Ha tudatosan elutasítom a teremtés történet szó szerint értelmezését, akkor én kb. szent lélek káromló vagyok, mert tudatosan megtagadom, megszegem?
Tudod kedves Kérdező egyetlen olyan igeszakasz van a Bibliában, amit az Isten a saját ujjával írt le, ebből idézek:
“Mert hat napon teremtette az Úr az eget és a földet, a tengert és mindent, ami azokban van, a hetedik napon pedig megnyugodott. Azért megáldotta az Úr a szombat napját, és megszentelte azt.” (II.Móz. 20:11)
Üdv. Péter
Nekem az adventista egyházban azt mondta az egyik tag, mikor négyszemközt közöltem, hogy elfogadom már az evolúciót, hogy az ördög megzavarta a gondolkodásomat. És ajánlani akart kreacionista olvasmányt. Természetesen hagytam az egészet, eljöttem onnan.
Vannak felvilágosulatabb felekezetek, pl. a katolikus egyháznak nincs baja az evolúcióval, feltehetően ők össze tudják egyeztetni a teológiai nézeteket azzal.
Üdv,
egy agnosztikus ateista
Péter, me haragudj, de ez a fajta finom manipulatív megnyilvánulás amit csinálsz, rendkívül taszító, és már nem ez az első eset.
Semmiféle bizonyíték nincs arra, Isten a saját ujjával írt volna valamit. Nincsenek meg a kőtáblák, az Ószövetség pedig legendás történetekkel van tele.
Másrészt, még ha Isten is írta volna fel azokat a szavakat, az csak annyit jelent, hogy a zsidók akkori saját értelmei szintjén magyarázta el a teremtést, aminek egybéként is teológiai üzenete van.
Az evolúció a hivatalos tudományos álláspont szerint egy létező jelenség, azért lehet belőle PhD tanulmányokat folytatni:
Tudod, az MTK hülyeségre nem ad doktori címet.
Ez fura, nálam ez jött ki.
Mózes 2. könyve, a kivonulásról 20:11 Mert hat nap alatt alkotta meg az ÚR az eget, a földet, a tengert és mindent, ami azokban van, a hetedik napon pedig megpihent. Azért megáldotta és megszentelte az ÚR a nyugalom napját. De a hatodik nap az Isten számára hat nap. Nekünk pedig az idő talán illúzió, az ember találta ki az időt :)
És kedves agnosztikus ateista! Az miért káros ha az evolúciót úgy képzelem el, hogy a bibliai Isten irányította? Tudod, rések istene. Az a káros, hogy isten tette! Mint a villámlást. Tehát az evolúció magyarázata egy isten. Érted? :) Utána ha keresztény voltál (bár igazi keresztény nem lesz ateista) téged mi győzne meg? Szerintem nézd meg a Jézus dosszié című filmet ami 2017-ben lett megcsinálta. Az megfog győzni téged szerintem. De attól, hogy vannak ateisták, még semelyik oldalnak sincsen igazuk. Az agnosztikusoknak van igazuk. Nem lehet tudni, hogy igaz-e.
Engem nem zavar, ha azt gondolod, hogy az evolúciót a bibliai Isten irányította. Nem állítottam, hogy káros.
Győzködni engem meg nem kell, van saját világnézetem.
Ahogy akarod :) de mi a helyzet a rések istene váddal? A többség szerint az káros, hogy belemagyarázok egy istent. Tehát szerintünk az evolúciót egy isten irányítja, ahogy a villámlást... Attól hogy nem tudunk valamit, még nem isten lehet, ahogy az evolúciónál is :(
Amúgy az evolúcióhoz hozzá adtam a teremtés történetet is. Voltak más emberek is, de Ádám és Éva volt az egyetlen valódi igazi ember, míg mások csak hülye majmok voltak. Lehet érteni? :)
A rések istene egy ateista érv, ami a hívőkkel való hitvitákban jöhet elő. Bevallom, magam is használom. Hogy a hívő ember ezt miként értékeli, az viszont már rá van bízva. Nem tudom, hogy ki az a többség. Szerintem inkább az a káros, amikor az evolúciótagadók nyomulnak, pl. mikor az ÉRTEM mozgalom be akarta vinni a maga nézeteit a hivatalos magyar tananyagba.
Én azt gondolom, hogy Ádám és Éva abban a formában nem létezett, amint a teremtéstörténetben olvassuk. Azért nem, mert a teremtéstörténet műfaja nem történetírás. A szentíró Izrael történelmi tapasztalataiból néz vissza a múltba, és próbálja rekonstruálni azt, és választ adni a kortársaik kérdéseire. Egyúttal pedig azt is bemutatja burkoltan, hogy Izrael Istene mennyivel másabb, mint a pogányok istenei.
Tehát Ádám, mint első ember, nem létezett. Nem volt első ember, ugyanis az ember fokozatosan alakult ki. Ez nem úgy volt, hogy a Homo Erectus (előember) egy nap szült egy embert. Persze az is lehet, hogy a szentíró valakiről (pl. egy ókori fejedelemről) mintázta Ádamot. Ez azonban még mindig nem lehet érv a teremtéstörténet szó szerinti értelmezése mellett.
Én az evolúciót elfogadom, és a törzsfejldőést is, még pedig azzal, hogy Isten alkotott egy első emberpárt, mert a Biblia szerint :P (Igen a Biblia szerint) Jézus és Pál is történelmi személynek mondta Ádámot és Évát is. Valóságos történelmi személynek.
Lehet, hogy egyesek szerint hülyeség ez, de egyesek szerint nem. Különben is, a tudomány nem tudja időgép nélkül a múltat leellenőrizni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!