állat ábrázolás tilalmából indult ki, és nem kifejezetten a mecsetre volt kihegyezve, alapvetően én is erre reagáltam. Nézd meg a perzsa miniatúra festészet remekeit, illusztrált kódexeket, mozaikokat, voltak erre példák bőven. Persze ez mindig az aktuális korszellemtől is függött, ha jött egy vaskalaposabb uralkodó, gyakran megsemmisíttette az elődök “bűneit” (szétverette a mozaikokat, átfesttette az arcokat a kódexekben, stb...). Aztán ha jött egy liberálisabb uralkodó, akkor újra születtek ember és állatábrázolások.

2021. máj. 10. 12:26
 12/48 A kérdező kommentje:

Nem vallási témában muszlim országokban is voltak ábrázolások, miniatúrák stb. A kérdésem kifejezetten vallási területre irányult, tehát például egy zsinagógában lehetnek-e állat és ember szobrok, lehet-e ábrázolni prófétákat stb. Nézegettem képeket zsinagógákról de nem láttam ilyen ábrázolást aztán küldtek egy olyan zsinagógát amiben valóban van.

Az Ószövetség alapján nem egyértelmű mert a Tízparancsolat például tiltja az ilyen ábrázolásokat, illetve szerintem egy kihelyezett kép vagy szobor esetében fennáll a veszély hogy idővel az emberek elkezdik tisztelni, isteni erőt tulajdonítanak neki és akár végül isteníteni fogják. Másik pedig hogy az ilyen állat és emberszobrok az ókori pogány vallások templomaira voltak jellemzőek.

2021. máj. 10. 12:44
 13/48 anonim ***** válasza:
94%

"mert a Tízparancsolat például tiltja az ilyen ábrázolásokat"

Nem tiltja, továbbra is csak azt tiltja, hogy bálványozás céljából ilyet készítsenek. Díszítéseket nem tilt, miért tenné?

"fennáll a veszély hogy..."

Akkor kutat se szabad fúrni, mert fennáll a veszélye, hogy valaki beleesik. Kazánt se szabad használni, mert fennáll a veszély, hogy felrobban. Az, hogy saját gyenge hitedből fakadóan ilyen félelmeid vannak, nem jelenti semmit ebben a témában.

2021. máj. 10. 12:57
 14/48 A kérdező kommentje:
A keresztény vallás jó példa arra amit írtam. Az ember Jézusból istenséget csináltak, és a különböző szentnek nevezett emberekből szintén istenségeket csináltak akiknek megtalálhatóak szobraik, képeik a keresztény templomokban. Lehet úgy kezdődött az egész hogy kitették Jézus szobrát a templomban csak tiszteletből vagy szeretetből aztán száz év múlva már istenként imádták. Tehát ez egy valós veszély.
2021. máj. 10. 13:04
 15/48 anonim ***** válasza:
82%

El kell, hogy keserítselek, de nem úgy kezdődött. A szobrok csak évszázadokkal később jelentek meg, Jézust pedig már a Biblia is Istennek nevezi, de az I. század végén élt apostoli atyák is. Számos ilyen korai levél maradt fenn akár Szent Kelementől, akár Antichiai Szent Ignáctól. Templomok (keresztény) pedig még nem is léteztek ekkor.

A buta feltételezések helyett érdemes lenne legalább kicsit utána járni a dolognak.

2021. máj. 10. 13:51
 16/48 A kérdező kommentje:
Jézus soha nem nevezte magát Istennek. A Biblia számos verse ellent mond Jézus istenségének. Azok az emberek akik személyesen látták, és itt valószínűleg százezres tömegről beszélünk, nem nézték Istennek Jézust. Még az egyik legrégebbi tanítványa is elárulta tehát neki sem tűnt fel hogy Isten lenne. Innentől kezdve kicsit sem érdekes mint mondott száz évvel később szent kelemen vagy mittudom én milyen szent. Tehát elég valószínű hogy először csak tiszteletből, szeretetből ábrázolták Jézust, Máriát, szenteket aztán idővel istenségek lettek a keresztény vallásban.
2021. máj. 10. 14:06
 17/48 anonim ***** válasza:
80%
Na, már megint egy muszlim provokátor, aki kérdezőnek adja ki magát. Vagy ugyanaz a néhány muszlim, akiknek a provokáció az életük.
2021. máj. 10. 14:22
 18/48 anonim ***** válasza:
82%

Minden tény neked mond ellent, én próbáltam neked adatokkal, udvarias hangnemben közölni ezeket a tényeket, pedig tudtam, hogy te vagy a provokátor. Ezzel már sokat nem tudok kezdeni. Ha hülye vagy, akkor hülye vagy. Valószínűleg annyira szánalmas a "hited", hogy csak keresztényeket gyatra, hazug elméleteiddel provokálva tudod fenntartani.

Például leírtam, hogy nem volt semmilyen Jézus ábrázolás még, amikor már Istennek tartották. Ez tény. Majd beböfög újra a magad szánalmasan buta stílusában, hogy tiszteletből ábrázolták, majd idővel lettek istenségek. Ennyire ostoba vagy.

2021. máj. 10. 14:31
 19/48 A kérdező kommentje:
Te egy fanatikus keresztény vagy. Áruld már el hogy mit keresel itt? Ez a kérdés a zsidó vallásra vonatkozik. Kértem hogy csak zsidó vallást követők válaszoljanak, és nincs a kérdésben semmi provokáció.
2021. máj. 10. 15:00
 20/48 anonim ***** válasza:
61%

"Jézus soha nem nevezte magát Istennek."

Nem, de olyan kijelentéseket tett, amiket egy sima próféta nem tett volna. "Mielőtt Ábrahám volt én vagyok." Jézus azt is mondta, hogy fel támasztja majd a holtakat, azt is mondta, megbocsátja a vétkeinket azt is mondta, hogy ítélkezni fog rajtunk, és azt is mondta, hogy aki őt követi sosem hal meg. Egy sima próféta hogyan mondhatott volna ilyeneket?

2021. máj. 10. 15:28
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!