Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Szerintetek milyen téren,...

Szerintetek milyen téren, hogyan kellene az egyháznak megújulni?

Figyelt kérdés
2021. márc. 17. 17:54
1 2 3
 1/23 anonim ***** válasza:
46%
Tiltás helyett elfogadás és dogmák helyett ajánlás, keleti vallásoknak bejött.
2021. márc. 17. 17:58
 2/23 anonim ***** válasza:
27%

Melyik egyháznak? Mert van kb. 1000 egyház. Római katolikust? Kutyából nem lesz szalonna. Ezért nem működött a reformáció sem. Nem megújítani vagy megreformálni kell az egyházat, hanem feloszlatni (mint a munkásőrséget a rendszerváltáskor), majd valóban megtért és újjászületett emberekből ezúttal Krisztusban való hitre és a Neki való engedelmességre építve elkezdeni építeni olyan egyházat, ami kedves Istennek.

üdv Stefán

2021. márc. 17. 18:16
 3/23 A kérdező kommentje:
Keresztény
2021. márc. 17. 18:19
 4/23 anonim ***** válasza:
38%

A tudomány terén.

Már csak azért, hogy egyáltalán hiteles legyen.

2021. márc. 17. 19:37
 5/23 A kérdező kommentje:
#4 megtudnád indokolni kérlek hogy miért a tudománytól lesz hiteles?
2021. márc. 17. 19:44
 6/23 A kérdező kommentje:
Előre is köszönöm a választ!
2021. márc. 17. 19:46
 7/23 anonim ***** válasza:
55%

Nem, ez önmagában még kevés hozzá.

Viszont aki nem követi a tudományt, az minden mástól függetlenül sem lehet hiteles.

Persze ez nem gond például egy mesemondónál vagy egy festőnél - de az egyház ugye a valóságot akarja bemutatni, nem?

2021. márc. 17. 19:51
 8/23 anonim ***** válasza:
15%

Úgy tűnik a babiloni (római) kereszténységet tényleg nem lehet megújítani, ott a problémák eltussolása lehet az ideiglenes megoldás: elodázza a teljes bukást (ami természetesen így is be fog következni).

A protestáns kereszténységre vonatkoztatva: megtérés a bűnökből, majd a megígért Szent Lélek vétele segíthet a valódi újjászületésben és megújulásban.

Aki nem akar megújulni: Isten a kövekből is tud fiakat teremteni, nem fog erőlködni a megújulásra nemet mondó halott-csontváz szervezetekkel.

2021. márc. 17. 23:47
 9/23 anonim ***** válasza:
95%

A Katolikus Egyház kapcsán válaszolnék, mert én is katolikus vagyok, a többi felekezetet nem ismerem belülről, így miért is lennék kompetens, hogy "beleszóljak"...?

A Katolikus Egyháznak szerintem elsősorban a közösségek szervezésével kéne megújulnia. A két világháború között minden életkorú és társadalmi helyzetű megtalálta a maga közösségét az egyházban a munkás fiataloktól kezdve, a falusi lányokon át az értelmiségig. És korosztályok szerint is. Most is valami hasonló kéne. Igen, 100 éve "népegyház" volt, ma merőben más a társadalom. Simán felnő úgy valaki és leéli az életét, hogy semmilyen kapcsolatba nem kerül az Egyházzal és a kereszténységről minimális ismeretei vannak, vagy még annyi sem. Viszont az Egyház tagjait meg kell tartani és akik lazábban kapcsolódnak, azokat meg be kell vonni. Az ember pedig közösségi lény, a közösség az, ami megtart. A közösségek nem csak "hittanórákat" jelentenének, hanem programokat (pl. kulturális), szociális szerepvállalást, karitatív tevékenységet a helyi közösségeikben. Persze ennek szervezése komoly munka és kevés rá a kapacitás.

De én azt tapasztalom, hogy ott van virágzó egyházközségi élet, ahol mindenki megtalálja a maga közösségét. Ahol - bocsánat, de - néhány öregasszony viszi pálmát mindenben már 40 éve, ott elég nehéz bárki másnak labdába rúgnia. Tapasztaltam egy itteni plébánián, hogy még a nagyböjti keresztúti elmélkedéseket is ugyanaz a néhány néni csinálja minden héten, senkit nem engednek oda. Pedig az lenne a szép, ha minden héten más közösség csinálná: öregnénik is, de utána családosok is, középiskolások, férfiak, cserkészek, stb.

(Félreértés ne essék, nem vagyok az idősek ellen: a nénik is nagyon fontosak, mert imádkoznak helyettünk is, amíg mi dolgozunk, de sajnos van ez a jelenség, hogy nehezen engednek ki valamit a kezükből.)

2021. márc. 18. 09:12
 10/23 anonim ***** válasza:
20%

Az embereknek kellene megújulniuk, nem az egyháznak.

Mi emberek tehetünk arról, hogy minden rossz.

2021. márc. 18. 16:51
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!