Ha a ,,férjem’’ nem bérmálkozott lehet templomi eskuvonk?
A pár évvel ezelőtti szabályokat ismerem, de gondolom nem változott.
Ha egyik fél sincs megkeresztelve, úgy nem adnak össze. Ha legalább az egyik fél meg van keresztelve, akkor lehet. Ha a másik nincs (és talán elsőáldozás is kell hozzá), akkor püspöki engedély kell, de simán megadják, tehát nem tilos az ateista+katolikus házasságkötése. Viszont a házasulandóknak nyilatkozni kell, hogy a gyerekeket az egyház tanítása szerint nevelik, amivel egy ateista nem fog ugye egyetérteni.
Van még egy különleges szabály: ha valaki nincs megkeresztelve, akkor van arra lehetőség, hogy egy pap megkeresztelje, elsőálodzó legyen és egyúttal meg is bérmálja. Viszont ha már keresztelve van, akkor csak püspök bérmálhatja.
Engem instant bérmált meg előtte, férj református, neki nem volt teendője, nekünk g.kat. esküvőnk volt, a rómaiak lehet, hogy merevebbek ebben (is), nekem nem tűnik úgy, hogy mindenütt egységes szabályokat követnének az egyes parókiák.
Nekem sokéves ifjúsági hittanos előzményem volt, ill esőáldozó is voltam, emellett az egész családomat évtizedek óta ismerik a közösségben - lehet, hogy ezt "figyelembe vette" amikor rugalmasabb volt.
Nem kell bérmálkozni, elég ha mindketten meg vagytok keresztelve (tehát még elsőáldozás sem kell).
Bár én voltam már olya esküvőn is, ahol a férj nem volt megkeresztelve sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!