Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A keresztények miért sértik...

A keresztények miért sértik meg azt a parancsolatot, hogy ne mondjad ki a bibliai neveket/Úrnak a nevét hiábavalóan?

Figyelt kérdés
Jézus-Mária, Úristen, Jézusom, Istenem,Jézus Mária Szent József, uram isten stb... Attól, hogy egyesek szerint ez nem káromkodás, attól még benne van a Bibliában, hogy ne mond ki a nevét HIÁBAVALÓAN! mi van a jehovistával, jehovákkal? Nos, ez nem Isten neve. A Biblia nem hazudik! Aki nem keresztényként válaszol azt ignorálom.
2021. jan. 24. 10:36
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
88%
Ha jön felém egy trolibusz, ami majdnem elüt, és elkiáltom magam, hogy "Úristen", az tekinthető fohásznak. Ha megkérdezem a barátnőmet, mi a kedvenc fagyija, azt mondja a citromos, mire én azt mondom, "Jézusom, nekem is!", az hiábavaló. De nem mindig egyszerű eldönteni. Istent csaknem kötőszóként emlegetni, nyilvánvalóan hiábavaló. Rossz szokás, de sokan nem gondolnak bele abba, hogy ezzel megszegik a II. parancsolatot.
2021. jan. 24. 10:42
 2/15 A kérdező kommentje:
De attól még hiábavaló :) és sokaknak sértő is.
2021. jan. 24. 10:51
 3/15 anonim ***** válasza:
44%

Igen, ez nagyon nagy baj. Szólények vagyunk - és ezzel vissza is lehet élni.

"minden fölösleges szóról" - igen, az eredeti görögben is "FÖLÖSLEGES" van

Mt 12,36-37

Mondom nektek: az emberek az ítélet napján minden fölösleges szóról számot adnak, amit kiejtenek a szájukon. Szavaid alapján igazulsz meg, és szavaid alapján vonsz magadra ítéletet.”

2021. jan. 24. 11:02
 4/15 anonim ***** válasza:
92%

Itélkezni sem szabad.

Majd próbáld ki kérdező.

2021. jan. 24. 11:05
 5/15 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem a hangsúly inkább azon van, hogy ne beszélj Isten nevében.

Ne használd fel Isten nevét a saját céljaidhoz. Ne használj ki másokat, Isten mögé bújva. Ne tanúskodj hamisan Istenre.

Valóban nem szép, ha egy keresztény durván beszél, de a durvaságban sem az Isten szó kiejtése a legnagyobb probléma.

Tehát az Isten nevének használatától nem azért kell tartózkodnunk, mert babonásak vagyunk, vagy elégünk miatta. És nem azért, mert Isten nem szereti azt és kegyetlenül megtorolja.

Amitől óvakodnunk kell az az igazságtalanság.

Egyébként az "anyád" kifejezés szerintem sokkal durvább, pedig ha jól végig gondolod, nincs benne semmi durvaság.

Viszont, ha sérti egy keresztény testvérünket valamelyik szó használatunk, akkor próbáljuk meg máshogy kifejezni magunkat. De ezt szeretetből és értelemből tegyük, nem pedig félelemből és értelmetlen ókori babonából.

Melyik Isten pusztítaná el a nevének kimondásért bárkit? (amelyik nem normális...).

2021. jan. 24. 11:21
 6/15 anonim ***** válasza:

Angolok szokták az "oh my god" helyett mondani, hogy: "oh my gosh", "oh my gas".

Mi meg azt szoktuk mondani, hogy: "te jó ég", "a mindenségit", "a mindenit", "a teremburáját", "a teringettét" stb..

De most ettől jobb emberek leszünk? Vagy előbb kerül a mennyországba, ha azt mondom, hogy a p...ba?

2021. jan. 24. 11:29
 7/15 A kérdező kommentje:

[link]

[link]

Ahogy írtam már a Biblia az ilyen szavakat is tiltja. Szerinted Jézus káromkodott vala?

2021. jan. 24. 12:08
 8/15 anonim ***** válasza:
87%
Miért általánosítasz kérdező? Én keresztény vagyok és nagyon ritkán szoktam. Azt mondod, hogy sokaknak sértő lehet, nekem pont annyira sértő a kérdésed, ergo semmivel se vagy jobb azoknál, akik untalan és feleslegesen emlegetik Isten nevét.
2021. jan. 24. 12:10
 9/15 A kérdező kommentje:
Akkor mégis miért jöttél ide?
2021. jan. 24. 12:14
 10/15 anonim ***** válasza:
76%
Mert megtehetem.
2021. jan. 24. 12:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!