Mivel tudná a fiatalok érdeklődését jobban felkelteni a vallás?
Ugy, hogy meg kell keresni azokat a fiatalokat, akiket valamennyire erdekelne a tema, es aztan megkerdezni toluk, hogy mi zavarja oket, ami miatt nem jonnek kozelebb es hogy hogyan szeretnek.
Ezt csinalta pl. a finn evangelikus egyhaz a 80-as evek vegen, es az ebbol szuletett "Tamás-misék" (ketelkedoknek, keresoknek, még-nem-hivoknek, erdeklodoknek) az egesz vilagon elterjedtek.
Lenyeg, hogy ne az egyhaz talalgasson, hanem kerdezzen es figyeljen a valaszokra.
Szerintem vannak fiatalok, mondjuk a 16-25-os korosztaly, akiket erdekelne a hit, a lelkiseg, nyitottan beszelgetni ilyesmikrol - de ha elmegy templomba, bumm, azzal kezdodik a liturgia, hogy "Isten elott gondoljunk meltatlansagunkra, valljuk meg buneinket" es egy szenteskedo, tobb szaz eves szoveg. Ami elsore, valljuk be, nagyon durva. Meg lehet ezt szeliditeni, vagy ki is lehet hagyni.
tehat pl. Tamás-mise, evangélikusoknál:
"A kételkedők - keresők istentisztelete
Egy emberben egyszerre lehet jelen a hit és a kétség. A Tamás-mise egy istentiszteleti forma, amely az értelmi megismerésen túl az érzékelés más csatornáira is épít, sőt tudatosan használja azokat. Ezzel szeretné előkészíteni a külső környezetet, hogy Isten jelenléte átélhetővé váljon a résztvevők számára. Ezen túl különböző közösségi és egyéni formákkal (mint pl. imádságjárás, személyes áldás, közös imádkozás) igyekszik segíteni, hogy valóban közösen részt vehessünk egy-egy istentiszteleten."
vagy volt regebben egy tevemusor, "Szolj be a papnak" (?), valami ilyesmi, ahol a kulonbozo felekezetek papjai valaszoltak a fiatalok kerdeseire, problemaira, duhodt kitoreseire...
vagy a Youtube-on a "fiatal papok magyaraznak" mufajt lehetne boviteni
Ezen kivul el kell fogadni, hogy a keso kamasz-fiatal felnottkorban altalaban csokken az emberek erdeklodese az egyhaz es a vallas irant. Ilyenkor az ember massal van elfoglalva, pl. ha vallasosan neveltek, most vonul felre vele, hogy atszitalja es esetleg uj alapokra helyezze a szuveren hitet. Nem jelenti azt, hogy kesobb nem ter vissza.
#6 szóval te jobban tudod kezelni a testedet, mint Isten? Akkor te okosabb és ügyesebb vagy Istennél. Én nem csak az összes pénzemet és a saját lakásomat rátenném, hogy Isten tudja jobban, hanem az örök életemet is rátenném. Ha rábízod Istenre a testedet, és a végső elszámolásnál az utosló ítéletkor rosszabul jársz, mintha a magad esze szerint használod a testedet, elveheted az örök életemet. Mit szólsz ehhez az alkuhoz? Én csak annyit kérek cserébe, hogy előbb adj esélyt Istennek, hogy amit ő mond, az működik, és ülj le mondjuk velem tanulmányozni a Bibliát.
Mert lehet, hogy nem vagy tudatában, de te MÁR rátetted az örök életedet arra, hogy te jobban tudod kezelni a testedet, mint Isten. Ugyanis ez a döntésed tényleg az örök életedbe kerülhet. Veheted ezt fenyegetésnek, ha akarod, pedig ez egyáltalán nem fenyegetés, hanem szeretetből jövő figyelmeztetés.
Vagy hány embert találsz itt, aki hajlandó lenne sok idejét és energiáját feláldozni, és megismertetni veled Istent? Mert nekem semmi szükségem nincs rád, kedves #6-os, sőt örültem volna, ha sosem találkozom olyan emberrel, aki olyan súlyos állapotban van, mint te, és ilyen nehéz dolgom lehet vele. Neked van szükséged rám vagy valaki másra, aki hisz.
üdv Stefán
na látod, stefink meg is válaszolta, mi a baj az egésszel és mért nem lehet népszerűsíteni ezt az egész humbugot. ha nem neked adok igazat, besértődsz, mint a hároméves kiskölykök. és nem, nincs szükségem egy újabb dackorszakosra, három van a közeli családban, az is bőven sok. bár ők kinövik, te kevéssé fogod.
és igen, köszönöm kérdésed, de biztosabban el tudom dönteni, mire van és mire nincs szüksége a testemnek, mint egy kitalált lény, akinek az idő nagy részében teste sincs, mint olyan, hogy legalább tapasztalatból okoskodna.
Az, ha végre az ún. történelmi egyházak is megmutatnák, hogy igenis lehet személyes kapcsolatod Istennel. Csakhogy ők az Istennel való személyes kapcsolatot már rég elveszítették, ezáltal bemagolt, betanult hajlongós rituálék lettek az egészből, és hát nyilván ez egy fiatalt ma nem vonz egyáltalán.
Az olyan egyházakban, ahol működik az Istennel való személyes kapcsolat, sok fiatal van, sőt ifjúsági szerveződések léteznek az ilyen felekezeteknél.
Személyszerint mióta Orbán és csapata politikai szintre vitte a kereszténységet, pont hogy a már kialakult érdeklődésem tűnt el.
És most senkit se akarok megbántani, de a papok nagy része aljas módon elkezdett politizálni, így várva hogy nagyobb pénzeket kapjanak. A híveket ez nem érdekli, sőt nagy arányban asszisztálnak hozzá... Éppen ezért a kezdeti érdeklodesbol lett egy iszonyú harag inkább az egyházak felé.
Tele van mindenféle képmutató, szexorgiazó, pedofil alakkal, és a sok birkával aki tud mindenről és hallgat. Ezek legyenek a példaképek? Vagy útmutatók az élethez?
Egy vidéki gimibe jártam, ott voltunk 30-an, és kb 80%uk ugyanezt gondolja mint én.
20F
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!