Szerintetek létezik valamilyen isten?
"Megkérem az istenhívőket, hogy tartózkodjanak a válaszok félrepontozásától!"
Akkor hogy lehet, h a keresztény válaszolók jobban le vannak pontozva? Az ateisták ezek szerint csinálhatják szerinted, az rendben van? Amúgy az ilyen hisztizőket az ateisták is lepontozzák
Kérdésre:
Létezik. Isten létére milliónyi logikai érv létezik:
"Akkor viszont mit lehet rá mondani?"
Isten maga a Lét (is). Így a legpontosabb
"Isten létére milliónyi logikai érv létezik"
Csak épp egyiket sem lehet semmivel bizonyítani. Nagy részük pedig ha végiggondolnád egyszer, rájönnél hogy önmaga cáfolata, hisz csak egy végtelen regresszióhoz vezet amit a hívő önkényesen megszakít egy általa vélt istennél. Ezzel pedig egyből hiteltelenítve az eredeti állítást.
"Megkérem az istenhívőket, hogy tartózkodjanak a válaszok félrepontozásától!"
az istenhívők félrepontoznak, az ateisták meg jól pontoznak? haha
"hisztizők"
Ja, a 32%-os trollunk. Mit is mondana... a szokásos hülyeségeit.
"az ateisták meg jól pontoznak?"
Amikor írtam, még nem tévedtek ide ezek az ateisták.
Nekik is szól az írásom. Természetesen a hívőket sem szabad itt lepontozni a hitükért.
"Akkor viszont mit lehet rá mondani?"
Szerintem annyit, hogy minden, ami létezik belőle és általa lett. Már a "legelső dolog" fogalom sem stimmel, mivel sem nem dolog, sem pedig legelső, hiszen az azt jelentené, hogy egy bizonyos számú (létező) dolog közül az első, tehát ezzel megint csak a létező dolgok sorába húznánk le. Legfeljebb azt mondhatjuk, hogy teremtetlen, ontológiailag minden létező forrása, a létező dolgoktól függetlenül, önállóan is létalappal bír.
Maradjunk annyiban, hogy ami létezik, azt létezőnek hívjuk.
Függetlenül attól, hogy mióta létezik, és hogy a többi létezőnek ő a forrása, avagy nem.
Nem érdemes ennyire túlbonyolítani a dolgokat, mert ebből csak zavar lehet.
"Maradjunk annyiban, hogy ami létezik, azt létezőnek hívjuk."
Ezt mondom én is, csakhogy Isten nem tartozik ebbe a kategóriába. Pont az a lényeg, hogy nem egy létező, ami végtelen ideje létezik, és minden más létezőnek a forrása. Olyan értelemben forrás, hogy nélküle nem lennének létezők, de ő maga kívül van a létezők körén. Szokták mondani, hogy Isten maga a Lét. Ez is egyfajta megközelítése a dolognak, de csak akkor van értelme, ha alapvetően megkülönböztetjük a lét és a létezés fogalmát. Ami létezik, az egyszer létrejött, és ami létrejött, az szükségszerűen el is múlik egyszer. A lét viszont nem keletkező és elmúló dolog, hanem abszolút kategória. És lét nélkül nem lehetnének létezők.
"Ami létezik, az egyszer létrejött, és ami létrejött, az szükségszerűen el is múlik egyszer."
Ezt kellene bizonyítanod.
Amíg nem sikerül, addig maradjunk annyiban, hogy nincs különbség.
Én úgy gondolom, hogy amit a fizikai világról tudunk, az elégséges ennek bizonyítására. Nem tudom, szerinted mi az, ami örök, soha el nem múló dolog?
De elfogadom, ha nem teszel különbséget a lét és a létezés fogalma közé. Ez világkép kérdése.
Például a világunknak van kezdete, és úgy néz ki, hogy vége nem lesz.
A világban vannak megmaradó mennyiségek is, amelyek tehát sose tűnnek el, vagy keletkeznek: például a töltés, stb.
Ezek létező dolgok.
Úgyhogy NEM elégséges a bizonyításod, amit amúgy le se írtál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!