Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A keresztények miért sértik...

A keresztények miért sértik meg azt a parancsolatot, hogy ne mondjad ki a bibliai neveket/Úrnak a nevét hiábavalóan?

Figyelt kérdés
Jézus-Mária, Úristen, Jézusom, Istenem,Jézus Mária Szent József, uram isten stb... Attól, hogy egyesek szerint ez nem káromkodás, attól még benne van a Bibliában, hogy ne mond ki a nevét HIÁBAVALÓAN! mi van a jehovistával, jehovákkal? Nos, ez nem Isten neve. A Biblia nem hazudik! Aki nem keresztényként válaszol azt ignorálom.
2021. jan. 24. 10:36
1 2
 11/15 szp72 ***** válasza:
100%

Isten nevét hiába venni ugye azt jelenti, hogy tiszteletlenül, sértő vagy gyalázó módon.

Az "ó Istenem" felkiáltás valóban lehet tiszteletlenség, ha nem egyfajta fohászként hangzik el, hanem csak olyan közönséges felkiáltásként.

@ "mi van a jehovistával, jehovákkal? Nos, ez nem Isten neve."

Nos a Jehova az Isten leggyakoribb héber nevének egy téves kiejtése. De attól még, hogy nem jó a kiejtés, attól még az Isten neve, ha egyszer valaki akként használja. Jézus nevét is ezerféleképpen ejtik, s ami magyaros "Jézus" kiejtésünk is egész biztos, hogy nem felel meg az eredeti arám kiejtésnek.

A Jehova szó tehát Isten egyik neve, egyik kiejtési formája, vagyis te magad is hiábavalóan és tiszteletlenül sőt káromló módon beszéltél Istenről, mert közönséges embereket "jehováknak" titulál. Úgy tűnik tipikus esete vagy annak a jézusi mondásnak, aki más szemében a szálkát is felfedezi, de a magáéban a gerendát sem.

2021. jan. 24. 12:26
 12/15 A kérdező kommentje:
Gondolkozom, hogy legyek e még továbbra is keresztény, vagy sem. Ha ezt csinálom baj, ha azt az a baj, egyiknek baj, a másiknak nem baj... Egyik szerint van purgatorium, a másiknak nincs...
2021. jan. 24. 12:54
 13/15 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező!

Ne fordulj el azért Istentől, mert az egyházban, ami emberekből áll, különbségek vannak! Olvasd a Bibliát, keress közösséget, (pl Bibliakör,) ahol egymás hite által épülhettek, nyitott szívvel. Szabad vagy a keresztyén testvérektől kérdezni, egyet nem érteni, még többet kérdezni, és más felekezet igehirdetéseit is hallgatni. S ha az egyik felekezet egyezik a te hiteddel, (azzal a hiteddel, amely az Igén, Jézus Krisztuson alapszik), ahhoz csatlakozni. (Persze nem sorozatosan váltogatni... de úgyis érted).

Kérlek, hogy ne add fel a keresést! Imádságban is kérheted Isten, hogy mutassa meg kérdéseidre a választ, s ha türelmesen vársz, előbb-utóbb, biztos vagyok benne, hogy megkapod!

Fog csalódás érni az emberekben, igen a hívő emberekben is, de Istenben soha. :)

Áldjon az Úr! Kitartást!

És kerestek engem és megtaláltok, mert teljes szívetekből kerestek engem. (Jer 29,13)

2021. jan. 25. 15:08
 14/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm. Amúgy tudod, hogy sok Biblia és fordítás van már? Sőt, a pápa már megváltoztatta azzal a bibliai kijelentést, hogy az ateisták bekerülhetnek a mennybe... már azt sem lehet tudni, hogy melyik tanítás 100%-os igaz!
2021. jan. 25. 15:12
 15/15 anonim ***** válasza:

13-as vagyok. (és szeretettel!)

Tudom, hogy sok fordítás van, én is szoktam többet is olvasni (segít jobban megérteni egy-egy igét, ja és ezek között nincs egy ige sem, ami "az egyikben így van, a másikban úgy és akkor most melyik az igaz?"!) pl. Károli, Revideált, Egyszerű fordítás. :) S van a Szent István Társulati Biblia, amit a katolikus testvérek használnak ha jól tudom, amiben annyival több a különbség, hogy találhatók benne olyan könyvek is, amik a protestáns Szentírásban nem találhatók, de ez sem eget rengető különbség véleményem szerint...

(Apukám beszélgetett egy-két "Jehova tanúival", na az ő Bibliájukban, ha tényleg az van amit mondtak, akkor az övék számomra Isten-káromló, mert az én Uram Jézus Krisztust, és a Szentlelket/Szent Szellemet nem fogadják el, hogy egyenlő Istennel, és ez nagyon fáj...)

A pápa kijelentéséről nem tudok, de gondolom, úgy értette, hogy ha az ateista ember élete végén elfogadja Krisztust, ős is Életet nyerhet, vagyis gondolom ebben az a lényeg, hogy ne mondjuk rá senkire, hogy na ő biztos nem..., mert nem tudhatjuk. A mi dolgunk, hogy a saját üdvösségünkért ismerjük meg Istent, és a mások üdvösségéért tegyünk bizonyságot Róla.

2021. jan. 25. 15:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!