Hiszel a Fizikai-biológiai testünk halála utáni lelek életben?
Tíz évig kutattam a témát, és számomra egyértelmű, hogy a tudat létezik az agy működése nélkül is, magyarán független a fizikai testtől.
Semmilyen vallás tanaiban nem hiszek. Talán egy tőről fakadnak, de ugyanúgy elváltak egymástól, mint az emberi nyelvek.
Ettől függetlenül már nem azzal foglalkozom, mi van a fizikai halál után, mert nem azért vagyok itt.
Hangsúlyozom, hogy a személyes véleményemet írom le, ami nem mértékadó, és tiszteletben tartom, ha valaki másképp látja.
Összességében azt gondolom, együtt kell élnünk a tudattal, hogy bizonyos kérdéseket nem lehet megválaszolni. A világvallások ezt készségesen megtennék helyettünk, és akiben akkora igény van a konkrét válaszokra, hogy képes a bizonyítékokról lemondani értük, annak ez elfogadható támaszt ad. Minden bizonnyal léteznek azok a jelenségek is, melyeket személyes spirituális élményként foglalnék össze (akár halálközeli élmény, akár meditáció, vagy bármi egyéb kapcsán). Ezeknek az embereknek jellemzően nagy hatással van az életükre ez az esemény, az ennek kapcsán megélt dolgok pedig a személyes valóságuk részét képezik, és további bizonyíték nélkül elfogadhatók.
A matematikában Gödel munkássága szerint vannak olyan állítások, melyeket sem bizonyítani, sem cáfolni nem lehet (nem azért, mert buták vagyunk hozzá, hanem mert elméletileg sem lehetséges). Teljes mértékben el tudom képzelni, hogy ez a kérdéskör is ilyen. Én személyesen afelé hajlok, hogy kell lennie valamilyen formában halál utáni létezésnek, de nyilván nem tudom bizonyítani. A pokolban való örök szenvedésben viszont nem hiszek, mert ellentmondásos. Ha a kereszténység istene igazságos, akkor teljesen irreális dolog az örök büntetés (a legszürnyűbb ember sem tud a véges élete alatt annyi bajt és szenvedést okozni, aminek a reális büntetése örökké tartana).
4# ilyen ill hasonló vonalon már én is gondolkodtam(pl pokol)
En abban a meggyözödésben vagyok, hogy a legbetegebb leggonoszabb ember is (akàr gyilkos/pedofil), nem önszántábol es magátol lett azzá, ami!
En ugy gondolom minden ujszülött a lehetö legártatlanabb. A körülmények, otthoni molesztàlás, vagy mindezek hatásàra a kialakulo személyisége tesz mindenkit azzà, ami.
Ha megfigyeljük, a börtöntöltelékek szinte mindegyikének hianyzik a normalis családi hàttere!
Nem látom azt a gyakran emlegetett szabad akaratot. Szabad döntés jogàt stb.
Ha vki mentalis sérültként is születik, már megvan pecsételve. Es csak ennek függvényében tud cselekedni kesöbb.
Mindenki olyan, mintha leosztottàk volna már neki a lapokat elöre. Hogy hova születik, kikhez. Azzal is. Hogy mi formálja öt es a gondolkodását.
Ennyi erövel(eltekintve az emberi etikától, tarsadalmi - emberek àltal letrehozott, vagy megfogalmazott - normáktol), összességében nincs olyan, hogy jo vagy rossz ember, azaz nincs olyan, hogy jo vagy rossz igazábol.
A paradicsomban elvileg nem volt rossz, csak jo. Es azt a fàt sem az ember tette oda az almàval.
A rossz az nem tölünk származik. Az emberek jók.(ill mindenki jónak születik)
Ugy èrzem marionett bábuk vagyunk csak egy játékban.
Szerintem keress rá az eredeti héber nyelvű ószövetségben a Sheol szóra, és az eredeti ógörög nyelvű újszövetségben a Hádész szóra, írd ki melyik Bibliai versekben fordulnak elő, majd olvasd el ezeket a verseket a szövegkörnyezetükkel együtt. A Sheol és Hádész (halottak birodalma, túlvilág, másvilág) szavak jelölik azt a helyet, ahova a halottak jutnak. Vigyázat, sok bibliafordítás a Hádészt --szerintem tévesen -- Pokolnak fordítja. Én csak a "gyehenna" vagy "örök tűz" kifejezéseket azonosítanám, mint "Pokol", ilyen értelelmben a Pokol az ószövetségben még nem is jelenik meg néven nevezve.
Már sok túlvilágról szóló bibliaverset átnéztem, és sokmindenre rájöttem. De nem akarom elvenni az igazság fáradságos kibányászásának örömét tőletek.
De nagyjából azzal értek egyet, amelyet egy általam kedvelt teológus, Douglas Jacoby vall. Íme egy rövid leírása arról, hogy mi történik a halál után (angolul): [link]
Ő írt két könyvet is a témáról.
- What Happens After We Die? (The long-neglected biblical teaching on what happens aftrer death)
- What's the Truth About Heaven and Hell?: Sorting Out the Confusion About the Afterlife
- What's the Truth About Heaven and Hell?: Sorting Out the Confusion About the Afterlife
Én magam nem olvastam ezeket a könyveket, de az Amzonon 4,5-re és 5-re vannak értékelve. Viszont szerintem ne neki higgy, ne nekem higgy, hanem kutasd a témát, és járj utána magad, ugyanis honnan tudhatnád, hogy Douglas Jacoby megbízható-e?
üdv Stefán
Nem, abszolút nincs semmi ilyesmi.
(Jöhet a lepontozás a hívőktők)
Szia! 45 éves vagyok és ha úgytetszik "Krisnás" 😄
Szerintem a lélek nem pusztul el a testtel. A fizikai test halála után, az érdemeitől és a vágyaitól függően új testbe születik. (nem feltétlenül emberi testbe) ez az újjászületés történhet itt a Földön, de akár más bolygón is. Aki a halálakor nagyon magas pozitív karmával rendelkezik, az a felsőbb bolygórendszer valamelyik bolygóján is születhet (ha úgy tetszik "mennyországban"), aki viszont nagyon negatív karmával rendelkezik az az alsóbb bolygórendszerekre kerülhet (mondjuk "pokol ak"), de fontos, hogy egyik sem végleges, hanem az összegyült jó vagy rossz karma "letöltése" után újra ide születhet valamilyen testben. Ez a körforgás egészen addig folytatódik, amíg a lélek az érdemei által megszabadulhat az anyagi vilâgból és eljuthat a lelki világba. Onnan már nincs "visszaesés",hanem örökre ott marad a Legfelsőbb szolgálatában.
Az anyagi világ lényege, hogy a lélek kipróbálhassa magátkülönböző helyzetekben, gyakorolhassa a szabad akaratot, hiszen erre a lelki vilâgba mâr nincs lehetőség. Éppen ezért csak az juthat el a lelki világba, akinek megszüntek az ez irányú vágyai, aki még vâgyakozik ezekre, az üj testbe születik, hogy új tapasztalatokat szerezzen. Ez alapján egyáltalán nem bűn az ha valaki "a mának él" és csak ezért nem fog "pokolra jutni", hiszen csak gyakorolja a szabad akaratât. Halála után ő is újra születik egy másik testben, másik élethelyzetben, hogy ott is kipróbálja magát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!