Hogyan választottatok egyházat?
Sehogy. Eléggé felnőtt vagyok már ahhoz, hogy ne az intézményesített formákban keressem az Urat, hanem a személyes megtapasztalást helyezzem előtérbe. Külső támogatásra/kontrollra nem igazán van szükségem.
---
Tanácsot? Nézz körül több helyen, és az alapján válassz. Hiteles személyiségű gyülekezeti vezetőt és tagokat keress.
Nekem a neveltetésem határozta meg. (Református.)
Szerintem próbáld meg megismerni a különböző egyházakat, és azután mérlegelj, hogy melyik a legszimpatikusabb/melyikben érzed magad a leginkább jól.
érdemes lenne, egy lelkigyakorlaton ezt részletesebben megbeszélni egy lelki vezetővel. pl Dobogókő,Manreza tart ilyen lelkigyakorlatokat (most sajnos nem,a zárások miatt, de majd beindul), ott szerzetesek segítenek a lelkigubancok kibogozásához. Nem baj, hogy refi vagy, és nem fognak rábeszélni semmire. Addig is keresni jó. Minden elérhető templomba menj, hallgasd a liturgiát, talán lesz amelyik megérint. Persze ez is a zárások miatt csak később lehetséges.
Addig olvass, olyan szerzőket, akik mélyen ismerik a kereszténységet.
Jálics atya- most hunyt el nemrég- a kontemplatív imamódot, a belső csendes meditatív állapotot ajánlja, ahol a csendben meghallja az ember, ami fontos lehet számára.
Legnagyobb költőnk Weöres írja valahol: "Minden, amit kaptam a csendből kaptam." Mi már tudjuk, nagyon sokat kapott - és adott.
Ezt a létszemléleti művét is érdemes elolvasni, " A teljesség felé" - hiszen szellmi-lelki utadon a teljesség felé alkulás vágya vezérel.
Jó munkát, jó keresést!
Imádkozz Istenhez. Mélyítsd el először az ismereteidet, olvasd el az Újszövetséget. Segédkönyveket is találhatsz a fejlődéshez.
Nem elsődleges jelentőségű az egyházba járás, nem az üdvözít.
Kezdőként az olvasást ajánlom.
Én a kérdéseimre kerestem a választ, pl. Miért engedi meg Isten a gonoszságot és a szenvedést?
Akitől ezt megkaptam, 30 éves voltam, azt választottam.
Szia, nem ritkaság, ami veled történt, sem az, hogy eltávolodtál, sem az, hogy most vissza szeretnél térni, sem az, hogy másik vallast / felekezetet szeretnél találni.
A római katolikus misén részt vehetsz, de nem áldozhatsz (ami náluk az úrvacsora és minden alkalommal van - ahhoz katolikusnak kell lenni és át kell esni egy pár eseményen hozzá).
Az evangélikus istentiszteleteket ugyanúgy látogathatod, mintha reformátusba mennél, mert a két egyház között felekezeti közösség van, úrvacsorát is vehetsz.
Most nem tudsz elmenni, de a neten mindenhonnan közvetítenek istentiszteletet, misét stb. Ezzel párhuzamosan olvass utána a különböző felekezeteknek, hogy mit vallanak, milyen doktrínáik, erkölcsi tanításaik vannak, milyen maga az istentiszteleti liturgia, mi miért történik. Itt a gyakorin is van mar ilyen téma, hogy mi a különbség az evangélikus-református között, vagy a katolikus-református között.
Így indulj el.
Konkrét tanácsot nehéz adni, ha nem tudjuk, hogy mi a probléma a reformátusokkal, de én is hasonlóképpen indultam egyszer el (a reformátustól), és találtam mást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!