Hogy lehet teljesen megygyőződni arról, hogy van, létezik az isten, bármilyen út vagy utánajárás vagy más megoldás érdekel?
Sehogy nem lehet meggyőződni, még kis betűvel sem.
Tehát az összes isten léte bizonyíthatatlan.
Akkor miért kis betűvel kérdezted?
Amúgy meg a nagy betűs nem létezik, ez bizonyítva van.
"Hogy lehet teljesen megygyőződni arról, hogy van, létezik az isten, bármilyen út vagy utánajárás vagy más megoldás érdekel?"
Istent logikai gondolkodás útján tudod bizonyítani magadnak. Ahogy Pál apostol is írja: a teremtett világ értelmes megfigyeléséből következtethető Isten léte.
Kicsit összetettebb, nehezebb anyag:
"aki hisz benne, annak van, aki nem hisz benne, annak nincs."
Na persze nem így, mert ez nem logikai gondolkodás, hanem ostobaság.
"ha meg lehetne győződni a létezéséről akkor nem lenne hit"
Jól látható, hogy a materializmus mennyire rombolja az emberek gondolkodását, de még az arra való hajlandóságot is. Sokszor mondtuk már ezeknek a nyomorultaknak, hogy a hit keresztény definíciója a következő: a nem látott, akár szellemi dolgokról történő logikai meggyőződés. És a logikai meggyőződés erősebb, mint az érzékszervi. A logika az elsődleges.
pl.: Ha esik az eső, egy hívőnek nem kell kinézni az ablakon, mert tudja, hogy vizes a beton az esőtől. Egy materialistának, aki tagadja a hitet, a szellemi dolgokat, beleértve a logikát is, minden alkalommal ki kell néznie az ablakon, hogy valóban vizes-e az esőtől a beton.
Persze az sem árt, ha valaki az iskolában figyelt, és a tanultakat társítani tudja. Pl. intelligencia általi információ tudja csak a természet energiáit úgy felhasználni, hogy az entrópia csökkenjen. És ennyivel már be is bizonyítottuk, hogy a világot intelligencia teremtette. Ennyire egyszerű az egész.
"Nem tudjuk és nem tudhatjuk biztosan, hogy Isten létezik. De azért én reménykedem benne, hogy létezik."
Dehogynem. Csak icipicit kellene gondolkodni. Tényleg nem sokat.
"a nem látott, akár szellemi dolgokról történő logikai meggyőződés"
Csak tudod, attól hogy kisgyermekként meg voltál győződve a Mikulás létéről, hisz ott volt a csomag a csizmádban, az nem azt jelentette hogy a meggyőződésednek létezik valós alapja.
Imádkozással, az életed megváltoztatásával és nyitott szívvel. Valamint olvasással és elmélkedéssel. A Biblia és főleg az Újszövetség elsődleges, de érdemes mást is olvasni. pl. Tanúságtételeket, megtérés történeteket, Apologéták műveit stb. pl. C.S. Lewis, aki eredetileg ateista volt írt a kereszténységről és még sokan mások is. Vannak pl. keresztény tudósok, akik arról írnak, hogy miért hívők vagy miért tértek meg stb. Olvasgass abban a témában, ami foglalkoztat. Alapvetően foglalkozni kell vele, keresni és kutatni és előbb vagy utóbb, ha nyitott és kitartó az ember megleli a válaszokat. Bár ez nem biztos, hogy egyik napról a másikra lesz. Van akinek igen, van akinek ez egy hosszú folyamat, akár évek is, mire meggyőződésre jut.
Én 17 éves korom körül gondolkoztam el igazán komolyan az életről és arról, hogy tulajdonképpen mit is hiszek és miért. Addigra már több különböző véleményt ismertem és volt is istenélményem, amit eldönthettem, hogy vagy a véletlen egybeesések számlájára írok vagy érvként vonultatok fel Isten léte mellett. Akkor tisztáztam magamban, hogy szerintem létezik Isten és komolyan eldöntöttem, hogy megakarom ismerni és megérteni a lehető legtöbbet. (Ez egy komoly pont volt, ha valaha is kétségek merültek fel bennem, mindig eltudtam kezdeni elölről gondolkodni és visszaemlékezni, hogy tulajdonképpen, miért is hiszek abban amiben, mik történtek velem és akkor miért is döntöttem így, amikor az egészet elkezdtem. Miket tekintek istenérvek stb. Akkor már évek óta foglalkoztam a vallásokkal és filozófiai elmélkedéseket is olvastam. De, ez volt az a pont, amikor összegeztem a dolgokat. Amúgy nem kaptam szigorú vallásos nevelést, még csak meg se kereszteltek gyerekkoromban, mondván, hogy majd találjam ki, hogy miben akarok hinni.) Mindenesetre ezzel egy körrel beljebb kerültek. Innen már csak a helyes utat kellett megtalálnom, így elkezdtem az eddigieknél komolyabban foglalkozni a vallásokkal, elsődlegesen a kereszténységgel. Azóta is folyamatosan az igazságot keresem, nem félek kritikai műveket sem olvasni és más véleményeket meghallgatni. Ha visszanézek az utamra, igazából ezek a művek csak segítettek elmélyíteni a hitemet és a tudásom, sokkal több mindent értek, mint kezdetben. De, bármit is olvasok, eddig még semminek nem sikerült meggyőzni, hogy Isten nem létezik. Ahogy teltek az évek, úgy kezdtem egyre komolyabb és magasabb szintű könyveket olvasni. Még mindig sokkal több bizonyítékot látok mellette, mint ellene és mivel hittel kerestem az évek során a tapasztalatim is gyarapodtak.
Ateistáktól olvastam egyszer itt az oldalon, hogy szerintük a hívők olyan elvakultak, hogy bele se gondolnak, hogy mi van ha tévednek. Én bele gondoltam. Akkor sem bánok semmit. Ha az egész életem egy tévedésen alapul és Isten nem létezik, nos, akkor teljesen mindegy. Nem tartozom számadással senkinek, azt pedig nem bánom, hogy hittem valamiben, ami szebb és jobb, mint az értelmetlen, nagy semmi. Számomra soha nem volt kényszer a hit, szabadon döntöttem mellette, így végsősoron mindig azt tettem, amit tenni akartam. Nagyjából ez az én eddigi utam. Talán valami hasznát veszed.
"pl.: Ha esik az eső, egy hívőnek nem kell kinézni az ablakon, mert tudja, hogy vizes a beton az esőtől. Egy materialistának, aki tagadja a hitet, a szellemi dolgokat, beleértve a logikát is, minden alkalommal ki kell néznie az ablakon, hogy valóban vizes-e az esőtől a beton."
ezen jót röhögtem
Szia
"És istenkereső maradok :)" - próbáld meg tisztázni magadban, HOL, HOGYAN, akarod keresni Istent, illetve hogyan akarsz megbizonyosodni a létezéséről.
Ha a Bibliából, itt van: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!