Ha a párom megvan keresztelve, de én nem, akkor nem is lehet templomi esküvő?
Lehet, és nem kell hozzá kenőpénz. A házasságkötésnek amúgy is szabott díja van.
Milyen felekezet?
Természetesen lehet, a Szentírás alapján elég, ha az egyik fél keresztény. Viszont neked is kell járnod jegyes oktatásra és a gyermekeket keresztény hit szerint kell nevelnetek, illetve őket meg kell keresztelni.
Ha ezeket nem vállalod, akkor felesleges a templomi csicsa. Mert ez esetben tényleg nem lenne más.
Egyébként ökörséget ír a második és valószínű saját magából indul ki. Stóladíj van, ezt az egyházmegye szabja meg, erről kapsz egy igazolást is. Nem kell semmi kétes boríték.
Melyik felekezet?
Én a katolikus részt tudom: itt elegendő, hogy az egyik fél legyen megkeresztelve. A másik lehet más vallású vagy akár kereszteletlen is, a házasság érvényesen létrejöhet ettől még. A helyi ordinárius (tehát ez általában a püspök) engedélye kell hozzá a 1125. és 1126 kánon alapján. Tehát:
"- a katolikus fél nyilvánítsa ki, hogy kész a hittől való eltávolodás veszélyeit elhárítani, továbbá ígérje meg őszintén, hogy erejéhez képest mindent megtesz azért, hogy minden gyermeke a katolikus egyházban keresztelkedjen és nevelődjék;
- ezekről a katolikus fél által teendő ígéretekről a másik felet idejében értesítsék, hogy biztos legyen, hogy ő valóban tudatában van a katolikus fél ígéretének és kötelezettségének; - gyakorlatban ez egy nyilatkozat szokott lenni, melyet e nem megkeresztelt fél tesz, hogy tudomása van a katolikus házastársa kötelezettségeiről.
- mindkét felet meg kell tanítani a házasság céljaira és lényegi tulajdonságaira, melyeket egyik fél sem zárhat ki."
Azen folosleges vitatkozni, mert mindenki csak a sajat igazat erolteti.
A házasságkötésnek amúgy is szabott díja van.
Vagy nincs. Nalunk semmit se kellett fizetni maga a hazassagert.
Stóladíj van, ezt az egyházmegye szabja meg,
Vagy sem. En 5 ezret fizettem önként.
A mi papunk meg biztos nem adna ossze. Mondjuk neki sikerult elerni egy ev alatt hogy a fél falu elkuldje melegebb eghajlatra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!