Mennyi héber szókincs kell az Ószövetség olvasásához?
Bármilyen könyvhöz ami kicsit sokoldalúbb egy ovis gyerekkönyvnél, minimum középfokú nyelvtudás kell, hogy szemezgethess belőle, és felsőfokú, hogy teljes egészében olvashasd. Igen, van szótár, de sok-sok év kemény munkája kell és nem utolsósorban az adott nép kultúrájának és gondolkodásmódjának az ismerete, hogy meg is értsd.
A kérdés az: mi a célod? Egyes igehelyeket akarsz értelmezni, vagy úgy olvasni mint az anyanyelveden tennéd?
Freya
Tehát a héber Bibliáról van szó, amit a zsidók nem hívnak Ószövetségnek. Én egyszer láttam-hallottam egy idős zsidó bácsit felolvasni a Tóra tekercsből, számomra nagyon emlékezetes volt. Kézzel nem érintette meg, egy ujj-formára faragott mutatópálcával követte az írást. Rendkívül ritmusosan, dallamosan, kissé éneklő hangon olvasott.
Mire idáig eljutsz, biztos kell még pár év(tized).
Nem minden hithű zsidó várja a messiást? Amennyire én tudom, a zsidók még most is várják a messiást, aki Dávid király lesz.
Szia!
Én másfél évig tanultam a teológián bibliai héber nyelvet, nagyon jó könyvünk volt, gyakorlatilag autodidakta módon meg lehet tanulni belőle a nyelvtant!
Itt tudod beszerezni: [link]
Annyit még, hogy ezzel a tudással csak szótárral és csak punktált szöveget tudok fordítani, de ez a Biblia Hebraica-hoz bőven elég!
Üdvözlettel: Péter
21:31:
Ahogy a kereszténységnek, úgy a judaizmusnak is sok irányzata van, ezek közé tartozik a messiáshívő zsidóság, akik már nem várjuk a Messiást, mert hisszük, hogy J-z-s Kr-szt-s szeméjében eljött hozzánk.
Az valóban egy meghatározó élmény lehetett :) Nekem, pedig volt szerencsém Izráelben látni egy Tóra-másoló rabbit; azt a koncentrálást, erőt sugárzó embert sem fogom elfelejteni egyhamar.
Péter:
Köszönöm szépen :) Hol folytattad tovább a teológia szakot elvégezvén? Teológus/pap/vagy egyéb lettél?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!