Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Használhatok-e egy esküvőhöz...

Használhatok-e egy esküvőhöz egy templomot úgy mint "történelmi épület", nem pedig mint Isten háza?

Figyelt kérdés

Nem vagyok megkeresztelve. És nem is leszek. Köszönöm szépen, nagyon jól elvagyok "pogányként". Viszont többször is felmerült már bennem a kérdés, hogy anyakönyv vezetővel miért ne használhatnék egy tetsző templomot a szertartás helyszíneként? Van erre lehetőség? Vagy temploma válogatja?

Oké, értem, legyek megkeresztelve, ha "Isten házában" szeretném. De nekem papra sincs szükségem. Fizetek neki helyhasználatért, és ennyi. Vagy "adományozok". Teljesen mindegy.

Amúgy is. Mindenki azt vallja, hogy Isten mindenkit szeret. hm. Akkor a kereszteletlenek mégsem?

2021. márc. 1. 10:44
1 2 3
 21/22 anonim ***** válasza:
49%
Nem középület? Akkor szépen össze is csomagolhatnák a települések legszebb és legnagyobb terének kellős közepére hatalmi erőfitoktatásként odanyomott templomaikat a kedves megszálló habsburgoid honfitársak, és haza is masírozhatnának vele oda a Lajtán túlra. Én se tárolom a magánlakásomat a főtér közepén.
2021. márc. 1. 20:28
 22/22 anonim ***** válasza:
100%

"Azt kellene elődönteni, hogy a templom középület vagy magántulajdon."

Elég komoly jogszabályi háttere van ennek. A templom egyházi tulajdon.

Az épület fenntartását meg a közösség fizeti, azok, akik odajárnak. Fenntartás alatt a víz,- gáz,- villany,- szemétdíj, stb. értem. Ezt a plébánia fizeti, méghozzá a hívek egyházközségi hozzájárulásából.

A renoválás más kérdés. Ha a családomnak van egy műemlék ingatlana, akkor azt sem csak a családi kasszából fogjuk fizetni, mert műemlékvédelmi törvények vannak, és attól, hogy ha állam beszáll a felújításba, még nincs joga akármelyik állampolgárnak bejönni és mondjuk Tuning Show-t rendezni a nappaliban. Persze az állam önkényesen eldönti, hogy mire mennyit ad - ezért van annyi műemlék épület katasztrofális állapotban, mert nincs miből felújítani.

A templomra ugyanez vonatkozik: ezek nagyrészt műemlék épületek. Igen, a kis falusi barokk, 300 éves templom is az, mert be van jegyezve. Azt halkan jegyzem meg, hogy egy felújításra ugyan ad az állam pár milliót és akkor a társadalom egy része felháborodik, de ebből nem lehet fedezni a teljes költségeket. Az Egyház is áll legalább ugyanannyit, de általában többet. Persze, attól függ, hogy mit újítanak fel, de egy renoválás nem olcsó mulatság. Eleve egy műemlék épülethez nem lehet csak úgy hozzányúlni. Nálunk itt a városban 2 templomot újítottak fel az elmúlt néhány évben és egyik sem több 100 évesnél. Mégis szakemberek kellettek és kb. a felújítás harmadát fizette az állam, a maradékot az egyházmegye és a hívek adománya.

De igazából a kérdés szempontjából ez mindegy is. Ahogy írták: a templom tulajdonosa az Egyház. Ő dönti el, hogy mit enged meg. Halkan jegyzem meg, ha bemennék a Dohány utcai zsinagógába (mer' olyan szééép), hogy én ott szeretném a római katolikus egyházi esküvőmet tartani, akkor a zsinagóga főrabbija valószínűleg kitessékelne, és abszolút igaza lenne.

2021. márc. 2. 08:36
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!