Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Melyik nagyobb,az Atya,a Fiú...

Melyik nagyobb,az Atya,a Fiú vagy egyenlőek?

Figyelt kérdés

2021. jan. 29. 07:31
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
Nem nyilvánvaló. Ez szimpla belemagyarázás, sehol nem írja a Biblia.
2021. jan. 29. 15:48
 12/28 anonim ***** válasza:
Akkor írd meg kérlek, hogy a vers kiről szól, és mit mond, mit tárgyal?
2021. jan. 29. 17:24
 13/28 anonim ***** válasza:
100%

Jn10,30 "én és az Atya egy vagyunk.”

érdemes ezt a rész tovább is olvasni:

31A zsidók újra köveket ragadtak, s meg akarták kövezni. 32Jézus megkérdezte tőlük: „Láthattátok, mennyi jót vittem végbe Atyám erejéből. Melyik jótettemért akartok megkövezni?” „Nem jótettedért kövezünk meg – 33felelték a zsidók –, hanem a káromlásért, azért hogy ember létedre Istenné teszed magadat.” 34Jézus folytatta: „Hát nincs megírva törvényetekben: Én mondtam: istenek vagytok? 35Ha már azokat is isteneknek mondta, akikhez az Isten szólt, és az Írás nem veszítheti érvényét, 36akkor hogy vádolhatjátok káromlással azt, akit az Atya megszentelt és a világba küldött, azért, mert azt mondtam: Isten Fia vagyok? 37Ha nem Atyám tetteit viszem végbe, ne higgyetek nekem. 38De ha azokat viszem végbe, akkor ha nekem nem hisztek, higgyetek a tetteknek, hogy végre lássátok és értsétek: az Atya bennem van s én az Atyában vagyok.” 39Erre ismét el akarták fogni, de kiszabadult kezük közül.

2021. jan. 29. 19:20
 14/28 A kérdező kommentje:

6.Elégé gyatra a kérdés a 6 bejegyzésben.

Hosszasan nem szeretnek írogatni így felelek egy jól ismert linken keresztül.

[link]

2021. jan. 29. 20:43
 15/28 anonim ***** válasza:

Nem vagyok Biblia-olvasó, még csak hívő sem.

Csak szeretnék egy hasonlatot mondani, hátha jó.

kb 6 évesen öntudatra ébredtél (nem egyik pillanatról a másikra).

Ahogy több lettél, de egy ember maradtál, így vált Isten is többé Jézus által, de ugyanaz maradt.

2021. febr. 5. 09:58
 16/28 A kérdező kommentje:

Igen,én a pénztárcámmal vagyok így.Nekem is a fizetésemmel több lessz majd elfogy.

Olvasd/1Korintus.15:25,28.

2021. febr. 5. 11:44
 17/28 creativus ***** válasza:

Gondolom, a kérdés arra vonatkozik, hogy a szentháromság értelmezése szerint az Atya, a Fiú és a Szentlélek egylényegűek, ám van egy újszövetségi rész, amelyben Jézus kijelenti, hogy "az Atya nagyobb nálam". Itt - a botcsinálta, vagy szektás értelmezőket kizárva - mindenki egyetért abban, hogy a megtestesült Jézusnál, mint valóságos embernél nagyobb az Atya, amely az Isten végtelensége, és a Jézus anyagi végessége (hiszen ugyanúgy atomokból áll mint mi) okán egyértelmű.

A probléma manapság inkább a szentháromság értelmezéséből fakad, amiről egy zsinaton (Niceai/Konstantinápolyi) véglegesen döntöttek, és azt dogmatizálták is az előző évtizedekben felmerült Ariánus téveszme hamissá nyilvánításához. Az Ariánusok csupán "hasonló lényegűnek", míg a zsinat "egylényegűnek" nyilvánította a három személyt. Azt is kell tudnunk, hogy amit ma "személynek" nevezünk, az nem ugyanazt a fogalmat takarta az időtájt, tehát ma sem érvelhetünk azzal, hogy az Isten, mint 3 személy, esetleg 3 Isten lenne!

Isten csak egy van, csakis egy, semmivel nem több mint egy, de valamilyen - talán emberként soha meg nem érthető módon - mégis van benne valamiféle "három". Ez a három soha, semmiképpen sem szétválasztható, és mindig is ott volt Jézusban, az élete minden pillanatában.

Hogy a három szétválaszthatatlanságáról valamilyen - emberként talán érthető - hasonlatot nyújtsunk, tekintsük pl. az atomfizikában az elemi részecskéket. Ezek közül a proton, és a neutron valójában nem egy részecske (közös néven nukleonoknak hívják őket), hanem mindkettő kvarkokból áll össze. Kétféle kvarkból, az "u" (up), és a "d" (down) kvarkból (neutron: udd, proton: uud). Ám a kvarkokat semmilyen módon nem "szedhetjük ki" egy nukleonból, mindig hármasával léteznek. Ha megpróbálnánk nagy energiával valahogy "kilőni" egy kvarkot belőle, akkor az látszólag kikerül egy antikvarkkal párosodva, de a helyén az energiától rögtön képződik egy másik kvark. (a kvark/antikvark pár a kvarkok létezésének a másik módja). A teológia szerint téves, sőt hibás dolog Jézust, a szentháromságból kiszakítva szemlélni. Ahol ilyen történik (s az emberek fejében bizony sokszor), ott előbukkan a gonosz is. Nos a kvark példa is jól illusztrálja, hogy a Szentháromságból nem szakíthatjuk ki a Krisztust, mert vele együtt mindig megjelenne az "Antikrisztus is". Persze az Isten NEM kvark, az egész csak egy példa.

Másik példa közelebb visz Istenhez, amikor a világegyetem minden pontján és minden idejében jelenlévő ok-okozatiságot elemezzük, amelyet más néven kauzalitásnak hívunk. Ez a kauzalitás anélkül van jelen, hogy maga az anyag bármilyen módon is meg tudná határozni. Fordítva van: a kauzalitás határozza meg az anyagi létet.

A kauzalitásban ott van az Ok (a lehetséges okok halmaza), az Okozat (az okokból származtatható okozatok halmaza), és ott van a mindenkor változatlan törvény is, azaz miként származik egy-egy adott okból az okozat. Mivel az okozatot követően maguk az okozatok válnak okká, ezért a két halmaz egylényegű! (akár az Atya és a Fiú) Míg a törvények abból származnak, hogy Milyen lehetséges átalakulások származhatnak az Okból Okozatba való átmenetből. (Azaz a Szentlélek az Atyától és a Fiútól származik). A kauzalitás mint háromság egy egységet képez, abból semelyik elem nem távolítható el, mert akkor értelmetlenné válik az egész. És az Isten egy állandóan tevékenykedő Isten. Mindig ugyanaz, de folyton változik.

2021. febr. 6. 14:54
 18/28 A kérdező kommentje:

Egy kicsit a magyarázatod eltér az Oszövetségtől,Jézus tanitásátol,az apostolok viselkedése és magyarázata figyelembevétele mellőzésével.

A fizika,kémia és e kettő filozofikus belegyurása az Isten szavába mar meredeken látszik,ami nem jelenti,hogy a fizikának,a kémiának nincs igaza és meg kevésbé a filozófianak is.De itt most az Isten szavárol és a hitről van szó ami nem keverhető össze a filozofikus elmélkedésekkel,mert az mar nem Isten szava.

2021. febr. 6. 16:25
 19/28 anonim ***** válasza:
Nem tér el a magyarázata, csak neked nincs agyad ahhoz, hogy felfogd.
2021. febr. 6. 16:53
 20/28 A kérdező kommentje:
Neked mindegy ki mit ír,behunyt szemmel itélkezel.Örökké alulról kezded ott is maradsz.
2021. febr. 6. 17:25
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!