Milyen kifejezetten református szokások vannak?
Nem olyan rég kezdtem el komolyabban foglalkozni a vallással, de a környezetemben nincsenek hívők. Kereszteltségem szerint református vagyok, de nagyon keveset tudok ezen felekezet szokásairól. Ennek megfelelően örülnék, ha tudnátok írni kifejezetten református hagyományokat, hogy mik a fő különbségek ez és a római katolikusok vagy más felekezetek között, milyen jellemző eszközei vannak (mint például a katolikusoknál a rózsafüzér), és ezekhez hasonló dolgokat.
Kíváncsi vagyok személyes tapasztalatokra is ezekkel kapcsolatban, de már az is boldoggá tenne, ha legalább egy oldalt vagy videót tudnátok nekem linkelni, ami kifejezetten ezzel a témával foglalkozik.
Előre is nagyon szépen köszönöm az értelmes, építő jellegű válaszokat!
A református keresztények jobban a szívbéli hitre helyezik a hangsúlyt, kevesebb tárgyi eszközt használnak, mint a római katolikusok (rózsafüzér, Madonna szobor, szenteltvíz, feszületek, stb.). Ezen felül a református (és evangélikus) keresztény vezetők a Biblia tanítását követve családos emberek, míg a katolikus papok túlnyomó többsége egyedül él.
Idézet a Bibliából:
"
Igaz ez a beszéd: Ha valaki püspökséget kiván, jó dolgot kíván.
Szükséges annakokáért, hogy a püspök feddhetetlen legyen, egy feleségű férfiú, józan, mértékletes, illedelmes, vendégszerető, a tanításra alkalmatos;
Nem borozó, nem verekedő, nem rút nyereségre vágyó; hanem szelíd, versengéstől ment, nem pénzsóvárgó;
Ki a maga házát jól igazgatja, gyermekeit engedelmességben tartja, minden tisztességgel;
(Mert ha valaki az ő tulajdon házát nem tudja igazgatni, mimódon visel gondot az Isten egyházára?)
A diakónusok egy feleségű férfiak legyenek, akik gyermekeiket és tulajdon házaikat jól igazgatják.
"
Ezen felül a reformátusok az Úrvacsorát két szín alatt veszik (kenyér és bor), ahogyan Jézus tanította, nem pedig csak kenyeret, ahogy általában a római katolikus laikusok teszik.
A református keresztények hisznek az Úrvacsora alatt a Szent Lélek által megvalósuló közösségben Jézus Krisztussal, de nem imádják az úrvacsorai kenyeret, ahogy a római katolikusok teszik.
Még egy fontos különbség: a római katolikus templomok tele vannak szoborral, előttük térdeplővel.
A református templomban nincs szobor, és előtte térdeplés.
Néhány válaszoló a reformátusokra ezt a kifejezést használta: "keresztények".
Ez hibás, mert helyesen, ellentétben pl. a r. katolikusokkal, a református vallásúak nem keresztények, hanem "keresztyének". Szűk rokonságomban volt egy református lelkész (már elhunyt) és a fia, akik ref. püspök. Tőlük tudom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!