Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Szerintetek milyen téren,...

Szerintetek milyen téren, hogyan kellene az egyháznak megújulni?

Figyelt kérdés
2021. márc. 17. 17:54
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
0%
Nem az az érdekes, hogy nem minden ember spirituális hanem, hogy az anyagi világban vannak spirituális emberek.
2021. márc. 18. 17:15
 12/23 anonim ***** válasza:
0%
Mondjuk spiritualitást kéne hirdessék, hogy az emberek boldogok legyenek.
2021. márc. 19. 18:03
 13/23 anonim ***** válasza:
Jézus egy gyógyító volt, a tanítványok szintén. Én azt nem értem, hogy aki Jézust szolgálja, az miért csak "papol" és nem tesz semmit. Gyógyítóknak kellene lenniük, ha már olyan nagy hitük van. Hittel mindent meg lehet tenni, nem értem.
2021. márc. 21. 11:04
 14/23 1Léna ***** válasza:

Krisztusban hinni az azt jelenti elfogadod a megváltó szeretetét, kegyelmét. Megtapasztalod a felszabadítását, mint aki a példázatban megszabadult a leprától.- Milyen szomorú, hogy a 10 leprásból csak egy ment vissza megköszönni. -

Tehát az a kérdés, hogy aki megszabadult, az csak örül a szabadulásának, vagy késszé válik arra, hogy mások is szabaddá legyenek általa? Mit hajlandó tenni? Épít-e kapcsolatot Istennel? Hajlandó-e szolgálni Isten ügyeit, szeretetből, önkéntesen. Jézus azon fáradozott, hogy a "foglyokat" kiszabadítsa. Mi megteszük ezt? Felválaljuk a tévedéseinket? Megvaljuk, hogy átadtuk életünket Krisztusnak? Igyekszünk hozzá hasonlatossá válni? Magunkat vizsgáljuk meg az ige ismeretével? Megkérdezzük magunktól, hogy mi mit tehetnénk a változás érdekében? Megtesszük? Mert mindenki maga fog a tetteivel elszámolásra kerülni. Legyen bennünk szeretet, öröm, békesség, türelem, jóság, hüség, önmegtartóztatás. A lélek gyümölcsei.

2021. márc. 23. 08:21
 15/23 anonim ***** válasza:

Hellótok!

Az a gondom az egyházzal, hogy át-áthelyezi a fajsúlyt néhány témára, a többit elnagyolja. És ez nem szerencsés.

Pl.: a homoszexualitás - jelzem, nem vagyok homo. Valahol az Ószövetségben van egy mondat, amire alapozza a mai álláspontját. Ha jól emlékszem az újszövetség nem említi (ha igen, biztos nem jelentős módon). Na ezen rugózik a keresztény közösség már mióta! Ugyan akkor a szegényég, az alázat, a bűntelen élet annyira nem jellemző a szószékek mai prédikációiban. Illetve el-elmondják, de ki veszi ezt komolyan

Van ez a mondat:"Ha a kezed vagy lábad megbotránkoztat téged, vágd le, és vesd el magadtól: jobb neked, ha csonkán vagy sántán mégy be az életre, mint ha két kezeddel vagy két lábaddal együtt vettetsz az örök tűzre." Mt 18,8 Kérdem:Hány levágott kezű embert látunk, aki nem baleset miatt lett félkezű?! Pedig ez is Jézusi parancs!

"Könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint a gazdagnak bejutni az Isten országába." Mt 10,15 Nézzetek szét:kongó üres hatalmas templomok. Egy halom pénzt kap az egyház ezeknek a felújítására - szerintem az állam kilóra veszi meg ezzel a klérust, akik lazán politizálnak a szószékről. És a hívek, a papok?! Egy pillanattal sem jobbak, mint az ateisták, a priváthitűek, a muszlimok (lásd:keresztes háborúk, boszorkányüldözés), a budhisták. Pedig a hit nem a Bibliával terjed/terjedt, hanem vonzó élettel. Hol vannak a vonzó életű keresztények?

Szóval kellene a megújulás, a vonzó keresztény élet, a szeretet, az elfogadás és nem a kirekesztés.

Na, erre gondoltam kb.

2021. márc. 23. 09:21
 16/23 anonim ***** válasza:

"Na ezen rugózik a keresztény közösség már mióta!"

Mondjuk ezzel kapcsolatban inkább a nem keresztény média és véleményhuszárok rugóznak. Persze kis gyülekezetekben nem tudom, hogy mi a téma, de azért ne képzeljük már ezt úgy el, hogy a Katolikus Egyház 0-24-ben a melegeken csámcsog. Egyáltalán nem téma. Persze riporterek feltesznek ilyen kérdést pl. a pápának, a pápa válaszol, aztán hetekig ezen csámcsog a média. Hogy akkor változtatott az Egyház az álláspontján vagy nem változtatott... Szerencsétlen firkásznak pedig halvány lila segédfogalma sincs arról, hogy mi az Egyház tanítása ebben a kérdésben, csak a pápa egy elejtett mondatába csimpaszkodik.

Az, hogy mellette mondjuk meghirdette az Egyház a Szent József-évet és ennek milyen teológiai, lelkipásztori és egyéb vonatkozásai vannak, az senkit nem érdekel. Vagy hogy pl. a közel-keleti kereszténység helyzete hogy alakul, mit tesz a Szentszék, milyen segélyakciók indulnak, stb.

2021. márc. 23. 09:36
 17/23 anonim ***** válasza:

Ok. Túloztam az általad kifogásolt részben. De továbbra is fentartom, hogy sokkal Krisztusibb ügyekben hallgat az egyház, pedig ideje lenne már régóta felemelni a szavát a kizsákmányolás ellen, az eszméletlen pazarlás, vagyoni különbségek, az idegenekgyűlület ellen, hogy a vagyon az egyetlen mércéje az embernek, hogy a vezetőink - a keresztény palástba burkolózva - milyen megengedhetetlen dolgokat tesznek, ...

Kérdem: Melyik ambóról hallottál ilyet?

Régen az ősegyház "forradalmi" volt, (élete árán is) szembe szállt mindazzal, ami erkölcstelen volt. Ma látsz ilyen lelkületet az egyházban?

A kereszténység Dél-Amerikában, Afrikában Távol-Keleten arat sikereket, de az európai kereszténység egy langyos iszapfürdőben várja, hogy - "jól megérdemelt módon" - üdvözüljön.

2021. márc. 23. 21:24
 18/23 anonim ***** válasza:
melyik "egyháznak"?
2021. márc. 24. 06:43
 19/23 anonim ***** válasza:
50%

A Római Katolikusból kiindulva, de a többi nagy "keresztény" felekezetre vonatkozóan.

Előszöris is komolyan kellene venni az Egyház fogalmát, ha már magukra alkalmazzák! Az Egyház nem csak az Egy Istenre utal, hanem az Igaz Isten fő tulajdonságára, az egységre. Azt a felekezetet nem tudom komolyan venni, amelyik a többitől indokoltnak tartja az elhatárolódást! Az ökomenizmus évszázados látszat elv, kirakat duma. Ámítás, önbecsapás. Ez pedig homlokegyenest ellentétes a Jézusi tanítással.

2. Tisztán az evangéliumokka kellene újra alapozni az "egyház" tanításait. Jelenleg a Katolikus (! ugye ez önmagában egyetemest jelent - Akkor hogy lehet belőle római is meg görög stb..????)

"egyház" dogmája, az elmúl ezer évet is beemeli szellemi hagyományai közé, a Jézusi az evangéliumi tanítással egy szintre. Az elmúlt kétezer év írásértelmezéseit, döntéseit nem bírálja felül. Pedig azok más táradalom, más szellemi színvonal, más életkörülmények, más politikai viszonyok között születtek azokra reflektálva. Vannak állandó emberi társadalmi értékek, de az "egyház" nem csak ezeket betonozta be alapállásfoglalásába.

Szembesülnie kellene tévedéseivel képviselőinek rossz, nem ritkán Jézusi tanítással ellentétes döntéseivel, és elhatárolódni azoktól.

Csak ezek után lehet és érdemes megújulással kísérletezni.

2021. márc. 24. 08:00
 20/23 Shannaro ***** válasza:
30%
Elsősorban le kellene mondani a Bibliáról, mint forrásról. Tudom, ez lehetetlen a "könyv vallásai" közé tartozó egyházaknál, de aki elejétől végig elolvasta a Bibliát, rengeteg ellentmondásba ütközik. Az aki felületesen átfutja, lehet hogy elfogadja ahogy van, de ha valaki önmaga keresésére használja, az hamarabb kiábrándul magából a vallásból, minthogy követőjévé váljon. A hit szép dolog, de ugyanakkor veszélyes is, hogyha a hitünk tárgya másként magyarázva teljesen eltérő értelmet nyer. Egyébként a mai keresztények közül a legtöbben szerintem el sem tudnák magyarázni a vallásukat a bibliár tett utalások nélkül. És végtére is a biblia csak egy emberek által írt könyv (ahogy a tóra vagy a korán is) és a problémát én a vallásokban itt látom: hamarabb hallgatunk meg és hiszünk évezredekkel ezelőtt meghalt embereknek, mint azoknak, akik most körülöttünk élnek. Egymásban kéne hinniük az embereknek, nem meséskönyvben szereplő isteneknek.
2021. márc. 24. 14:20
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!