Lehetek úgy keresztény, hogy nem keresztelkedem meg?
Keresztény éppenséggel lehetsz, de:
"A keresztség a szentségek ajtaja, mely tényleges alakjában vagy legalább vágy formájában szükséges az üdvösségre; általa az emberek megszabadulnak a bűnöktől, Isten gyermekeivé születnek újjá, és eltörölhetetlen jeggyel Krisztushoz hasonlóvá válva az egyház tagjai lesznek."
Érdekes részlet a "vagy legalább vágy formájában".
Bizonyos esetekben, de általában nem. Mire is gondolok.
Ugye a keresztség az nem hipp-hopp történik, hanem mindig megelőzte a tanulás. Viszont a korai századokban sok keresztség előtt álló hitvalló embert is megöltek az üldözések során. Ők ugye nem részesültek keresztségben a hagyományos formában, helyette "vérrel" keresztelkedtek meg, saját vértanúságuk által.
Hát... ha elhiszed a tanokat, akkor elvileg az vagy.
A keresztelkedés ennek hivatalos megerősítése.
Szia
Mit vehetnél figyelembe a Bibliából a keresztelkedéssel kapcsolatosan:
Márk 1:9-11 "Azokban a napokban történt, hogy eljött Jézus a galileai Názáretből, és János megkeresztelte őt a Jordánban. És azonnal, ahogy feljött a vízből, látta, amint az ég megnyílik, és a szellem, mint egy galamb, leszáll rá. És hang hallatszott az égből: „Te vagy az én szeretett Fiam; örömömet lelem benned.” - ez volt az első alkalom, amikor emberek hallatára helyesete Isten azt, amit a Fia tett.
Máté 17:5
"Még beszélt, amikor egy fényes felhő árnyékot vetett rájuk, és hang hallatszott a felhőből: „Ő az én szeretett Fiam, akiben örömömet lelem. Figyeljetek rá!” - te figyelsz rá? Ha igen, akkor ezt is (nem mondja) parancsolja a követőinak:
Máté 28:19, 20
"Menjetek hát, és tegyetek tanítvánnyá minden nemzetből való embereket, KERESZTELJÉTEK meg őket az Atyának, a Fiúnak és a szent szellemnek a nevében, és tanítsátok meg őket arra, hogy megtartsák mindazt, amit parancsoltam nektek. Én pedig veletek leszek mindennap a világrendszer befejezéséig.”
Szia!
Ez egy remek kérdés. Az újszövetségben a bemerítkezésről bővebben olvashatsz, de elmondom a szavaimmal. Lényegében az miatt szükséges, mert mikor lemerülsz a víz alá, akkor lehullnak a szellemi átkaid, terheid, múltbeli láncaid, sérelmeid... És általában akkor kezdenek kiforrni a mennyei ajándékok (gyógyítás, látás, álmodás...). Ez miatt kell. Ezt 2 dolog előzi meg. Először szükséges az elköteleződés, a megtérés, aztán a Szent Szellem keresztség -ahol a mennyei nyelveken szólást kapod meg-, majd a bűnmegvallás (más szóval életrendezés), ahol kipakolod a bűneidet és azután merülsz le a víz alá.
Mellékesen nagyon sok verziója létezik manapság a kereszténységről, de az egyházaknál azért van a babakorban való bemerítkezés, hogy azzal le tudjanak mindent és majd mikor meghal, a Mennybe jut. Ezt a középkorban találták ki egyébként.
Ha igaz keresztény szeretnél lenni, hiszel Istenben, akkor mindenképpen érdemes megtenned, de a szíved döntése.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!