Ha keresztény vagy, akkor semmi módban nem szólhatsz bele a politikába?
Sziasztok!
Elősször is itt az elején megkérném, hogy legeslegelső sorban keresztények válaszoljanak erre kérdésre, megértéseteket köszönöm!
kérdés:
A családom keresztény, baptisták vagyunk már vagy 100-120 éve, és én is isten hívő, bemeritkezett, megtért fiatal vagyok. 17/f
Én eléggé erősen politikával szeretek, és szeretnék majd foglalkozni (a későbbiekben, nem feltétlen politikus ként, de ha szükséges lesz akár az ként is)
Viszont, mikor szerettem, volna egy konzervatív fiataloknak szervezett, max 10 fős kis csoportos beszélgetésre jelentkezni, anyum ezt mondta.
Nem engedlek el oda, mert ez le visz isten útjáról, és azzal érvelt ez mellett, hogy, ha egy keresztény a politikába bele akar szólni, akkor megkell belőle térjen, hiszen--> "a keresztényeknek, nem szabad bele szólniuk, a politikába, és a kormányba!"
Szerintetek keresztények szerint, nekünk bele szabad szólni a politikába, vagy egyáltalán foglalkozni vele, vagy nem?
Mert szerintem nagyon is szabad, sőt kötelesség, ha olyan politikai erők is fenyegetik az országot, amik keresztény ellenesek...
a politika vilagi dolog, a vilagot jobba tenni kotelesseged de ettol meg nem feledheted hogy az egyhaz mas
a politikaban a bunos dolgokat (hiteddel ellenteteseket) is meg kell turnod, mivel vilagi szemelyek is vannak a politikaban
akkor van gond tehat ha egyhazadra hitedre is atakarod vinni a politkabol eredo dolgokat
Nyilván szabad politizálni, de a politika és a kereszténység, vagy bármilyen más vallás teljesen két különálló dolog. Nem szabad egybefolynia.
"Mert szerintem nagyon is szabad, sőt kötelesség, ha olyan politikai erők is fenyegetik az országot, amik keresztény ellenesek..." Na például ezt nem szabad. Egy országra és annak politikai berendezkedésére akarod ráhúzni a kereszténységet. Ezt el lehetne felejteni végre. Nem a kereszténység az egyetlen vallás, és mivel rengeteg az ateista is, ezért teljesen felesleges összevonni a vallási és világi dolgokat, főleg ha politikáról van szó. Az már más kérdés, hogy a politikába moralitást és erkölcsösséget szeretnél ültetni, csak akkor ezt ne keresztény köntösben tálald.
5.-ös kommentelő.
Köszönöm hogy felhoztad a figyelmemet erre, igen egy kicsit nehéz szét választani a kettőt. Tudom, nem csak a kereszténység létezik, és kell gondolni az ateistákra is, egy kicsit jobban oda kell erre figyeljek, elnézést, ha egy kicsit ez a kijelentésem erős volt, nem hsizem, hogy elnéne nyomni a többi vallást, hiszen az nem lenne demokrácia.
E mellett köszönöm az összes többi kommentet is, ahogyan a többiek is mondták, majd megpróbálom a lehető lengjobban ketté választani a vallásomat, a közélettől, ha olyan pályám lesz.
Igazatok van, hogy egy politikus nem a vallását képviseli a politikában, hanem az embereket.
Keresztényként azt érdemes megvizsgálni , hogy Jézus és a korai keresztények hogyan viszonyultak ehhez a kérdéshez. Ők belebonyolódtak a napjaikban folyt ,,politikai" csatározásokba? Támogatták vagy igyekeztek megbuktatni valamelyik akkor fennálló kormányzati formát?
Egy könyv ( A keresztény vallás és egyház története az első három évszázadban August Neander) ezt írja:,,A keresztények mint papi és szellemi nemzetség , távol tartották és elhatárolták magukat az államtól,és úgy tűnt , a keresztényi hit csak oly módon tud befolyást gyakorolni a polgári életre -ami, be kell vallani , a legtisztább mód-, hogy gyakorlatilag igyekezett egyre több szent érzést belenevelni az állam polgáraiba."
Ahogyan Pál apostol írta a filippieknek , a korai keresztények úgy éltek , mint akiknek az állampolgársága az égben van. ( Fil.3:20) Tisztelték a fennálló hatalmakat , uralkodókat , de ahelyett , hogy belefolytak volna ezekbe a dolgokba , a jó hír szolgálatának szentelték magukat.
"Keresztényként azt érdemes megvizsgálni , hogy Jézus és a korai keresztények hogyan viszonyultak ehhez a kérdéshez"
Ennyi erővel azt is vizsgálhatnád, hogy viszonyultak a gyakoris észosztáshoz. A mai politikai és kulturális berendezkedés minden szempontból teljesen más, Jézus és a korai keresztények soha nem éltek ilyen körülmények között. Vagyis amit teszel, csak annyi hogy egy általad helyesnek tartott viselkedést próbálsz Jézussal megideologizálni anélkül, hogy ennek tényleges bibliai alapja lenne.
A politika mint te is tudod, egy olyan foglalkozás, ahol burkolt harc van a politikai pártok között, kémek épülnek be, csapdát állítanak a naívabb politikusoknak, háttér zsarolások és alkuk kötetnek, hogy azután a közvéleménnyel ledaráljanak egy pártot.
Ez a mainstreamra vonatkozik. Vannak csendesebb állások is egy pártban, de tudd meg a sok sok ide vonatkozó filmek nem teljesen kitalációk.
Ha elég óvatos, körültekintő, és elhivatott vagy akkor miért ne legyél politikus! De egy élet alatt sok erkölcsi élethelyzetet kell megoldani egy politikusnak, feddhetetlen életmóddal, vállalva a döntések felelősségét, csapatot szervezve.
Azért féltenek a szüleid, mert a politikus pályán nagyon gyorsan elfelejtik a keresztények, hogy ez nem az a terület amit Krisztus kijelölt a követői számára, hacsak nem akarsz egészségügyi miniszter lenni pl... Hajrá! Folytassad Magyarország isteni hivatását:a kereszténység védőbástyájának maradni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!