Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Nem lehetne itt is lazábban...

Nem lehetne itt is lazábban kezelni a dolgot?

Figyelt kérdés
Annyira tetszik nekem, amikor egy amerikai templomban zenél a kórus, jól érzik magukat, mellette ugye a vallást is gyakorolják. Laza az egész. Nem tudom, hogy fehérek között is szokás-e ez, én afroamerikaiaknál láttam, hogy így csinálják. Nem csoda, hogy nálunk nem vonzódnak a fiatalok a templomba járáshoz. Már eleve ha szétnézel, csak pletykálkodó időseket látni, plusz az a gyászos hangulat. Arról nem is beszélve, hogy némelyik pap olyan monoton módon beszél, hogy majd elalszik, aki hallgatja. Mintha ő maga is unná. Megértem, ha a fiatalok többsége nem szeret templomba járni. Vannak gyülekezetek is mondjuk, ott talán oldottabb a légkör, több a fiatal is.

2020. dec. 31. 10:22
1 2
 1/20 A kérdező kommentje:
Nálunk a gyülekezetben van zene is például. Az Úrt dicsőítő zene. Valahogy a templomba nem lehetne-e ezeket átvinni.
2020. dec. 31. 10:27
 2/20 anonim ***** válasza:
85%

A zene elég gyakori a miséken. A falusiasabb jellegű helyeken a gyülekezet együtt énekelni is szokott.

A papok/lelkészek között is elég eltérő előadásmódok vannak. Hallottam már nagyon jó szónokokat, nagyon unalmasakat, és egészen extrémeket is.

Szerintem nem lehet általánosítani.

2020. dec. 31. 11:07
 3/20 anonim ***** válasza:

De van fiataloknál sokszor dicsőítő est, ott pont zene és közös ima, elmélkedés van.

A Forráspont egy ilyen nagyobb szervezet esemény volt pl.

De sok fiatal közösségben ez igen gyakori :

[link]

[link]

2020. dec. 31. 11:33
 4/20 anonim ***** válasza:
88%

Amit amerikai templomban láttál az kimondottan afroamerikai dolog. Ennek oka, hogy amikor a rabszolgákat behurcolták, akkor ők hozták magukkal a különböző törzsi szokásokat is, később ezeket a pogány elemeket olvasztották be a főleg protestáns istentiszteletekbe (a rabszolgaövezet szinte teljesen protestáns volt, ezen egyszerű okból).

Mivel Európában nem voltak rabszolgák, így ez se honosodott meg. Persze már itt is vannak gitáros misék és istentiszteletek is, de sose lesz jelen olyan erőteljesen, mint ahol ez a kultúra része.

Viszont ha katolikus vagy, akkor te elsősorban nem a zene miatt, de még csak nem is a prédikáció miatt mész a templomba, hanem azért, hogy az Eucharisztiában valóságosan találkozz az élő Krisztussal.

Nálunk egyébként járnak szép számmal fiatalok is, a járvány előtt volt havi egyszer gitáros mise is (most nem tudnak próbálni). De a fiatalok se a gitáros mise miatt járnak szerintem.

Ezen felül vannak kimondottan fiataloknak szóló rendezvények is, érdemes azokat is megnézned.

2020. dec. 31. 12:05
 5/20 anonim ***** válasza:
0%

A Biblia a mérvadó, Isten határoz arról, hogy milyen módon kell imádatot bemutatni. Ez minden korban igy volt, és van is. Ellenben akkor nem egységes imádatról beszélünk, hanem emberek által módosított összejövetelekről.

Az első században is imával, énekekkel kezdték a gyülekezeti programokat.

Utána pedig Bibliából olvastak, és értelmet vittek az olvasottakba, vagy is közösen megbeszéltek egy adott témát. Ezt úgy tették, ahogy a Jeruzsálemben levő apostolok meghagyták egységesen minden gyülekezetnek. Igy rendezetten zajlottak ezek a programok, és mindenki részt vehetett abban, elmondhatta mit Tanult, miét értett meg, és hogyan fogja alkalmazni az életében.

2020. dec. 31. 12:24
 6/20 anonim ***** válasza:
Én is pl. így vagyok. Azt mondta Jézus, hogy mindenki-mindenki testvérei vagyunk. Akkor miért nem lehet szabadon szexelni bárkinek bárkivel? Miért van házasság? Ha megtetszik valaki, akkor lefekszünk egymással, tök mindegy ki a házas? Ha akarunk utána továbbállunk és mással szexelünk. Fel nem lehet fogni? Szabad akarok lenni, nem akarok kötöttségeket!
2020. dec. 31. 12:27
 7/20 anonim ***** válasza:

#6 Az vérfertőzés.

Tudtad, hogy Isten pont ezért hozott törvényt, hogy egy férfi egy nővel?

Házasságnak hívják.

Elötte, mindenki mindenkivel szexelt, nem volt ritka a csoportos orgia sem.

Aztán azt sem tudták ki kinek a gyereke.

2020. dec. 31. 12:36
 8/20 anonim ***** válasza:
Van már óvszer...
2020. dec. 31. 12:40
 9/20 anonim ***** válasza:
59%

"Elötte, mindenki mindenkivel szexelt, nem volt ritka a csoportos orgia sem.

Aztán azt sem tudták ki kinek a gyereke."

És az miért baj? Mindenki a sajátjaként szeretheti mindenki gyerekét.

2020. dec. 31. 12:54
 10/20 anonim ***** válasza:
40%

Nővéreddel, hugoddal, nagybácsi val.

Aha 9-es.

Családban marad.

2020. dec. 31. 13:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!